Prije recepta za ovaj maštoviti desert ili poklon, mala pričica o tome zašto su upravo datulje s arancinima izbor za današnji recept.
Naime, kad sam nedavno kretala za Dubai, prijatelj mi je preporučio da za preostale novce Ujedinjenih Arapskih Emirata kupim datulje u trgovini na aerodromu. Ispalo je da smo dolaskom na aerodrom bili zadnji putnici na check-inu i da smo manje više trebali odjuriti na boarding pa vremena za šoping nije bilo. Usput se našao neki štand s datuljama. Kako sam ionako luda za dobrim datuljama, odlučila sam isprobati sve moguće kombinacije koje su se nudile.
Datulje punjene narančinom koricom, orasima, pecan orasima, bademima i pistacijama. Pa sve to isto i još umotano u razne vrste čokolade. Kupila sam još i nekoliko za poklon. Datulje su uglavnom bile fantastične i pojele se u roku keks.
Najukusnije su bile datulje s ušećerenom narančinom korom, kombinacija slatkasto-kiselkaste narančine korice sa slatkom i mekom datuljom je upravo fantastično ukusna.
Arancini
Arancini su ušećerena korica od naranče koju poznaju svi koji vole jesti i pripremati kolače.
Arancine sam davnih godina srednje škole redovito pripremala s jednom prijateljicom, u nedostatku slatkiša i dobrih čokolada. Zbog krize su se prodavale još samo tzv. šećerne pločice koje su imale izgled, ali ne i okus čokolade, a ni ostali slatkiši nisu bili ono što su danas. Uglavnom, mi smo skupljale kore od naranče, tada vjerojatno nezdrave, pesticidima špricane i voskom premazane, odnosno one koje nisu organski uzgojene, i iz njih po starom receptu moje prabake izrađivale ukusne arancine.
Pecivo koje će ostvariti sve vaše želje i snove!
Namakanje i mijenjanje vode je tu čarobna riječ i korama je vodu potrebno doista mijenjati najmanje jednom dnevno kako se ne bi pokvarile. Što je kora naranče, odnosno limuna, deblja to će arancini i limuncini biti ukusniji. O debljini kore ovisi i koliko dugo traje namakanje, pa je tako za deblju narančinu koru potrebno namakanje i mijenjanje vode i do sedam-osam dana.
Za originalnu mjeru je potrebno:
- 500 grama korica od organski uzgojenih naranči. Ako su naranče tanje kore, bit će potrebno oko 2 kilograma.
- 300 do 400 g šećera
- Voda
Priprema
1. Koru od naranče je potrebno narezati na duguljaste štapiće (rezance) široke oko 5 mm. Ako imate malu okruglu formu za kolače, možete njome iz kore izrezivati oblike. Treći je način tanko guljenje kore gulilicom za krumpire.
2. Koru stavite u vodu na namakanje, oko 3 do 4 dana ili dulje ako su kore debele. Vodu mijenjajte 1 do 2 puta dnevno.
3. Po isteku namakanja, korice ocijedite i izvažite.
4. Stavite ih u posudu za kuhanje i prelijte s 2,5 do 3 decilitra vode i kuhajte dok ne omekšaju.
5. Tada dodajte šećer i kuhajte dok tekućina ne ispari uz povremeno miješanje.
6. Korice izvadite i još vruće raširite po papiru za pečenje i ostavite da se dobro osuše.
Papir se također može posuti kristalnim šećerom. U tom slučaju arancine dobro uvaljajte u kristalni šećer i ostavite ih da se suše, odvojeni jedan od drugoga.
7. Gotove kandirane korice spremite u metalnu kutiju za kekse i dobro zatvorite.
Napomena: Ovo je doista velika mjera i možete ju prepoloviti ili napraviti s četvrtinom navedenog.
Kandirane korice oguljene gulilicom za krumpire su lijep ukras na čokoladnoj torti. Ako ste u žurbi, ogulite koru što je moguće tanje te izbjegnite namakanje odnosno odmah krenite s kuhanjem.
Arancine se može posluživati poput bombona, s datuljama, smokvama, suhim šljivama ili orasima. Također ih je moguće umočiti u otopljenu čokoladu i tako poslužiti. Kandirana je korica od naranče sastojak mnogih kolača.
U ovom je slučaju moj izbor naravno pao na datulje gdje se okusi oba sastojka divno prožimaju i nadopunjuju. Ovako napunjene datulje su i zgodan poklon ako ih stavite u papirnate košarice za praline i njima napunite lijepu poklon kutiju.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)