Paški sir sirane Gligora proglašen je u Birminghamu najboljim sirom na svijetu. Na natjecanju je osvojio 3 zlatne medalje koje su na kraju objedinjene priznanjem za najbolji novi sir na svjetskom tržištu

Obitelj Gligora, odnosno sadašnji vlasnik Šime Gligora se 15 godina bavi proizvodnjom sira i već su osvajali medalje na natjecanjima. Prošle godine otvorili su i tvornicu sireva u mjestu Kolanu na Pagu.

Najbolji sir na svijetu su počeli proizvoditi u veljači ove godine, a na priznanje nisu morali dugo čekati.

'Trenutak je bio veličanstven. Znači, za jednu tako malu zemlju za koju, mogu reći, dosta ljudi ni ne zna, dobiti tri velika zlata u tako oštroj konkurenciji', rekao je Šime Gligora, izvršni direktor Sirane Gligora.

Medalje i pokal za najbolji tvrdi, najbolji ovčji i najbolji novi sir na svjetskom tržištu na kolansku će adresu stići za nekoliko tjedana.

Dovoljno vremena da se na polici s priznanjima napravi mjesta, jer priznanja je sa svakim natjecanjem sve više.

A zaslužno je uistinu svih trideset zaposlenika ove male, ali uspješne sirane. U pogonu se radi neprestano. Do kraja godine proizvest će ukupno 60 tona kvalitetnog paškog sira.

'Paški sir nema tajne. Njegova je tajna, to je bura, sol, bura, sol, ovce i čovjek', kaže Suzana Starčević, voditeljica pogona.

Obitelji Gligora trebalo je 15 godina da usavrše svoj proizvod i pokore svijet. Uz znanje i iskustvo potrebna je bila i hrabrost. U vrhuncu recesije, početkom ove godine, povećali su broj zaposlenika i otvorili novi, veći i moderniji pogon za proizvodnju.

Namjeravaju se širiti na britansko i američko tržište. Potražnja već postoji, a potvrda kvalitete svjetskog sjaja najbolje je jamstvo uspjeha.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju