Jela iz naše prošlosti te recepti koji se generacijama prenose spadaju među omiljena i uvijek sigurna jela s kojima ne možemo pogriješiti. A kakvim su se jelima oblizivali drevni Egipćani i bogati faraoni?

Stari Egipćani su vitamine crpli i iz piva koje je u to vrijeme više odgovaralo opisu današnjeg variva od ječma nego alkoholnom napitku.

Egipćani svakodnevno grickali kruh, žitarice, datulje i smokve, začinjavali jela sezamom i mirodijama i, oni imućniji, sve zalivali vinom.

Tako je njima bila dostupna govedina, dok je siromašniji sloj birao svinjetinu i ribu. Možda baš zato što je bila hrana siromašnih, svinjetina nikad nije pokojnicama ostavljana u grobove, dok je riba na vječni put s mrtvima kretala samo ponekad.

Kako su Egipćani pokojnicima ostavljali hranu u grobovima, danas se o njihovoj ishrani zna i zahvaljujući istraživanjima drevnih grobnica. Egipćani su i slikali svoju hranu, a često su i na posudama ispisivali koja je namirnica unutra pohranjena.

Kavijar tog vremena bili su meso od antilope i nar, a običan svijet jeo je datulje i smokve, a hrana koja se tada spremala i koja je i danas zastupljena na tim prostorima su grah i bob. Deserte su zaslađivali medom pa nisu bolovali od karijesa. Problem sa zubima javio se tek kasnije s dolaskom šećera.

>> VIDEO: Pečene suhe smokve u prošeku

>> Grah pomaže u snižavanju kolesterola

Ideal egipatske civilizacije je, sudeći prema prikazima faraona, bilo vitko, visoko i snažno tijelo. Ako se neko na putu kroz Egipat poželi dohvatiti kakvog staroegipatskog recepta, razočarat će se jer do danas nije pronađen niti jedan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju