Od jedne glavice kiselog zelja možete napraviti odvojeno mesnu i vegetarijansku verziju omiljenog zimskog jela, sarme.
Potrebno je:
Glavica kiselog zelja (100 grama kiselog zelja)
Luk
Paprika (raznih boja, kako bi jelo dobilo na ‘šarenilu’)
Mrkva
Rajčica i sok od rajčice
Riža (1 do 2 čaše)
Majčina dušica
Sol
Papar
Ulje
Lovorov list
Priprema
Sarma se može pripremati na dva načina, na ‘brzinski’ i na ‘običan’ način. Brzinski je onaj kada se riža prethodno skuha te pomiješa s ostalim sastojcima te zamota u listove, a običan je način pripreme u kojem se koristi sirova riža.
1. Usitnite luk, papriku narežite na kockice, a mrkvu grubo naribajte. Na ulju prvo lagano popržite luk, dodajte papriku te mrkvu i lagano uz miješanje pirjajte minutu do dvije. Dodajte rajčicu izrezanu na kockice, a potom i malo soka od rajčice i nakon minute maknite s vatre.
2. Dodajte kuhanu ili sirovu rižu, začinite i dodajte majčinu dušicu, dobro promiješajte te napravite rolice tj. sarmice i to tako da odvojite po list od glavice kiselog zelja, izrežete tvrdi korijen (ne baciti) i žlicu do dvije smjese stavite u svaku rolicu. Po želji složite manje ili veće rolice i stavite ih jednu do druge u posudu.
Sarmice prelijte vodom toliko da ih pokrije, maslinovim uljem, dodajte lovorov list i onih 100 grama kiselog zelja te tvrdi korijen i ostavite da se kuha na laganoj vatri.
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)