Ima toliko zanimljivih stvari koje bi se o smokvama mogle ispričati od Adama, Eve i smokvinog lista, činjenice da su Rimljani guske tovili smokvama, pa Don Juan i smokvica. Smokva je bila omiljeno voće Kleopatre, i atletičara na Olimpijadi jer s to ukusno voće dijelili kao medalje.
Nudimo vam početnu ideju za daljnje eksperimentiranje. U svakom slučaju, ovo je toliko jednostavno i ukusno da morate probati. Već za 10 minuta možete biti za stolom i zasladiti se smokvama sa sladoledom od vanilije.
Sastojci:
Smokve
Med
cimet
Grubo nasjeckani bademi
1) Pećnicu ugrijte na 200°C, a smokve zarežite u križ na vrhu i po želji na dnu.
2) Na razrezane smokve nakapajte malo limuna, stavite med i posipajte cimetom i šakom badema pa pecite u pećnici 15 do 20 minuta.
3) Smokve poslužite tople sa sladoledom od vanilije.
Varijacije na temu:
- Smokvama možete dodati lješnjake, vaniliju, koricu naranče, anis, orahe, listiće mente i desertno vino.
- Umjesto sladoleda od vanilije uz smokve možete poslužiti malo tučenog vrhnja i/ili mascarponea.
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.
Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.
Glavni kriterij? Slastan rezultat!
>> Panna cota: Bijelo-crveno zadovoljstvo koje nećete ispuštati iz ruku!
>> Ekspresna i ultra ukusna salata
>> Crvena juha - ukusan obrok gotov u tri koraka!
>> Cupcakes - kolačići kao stvoreni za tračanje uz kavu
>> Prepustite se nenadmašnoj piti od krušaka
>> Mljac, čokoladne palačinke za seksi užitak
>> Čokoladni kolač gotov za pet minuta
>> Prepustite se vanzemaljskom užitku čokolade
>> Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti
Pišite joj na, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!