Šampinjoni su zbog svog blagog okusa i cjenovne pristupačnosti zasigurno najzastupljenije gljive na našem jelovniku. Dodatni razlog zbog kojih bi češće trebali biti na našim tanjurima je njihova visoka hranjiva vrijednost jer su dobar su izvor vlakana, vitamina B3 i proteina. Ukoliko ste iscrpili sve recepte s ovom simpatičnom namirnucom, nudimo vam 2 ideje za ukusni prilog ili glavno jelo

Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Sastojci
500 g šampinjona
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 do 3 žlice svježeg začinskog bilja po želji, sitno nasjeckanog
5 žlica krušnih mrvica + ulje
sol, papar

Šampinjone posipajte brašnom i pažljivo ih isperite u hladnoj vodi. Brašno će spriječiti da šampinjoni ne upiju vodu. Posušite ih krpom te ih narežite na ploške. Stavite ih u namaštenu posudu za pečenje.

>> 10 trikova koji će pojačati vaš seksualni apetit

U tavi zagrijte malo ulja i na njemu popržite krušne mrvice. Dodajte začinsko bilje, češnjak, sol i papar i dobro promiješajte. Krušne mrvice rasporedite po šampinjonima u posudi za pečenje. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite 15 min.
Poslužite odmah.

Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Šampinjoni i nadjev
20 velikih šampinjona
1 mali crveni luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 žlica svježeg začinskog bilja po želji, sitno nasjeckanog
40 g tvrdog naribanog sira
20 g naribanog parmezana
sol, papar

Pivsko tijesto
70 g brašna
1 jaje
sol
(po želji: mljevena slatka crvena paprika, kurkuma ili curry u prahu – zbog boje)
pivo po potrebi
+
brašno
masnoća za prženje

Šampinjone posipajte brašnom i pažljivo ih isperite u hladnoj vodi. Posušite ih krpom pa odvojite klobuke od stručaka. Stručke sitno nasjeckajte.

U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu kratko popržite luk i češnjak, zatim dodajte nasjeckane stručke gljiva i kratko ih popržite. Ostavite smjesu da se malo ohladi.

Mlakoj smjesi dodajte obje vrste sira, začinsko bilje te sol i papar pa dobro promiješajte. Dobivenom smjesom napunite klobuke.

>> Recept za dječju tortu Hello Kitty za djevojčice

Za pivsko tijesto, u posudu stavite brašno pa dodajte jaje i sol (po želji i papriku/kurkumu/curry) te stalno miješajući pjenjačom polako dolijevajte pivo da dobijete gustu smjesu (ne rijetku kao za palačinke).
Potrebna količina piva ovisi o tome koliko brašno 'pije' tekućinu i koliko je veliko jaje.

Punjene klobuke uvaljajte u brašno, a onda ih umočite u tijesto. Spuštajte ih u veću količinu zagrijane masnoće (da mogu slobodno plivati) i pržite ih na laganoj vatri da dobiju boju sa svih strana (po potrebi ih okrenite).

Još slasnih recepata potražite na blogu U mojoj kuhinji!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju