Sve popularniji i na zapadu, Udon je u japanskoj kuhinji jednako važan kao i Sushi. Velika zdjela juhe s puno debelih rezanaca se ne poslužuje kao predjelo već čini glavno jelo. Udon je lagan, a opet zasitan i nije kalorijska bomba

Priprema je izuzetno jednostavna, a povrće se ne kuha dugo nego ostaje hrskavo te puno vitamina.

U Udon osim povrća i rezanaca možete dodavati i pečeno goveđe, pačje ili pileće meso ili pak pržene škampe, surimi štapiće, gljive, tempuru, tofu, jaja i što god poželite. Jelo se može jesti toplo ili hladno.

Mrkvu možete narezati u obliku cvjetova pa Udon za djecu nosi šifrirano ime ‘Cvjetna juha’.

>> Trikovi za kuhanje tjestenine i umaka od rajčice

>> 4 boje koje se moraju naći na vašem tanjuru

Osnova Udona je temeljac i on varira od regije do regije Japana. Često je to Dashi temeljac odnosno temeljac koji se priprema s Konbu algom i Bonito pahuljicama (Hana-Katsuo) od sušene ribe te ima vrlo poseban okus. Tko ima prilike kupiti ove ‘pahuljice’, Dashi može pripremiti kuhajući 15 minuta 3 žlice pahuljica s listom Konbu alge u litri vode, na laganoj vatri.

Za ‘domaću’ improvizaciju ovaj temeljac možemo zamijeniti i povrtnim, pilećim ili ribljim. Ako imate koji list Konbu alge, koristite ga. Drugi neophodni sastojak Udona su Udon rezanci koje se pripremaju od brašna i vode. Postupak njihove izrade je također jednostavan, ali vjerujem da u trgovinama ima sličnih rezanaca ili onih od riže koje možete koristiti umjesto da mijesite tijesto.

Sastojci potrebni za jedan brzinski Udon za 4 do 6 osoba:

100 g svježeg špinata
1 mrkva
4 Surimi štapića ili očišćenih repova škampa
Mladi luk ili poriluk
400 g Udon rezanaca
1 litra Dashi temeljca
1,5 dl soja umaka
2 žlice rižinog vina (Mirin)
1 do 2 žličice šećera

Po želji ostalo povrće, narezano na štapiće ili kolutove ili kao na slici - karfiol odvojen na cvjetove.

U juhu možete dodati prstohvat Shichimi Togarashi. To je začin koji se sastoji od 7 sastojaka, najčešće mljevenog čilija, maka, sezama, korice mandarine, Nori alge, konoplje i đumbira.

Priprema:

1. Pripremite Dashi ili drugi temeljac.

2. Očistiti i dobro oprati špinat te blanširajte u loncu vruće vode. Ocijedite i ostavite sa strane.

3. Prerežite surimi ukoso po pola. Koristite li škampe, zarežite ih po sredini leđa i kratko popržiti na ulju te staviti sa strane.

4. Narezati bijeli dio luka ili poriluka na kolutove.

5. U većem loncu zagrijte vodu za rezance i rezance kuhajte 5 do 10 minuta i ocijedite.

6. Za to vrijeme pripremite umak. Umiješajte i prokuhajte sojin umak s rižinim vinom i šećerom te ga dodajte u kipući Dashi koji odmah skinite s vatre.

7. Podijelite Udon rezance u 4 zdjelice te podijeliti na jednake dijelove povrće, Surimi i škampe i prelijte temeljcem. Po želji začinite Shichimi Togarashijem.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju