Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Vegetarijanska sarma? Zašto ne!

30-11-2010 Piše Mare
komentari

Ovo je savršen zimski recept za vegetarijance koji jelima od kiselog zelja žele obogatiti svoj unos vitamina C te ojačati otpornost organizma ali i one koji žele probati nešto novo

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Od jedne glavice kiselog zelja možete napraviti odvojeno mesnu i vegetarijansku verziju omiljenog zimskog jela, sarme.

Potrebno je:

Glavica kiselog zelja (100 grama kiselog zelja)
Luk
Paprika (raznih boja, kako bi jelo dobilo na ‘šarenilu’)
Mrkva
Rajčica i sok od rajčice
Riža (1 do 2 čaše)
Majčina dušica
Sol
Papar
Ulje
Lovorov list

Priprema

Sarma se može pripremati na dva načina, na ‘brzinski’ i na ‘običan’ način. Brzinski je onaj kada se riža prethodno skuha te pomiješa s ostalim sastojcima te zamota u listove, a običan je način pripreme u kojem se koristi sirova riža.

1. Usitnite luk, papriku narežite na kockice, a mrkvu grubo naribajte. Na ulju prvo lagano popržite luk, dodajte papriku te mrkvu i lagano uz miješanje pirjajte minutu do dvije. Dodajte rajčicu izrezanu na kockice, a potom i malo soka od rajčice i nakon minute maknite s vatre.

2. Dodajte kuhanu ili sirovu rižu, začinite i dodajte majčinu dušicu, dobro promiješajte te napravite rolice tj. sarmice i to tako da odvojite po list od glavice kiselog zelja, izrežete tvrdi korijen (ne baciti) i žlicu do dvije smjese stavite u svaku rolicu. Po želji složite manje ili veće rolice i stavite ih jednu do druge u posudu.

Sarmice prelijte vodom toliko da ih pokrije, maslinovim uljem, dodajte lovorov list i onih 100 grama kiselog zelja te tvrdi korijen i ostavite da se kuha na laganoj vatri.

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Pročitaj još
Pročitaj još