Ovako pripremljena riža je jelo koje rijetko koje dijete ne voli, a posebno je omiljena među najmanjom djecom. Jelo je gotovo identično popularnom Rizi-biziju u koji je dodan kukuruz

Rizi-bizi je jedno od omiljenih jela djece, a glavni su sastojci riža i grašak. Potječe iz Venecije, a je i danas vrlo popularno jelo u gotovo svim zemljama koje su nekada bile pod Republikom Venecijom.

U Veneciji se ovo jelo tradicionalno posluživalo vladaru, Duždu, na Dan sveca zaštitnika grada Sv. Marka, 25. travnja.

Najjednostavniji način pripreme je onaj u kojem se riža i grašak zajedno kuhaju kao u osnovnom receptu za rižu, uz dodatak glavice luka koja se nakon kuhanja izvadi.

Drugi, jednako jednostavan način je onaj u kojem se riža skuha prema osnovnom receptu, grašak se kuha posebno i doda u jelo.

Treći i vrlo ukusan način je ovaj!

Potrebno je:

300-500 grama graška, svježeg ili smrznutog
100 grama (ili po želji) kukuruza
0,5 l juhe od povrća (ili vode)
Žlica-dvije maslaca
Pola glavice nasjeckanog luka
2 čaše riže okruglog zrna (oko 400 grama)
Sol, papar
1 čaša bijelog vina ili sok od pola limuna
Naribana korica polovice limuna

Rizi-bizi je jedno od omiljenih jela djece, a glavni sastojci ovog recepta su riža i grašak

Po želji (ovo je dio originalnog recepta dobivenog iz Venecije ali je zbog manje djece moguće preskočiti):
50 g svježe naribanog parmezana
30 g pancete, slanine ili pršuta, narezati na kockice
1 žlica svježeg peršinovog lista, nasjeckati

Napomena:
Alkohol kuhanjem isparava te nije opasan čak niti za manju djecu. No ako ne želite koristiti vino ili ga nemate, uvijek ga možete zamijeniti sa žličicom octa ili sokom polovice limuna.

Priprema:

1. Dio maslaca otopite u većoj tavi ili loncu, dodajte pancetu, ako koristite i nasjeckani luk. Kratko uz miješanje popržite.

2. Dodajte opranu rižu i kratko prepecite uz stalno miješanje. Ugasite vinom (ili limunovim sokom) ili s pola čaše juhe. Nakon što je riža upila vino ili juhu, dodajte grašak i kukuruz te kuhajte oko minutu-dvije uz miješanje.

Tada dodajte dio juhe, toliko da malo pokrije rižu. Riža će upijati tekućinu pa pripazite da ne presuši, kao kod svakog rižota. Po potrebi dodajte juhu i povremeno promiješajte.

3. Također je moguće, umjesto povremenog dolijevanja juhe ili vode, nakon dodavanja graška, dodati gotovo svu količinu juhe ili vode. Omjer je u ovom slučaju 2 čaše vode (dakle već navedenih pola litre) na 1 čaš u riže.

4. Riža je gotova kad omekša, ali ostane al dente. Mora biti vlažna no ne smije plivati u tekućini.

5. Po želji umiješajte ostatak maslaca, provjerite začine.

Na kraju posipajte peršinovim listom i poslužite.

Oprezno sa solju kad kuhate za djecu te pogotovo ako u ovom receptu koristite slaninu ili pršut jer su oboje slani. Bolje je naknadno dodavati sol nego presoliti i upropastiti jelo.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju