Ušećerenu korica od naranče poznaju svi koji vole jesti i pripremati kolače. Želite li ovaj slasni desert pripremiti sami nabavite organski uzgojene naranče i bacite se na posao

Prije recepta za ovaj maštoviti desert ili poklon, mala pričica o tome zašto su upravo datulje s arancinima izbor za današnji recept.

Naime, kad sam nedavno kretala za Dubai, prijatelj mi je preporučio da za preostale novce Ujedinjenih Arapskih Emirata kupim datulje u trgovini na aerodromu. Ispalo je da smo dolaskom na aerodrom bili zadnji putnici na check-inu i da smo manje više trebali odjuriti na boarding pa vremena za šoping nije bilo. Usput se našao neki štand s datuljama. Kako sam ionako luda za dobrim datuljama, odlučila sam isprobati sve moguće kombinacije koje su se nudile.

Datulje punjene narančinom koricom, orasima, pecan orasima, bademima i pistacijama. Pa sve to isto i još umotano u razne vrste čokolade. Kupila sam još i nekoliko za poklon. Datulje su uglavnom bile fantastične i pojele se u roku keks.

Najukusnije su bile datulje s ušećerenom narančinom korom, kombinacija slatkasto-kiselkaste narančine korice sa slatkom i mekom datuljom je upravo fantastično ukusna.

Arancini

Arancini su ušećerena korica od naranče koju poznaju svi koji vole jesti i pripremati kolače.

Arancine sam davnih godina srednje škole redovito pripremala s jednom prijateljicom, u nedostatku slatkiša i dobrih čokolada. Zbog krize su se prodavale još samo tzv. šećerne pločice koje su imale izgled, ali ne i okus čokolade, a ni ostali slatkiši nisu bili ono što su danas. Uglavnom, mi smo skupljale kore od naranče, tada vjerojatno nezdrave, pesticidima špricane i voskom premazane, odnosno one koje nisu organski uzgojene, i iz njih po starom receptu moje prabake izrađivale ukusne arancine.

Pecivo koje će ostvariti sve vaše želje i snove!

Namakanje i mijenjanje vode je tu čarobna riječ i korama je vodu potrebno doista mijenjati najmanje jednom dnevno kako se ne bi pokvarile. Što je kora naranče, odnosno limuna, deblja to će arancini i limuncini biti ukusniji. O debljini kore ovisi i koliko dugo traje namakanje, pa je tako za deblju narančinu koru potrebno namakanje i mijenjanje vode i do sedam-osam dana.

Za originalnu mjeru je potrebno:

- 500 grama korica od organski uzgojenih naranči. Ako su naranče tanje kore, bit će potrebno oko 2 kilograma.

- 300 do 400 g šećera
- Voda

Priprema

1. Koru od naranče je potrebno narezati na duguljaste štapiće (rezance) široke oko 5 mm. Ako imate malu okruglu formu za kolače, možete njome iz kore izrezivati oblike. Treći je način tanko guljenje kore gulilicom za krumpire.

2. Koru stavite u vodu na namakanje, oko 3 do 4 dana ili dulje ako su kore debele. Vodu mijenjajte 1 do 2 puta dnevno.

3. Po isteku namakanja, korice ocijedite i izvažite.

4. Stavite ih u posudu za kuhanje i prelijte s 2,5 do 3 decilitra vode i kuhajte dok ne omekšaju.

5. Tada dodajte šećer i kuhajte dok tekućina ne ispari uz povremeno miješanje.

6. Korice izvadite i još vruće raširite po papiru za pečenje i ostavite da se dobro osuše.
Papir se također može posuti kristalnim šećerom. U tom slučaju arancine dobro uvaljajte u kristalni šećer i ostavite ih da se suše, odvojeni jedan od drugoga.

7. Gotove kandirane korice spremite u metalnu kutiju za kekse i dobro zatvorite.

Napomena: Ovo je doista velika mjera i možete ju prepoloviti ili napraviti s četvrtinom navedenog.

Kandirane korice oguljene gulilicom za krumpire su lijep ukras na čokoladnoj torti. Ako ste u žurbi, ogulite koru što je moguće tanje te izbjegnite namakanje odnosno odmah krenite s kuhanjem.

Arancine se može posluživati poput bombona, s datuljama, smokvama, suhim šljivama ili orasima. Također ih je moguće umočiti u otopljenu čokoladu i tako poslužiti. Kandirana je korica od naranče sastojak mnogih kolača.

U ovom je slučaju moj izbor naravno pao na datulje gdje se okusi oba sastojka divno prožimaju i nadopunjuju. Ovako napunjene datulje su i zgodan poklon ako ih stavite u papirnate košarice za praline i njima napunite lijepu poklon kutiju.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju