Napravila sam ovu galette od šljiva i kad sam pojela pravi komad, šljive su bile prekisele i nije to bilo ono što sam ja zamislila.
Ipak, nisam vam htjela prešutjeti ovaj svoj mali eksperiment jer je tijesto bilo odlično, a imam i prijedlog što napraviti s nadjevom pa evo načina na koji možete iskoristiti hrpu šljiva.
Maraschino u tijestu + kardamom, cimet i vanilija na voću daju jednu vrlo ugodnu (i dalje blagu) aromatičnu kombinaciju. Ako volite, umjesto dijela bijelog šećera možete upotrijebiti smeđi.
450 g glatkog brašna (ili za prhka tijesta)
230 g maslaca
korica limuna
2-3 žlice maraschina
3 žlice šećera
½ kg očišćenih šljiva
½ kg očišćenih jabuka
150 g šećera (ako su šljive kisele, i više, prema ukusu)
1 burbon vanilija
cimet
kardamom
2 žlice škrobnog brašna
1) Pomiješajte sve sastojke za tijesto i umijesite prhko tijesto. Rastegnite ga na komadu papira za pečenje (krug promjera 40 cm) i odmah preselite u pleh (onaj veličine pećnice).
2) Narežite voće na ploške, pomiješajte sa šećerom, začinima i škrobnim brašnom. Stavite ga na sredinu tijesta i rubove tijesta prevrnite preko nadjeva.
3) Pecite cca 40 min na 180°C
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.
Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.
Glavni kriterij? Slastan rezultat!
>> Panna cota: Bijelo-crveno zadovoljstvo koje nećete ispuštati iz ruku!
>> Ekspresna i ultra ukusna salata
>> Crvena juha - ukusan obrok gotov u tri koraka!
>> Cupcakes - kolačići kao stvoreni za tračanje uz kavu
>> Prepustite se nenadmašnoj piti od krušaka
>> Mljac, čokoladne palačinke za seksi užitak
>> Čokoladni kolač gotov za pet minuta
>> Prepustite se vanzemaljskom užitku čokolade
>> Sushi - elegantni zalogaj koji ćete zavoljeti
Pišite joj na, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!