Ukoliko ste ljubitelj slatkog kruha koji obilježava Uskrs, a nemate strpljanja čekati cijelo popodne na dizanje tijesta, isprobajte recept za 'malog žuću' naše Ana-Marija Bujić

Ovog Uskrsa možete pripremiti super-žuti slatki kruh s jednim jedinim jajetom. E sad, tu ima kontradiktornih podataka. Slatki kruh i ultra-brzo obično ne idu baš zajedno, a ni žuto bez jaja nije baš uobičajena pojava. Ali pomalo, sve će vam biti jasno.

Za ovo otkriće zaslužna je samo i isključivo moja mama, a na ideju je došla listajući jednu izvrsnu staru kuharicu. Dobro, nije baš tako stara, negdje iz 80-ih, ja mislim, ali svejedno.

E sad, u njoj ima jedan recept za slatki kruh koji se peče standardnom (čitaj: sporom) metodom. Sve to ima svoje čari, ali nekad čovjek jednostavno nema vremena za cjelopopodnevno dizanje tijesta.

U takvoj situaciji ovaj će slatki kruh doći kao naručen jer se ne radi s običnim kvascem nego s Garantom dr. Oetkera što proces višestruko ubrzava.

Osim toga, nema boljeg vremena za slatke kruhove od Uskrsa. U ovo doba baš nekako 'prirodno' dođu....

Dakle, sve što sam ja trebala napraviti je točno reproducirati ono što mi je mama objasnila preko telefona, a što joj se činilo da je predobro da bi bilo istinito pa je htjela drugo mišljenje. Sve u svemu, mišljenja nam se podudaraju.

Opskrbite se sa sljedećim i krenite:
38 dkg brašna za dizana tijesta
1 paketić Garanta dr. Oetkera
1.5 dcl mlijeka
1 čep ruma
1 čep prošeka
malo šafrana
7.5 dkg maslaca
5 dkg šećera
1 jaje
korica limuna
10 dkg grožđica

Za premazivanje
1 žumanjak
1 šećer-vanilija

1) Zagrijte pećnicu na 180C
2) U zdjeli od miksera pomiješajte sve navedene sastojke za tijesto i miksajte 10ak min
3) Oblikujte pletenicu/štrucu/koji već oblik želite
4) Premažite žumanjcem i pospite šećer-vanilijom
5) Pustite da se diže 15min
6) Pecite 45-50min

Napomena:
- U ovo fino idu i nasjeckani arancini ili limuncini
- Šafran je tu isključivo radi boje – jedan navršak žličice zažuti cijelo tijesto
- Svi sastojci trebaju biti hladni, kao što piše na paketiću Garanta
- Pojedite u dobrom društvu po mogućnosti uz čašu hladnog mlijeka

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.

Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo. Glavni kriterij? Slastan rezultat!

>> Čokoladni kolač gotov za pet minuta

>> Oprostite se od zime uz čarobnu juhu

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju