Priprema je izuzetno jednostavna, a povrće se ne kuha dugo nego ostaje hrskavo te puno vitamina.
U Udon osim povrća i rezanaca možete dodavati i pečeno goveđe, pačje ili pileće meso ili pak pržene škampe, surimi štapiće, gljive, tempuru, tofu, jaja i što god poželite. Jelo se može jesti toplo ili hladno.
Mrkvu možete narezati u obliku cvjetova pa Udon za djecu nosi šifrirano ime ‘Cvjetna juha’.
>> Trikovi za kuhanje tjestenine i umaka od rajčice
>> 4 boje koje se moraju naći na vašem tanjuru
Osnova Udona je temeljac i on varira od regije do regije Japana. Često je to Dashi temeljac odnosno temeljac koji se priprema s Konbu algom i Bonito pahuljicama (Hana-Katsuo) od sušene ribe te ima vrlo poseban okus. Tko ima prilike kupiti ove ‘pahuljice’, Dashi može pripremiti kuhajući 15 minuta 3 žlice pahuljica s listom Konbu alge u litri vode, na laganoj vatri.
Za ‘domaću’ improvizaciju ovaj temeljac možemo zamijeniti i povrtnim, pilećim ili ribljim. Ako imate koji list Konbu alge, koristite ga. Drugi neophodni sastojak Udona su Udon rezanci koje se pripremaju od brašna i vode. Postupak njihove izrade je također jednostavan, ali vjerujem da u trgovinama ima sličnih rezanaca ili onih od riže koje možete koristiti umjesto da mijesite tijesto.
Sastojci potrebni za jedan brzinski Udon za 4 do 6 osoba:
100 g svježeg špinata
1 mrkva
4 Surimi štapića ili očišćenih repova škampa
Mladi luk ili poriluk
400 g Udon rezanaca
1 litra Dashi temeljca
1,5 dl soja umaka
2 žlice rižinog vina (Mirin)
1 do 2 žličice šećera
Po želji ostalo povrće, narezano na štapiće ili kolutove ili kao na slici - karfiol odvojen na cvjetove.
U juhu možete dodati prstohvat Shichimi Togarashi. To je začin koji se sastoji od 7 sastojaka, najčešće mljevenog čilija, maka, sezama, korice mandarine, Nori alge, konoplje i đumbira.
Priprema:
1. Pripremite Dashi ili drugi temeljac.
2. Očistiti i dobro oprati špinat te blanširajte u loncu vruće vode. Ocijedite i ostavite sa strane.
3. Prerežite surimi ukoso po pola. Koristite li škampe, zarežite ih po sredini leđa i kratko popržiti na ulju te staviti sa strane.
4. Narezati bijeli dio luka ili poriluka na kolutove.
5. U većem loncu zagrijte vodu za rezance i rezance kuhajte 5 do 10 minuta i ocijedite.
6. Za to vrijeme pripremite umak. Umiješajte i prokuhajte sojin umak s rižinim vinom i šećerom te ga dodajte u kipući Dashi koji odmah skinite s vatre.
7. Podijelite Udon rezance u 4 zdjelice te podijeliti na jednake dijelove povrće, Surimi i škampe i prelijte temeljcem. Po želji začinite Shichimi Togarashijem.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)