Bundeva, tikva ili buča bogata je beta karotenom, vitaminima C, E i B, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom. Povoljno utječe na regulaciju probave te je, poput tikvica i lubenice, prirodni diuretik i preporuča se osobama s upalama mokraćnih putova, bubrega, mjehura i žuči, te muškarcima s bolesnom prostatom.
U našim krajevima bundeva se najčešće jede pečena ili pohana, kao sastavni dio variva ili se od nje priprema juha, a čest je sastojak nadjeva za savijače. Može se koristiti i za pire te rižoto ili salatu. U prehrani se koriste i sjemenke i bundevino odnosno bučino ulje koje sadrži sve vitamine i minerale kao i meso bundeve, ali u znatno većim količinama.
Ono što morate napraviti prije pripreme je oguliti koru bundeve i nožem izdubiti vlaknastu sredinu.
Varivo od buče (tikve)
Potrebno je:
Pola tikve (narančaste ili još bolje one bijele dugoljaste)
1 luk, nasjeckan
1 paprika, narezana
3 mrkve, na kolutove
3 srednje velika krumpira, na kockice
Oko 500 g svježih rajčica (ili iz staklenke)
Vezica (pušlek) peršinovog lista, sitno nasjeckati
Vezica (pušlek) kopra (Dille), sitno nasjeckati
3 lista lovora
Maslinovo ulje
Po želji: češnjak, čaša vina, kiselo vrhnje
Priprema:
1. Tikvu (buču) naribajte, posolite, i ostavite oko pola sata u cjediljki te nakon toga ocijedite.
2. Popržiti na maslinovom ulju luk, papriku i mrkve, te češnjak ako ga koristite. Dodajte tikvice, zalijte s čašom vina te dodajte oko 1,5 litre vode ili juhe.
3. Dodajte krumpir narezan na kockice, pelate ili rajčice, peršin, kopar te lovorov list.
4. Kuhajte dok mrkva i krumpir ne budu mekani.
5. Pred kraj možete dodati još malo maslinovog ulja radi boljeg okusa. Pred posluživanje možete dodati svježeg peršina ili kopra. Nakon što ste varivo stavili u tanjur svatko si po želji može dodati kraju si svatko može dodati kiselo vrhnje.
Bučnica
Za ukusnu i hrskavu bučnicu iskoristite drugu polovicu naribane tikve (buče).
Bučnica može biti slana i slatka, ovisno o tome da li ste u nadjev dodali sol ili šećer.
Za slani je nadjev potrebno:
2 paketića tijesta tj. kora za savijaču
1 manja naribana buča ili pola srednje velike
Oko 500 g svježeg sira
1 žlica soli
250 g kiselog vrhnja
1-2 jaja
Ulje ili malo otopljenog maslaca za premazivanje lima i tijesta te veliki lim za pečenje.
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 190°C
2. Buču naribajte, lagano posolite i ostavite da kratko odstoji i pusti vodu. Buču zatim stavite u cjediljku i dobro ocijedite.
3. Tako ocijeđenu buču tada pomiješajte s ostalim sastojcima. Dodajte šećer ili sol, ovisno o tome da li radite slatku ili slanu bučnicu. Meni je slana puno ukusnija od slatke.
4. Bučnica se ne nadjeva poput drugih savijača samo na rubu kora ili tijesta nego se smjesa tanko namaže po cijelom tijestu i tek onda zamota.
5. Zamotanu bučnicu stavite u lim koji ste prethodno premazali uljem ili maslacem. Kistom premažite maslac po bučnici i stavite u pećnicu. Pecite dvadesetak minuta ili dok površina lagano ne potamni. Poslužiti vruće.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)