Postoji veliki broj razloga zašto kupovati zdrave i organski uzgojene namirnice, no i jedan koji se mnogima nalazi kao prvi na listi, a to je cijena. Naučite odabrati namirnice koje nisu organski uzgojene, no nisu direktno tretirane štetnim pesticidima

Tijekom kupovine dobro se pridržavati savjeta koji će vam pomoći da se hranite zdravo po prihvatljivim cijenama.

Prva i osnovna stvar je svaku namirnicu koju donesete kući dobro oprati pod vodom.

Povrće

Luk je namirnica koja se ne tretira direktno pesticidima, kako bi prilikom kupovine odabrali što zdraviju namirnicu odaberite glavice koje su tvrde, imaju miris luka te nisu nagnječene. Držite ih na hladnom i suhom mjestu u kuhinji, a ukoliko nemate takve mogućnosti luk je najbolje držati u frižideru.

Iako se tijekom uzgoja kukuruza koriste mnogi pesticidi plod koji koristite u kuhinji ostaje prilično zdrav. Kukuruz koji kupite najbolje je upotrijebiti isti dan.

Šparoge su mnogima omiljeno povrće, iako ćete divlje pronaći rjeđe i samo na tržnici, uzgojene šparoge, kada im je sezona možete kupiti gotovo svugdje. Odaberite šparoge slične debljine kako bi si olakšali njihovu pripremu i dobro ih isperite pod vodom bez obzira što ćete ih kuhati.

Prva i osnovna stvar je svaku namirnicu koju donesete kući dobro oprati pod vodom.

Kupus spada u super hranu jer sadrži beta karoten, a ovom povrću nije potrebno špricanje pesticidima kako bi uspijevalo. Odaberite glavicu koja je čvrsta i ima zeleno vanjsko lišće, izbjegavajte one sa žutim lišće. prije upotrebe odstranite vanjsko lišće.

Patlidžani su zdravi i ukusni, a može ih se pripremati na razne načine. Nemaju čvrstu koru, a prilikom kupovine je bolje odabrati one bez vanjskih oštećenja.

Zdravo povrće se odaziva na ime brokula, a tijekom uzgoja se tretira s vrlo malo pesticida. Prilikom kupovine obratite pažnju na cvjetove koji moraju biti zeleni, a stabljike tvrde. Prije kuhanja ih je potrebno isprati nekoliko puta.

Hrana za bolji izgled i trikovi za dulji život

Rajčice su 2008. bile crnoj listi jer su povrće za čiji se uzgoj koristilo najviše pesticida. Svjetska grupa (EWG) koja je svojevrsni vodič za kupnju namirnica tretiranih pesticidima tvrdi kako to više nije tako, no ipak je najbolje pronaći prodavačicu na tržnici koja ih donosi iz domaćeg uzgoja.

Batata je namirnica koja također spada u super hranu zbog vitamina A i beta karotena. Prilikom odabira ploda gotovo da i ne možete pogriješiti, pripazite samo da namirnica nije mekana.

Voće

Avokado ima debelu koru koja sprječava pesticide da prodru do mesa. Prilikom kupovine odaberite plodove koji su tvrdi i imaju neoštećenu koru. Držite ih na sobnoj temperaturi te iako koristite samo meso, plod operite pod vodom prije guljenja.

Ananas ima debelu kožu koja u potpunosti štiti ukusni plod od pesticida, ipak vrijedi isto pravilo kao i kod avokada, potrebno ga je isprati pod vodom prije skidanja kore. Prilikom odabira ananasa odaberite voćku koja je tvrda i nema slatkasti miris jer to znači da je svježa. Također izbjegavajte kupovinu ananasa koji ima vidljiva nagnječenja. Čuvajte ga u frižideru.

Namirnicama u boji do zdravog organizma

Mango je još jedna voćka koja ima debelu kožu, no dobro ga je oprati prije konzumacije. Odaberite plod koji je žućkaste, crvenkaste ili narančaste boje te ima ugodan miris. Što je mekši, mango je obično slađi, no premekana voćka može biti trula iznutra. Držite ga u frižideru.

Kivi je voćka koja ima čvrstu koža koja štiti plod od pesticida. prilikom kupovine vaš će nos odigrati važnu ulogu, birajte one koje mirišu, a izbjegavajte kupovinu plodova koji imaju oštećenja na kori.Po dolasku kući spremite ih u kartonsku vrećicu i u frižider.

Čvrsta lubenica je najbolja koju možete odabrati. Kora štiti plod od pesticida, a kada kupujete pripazite da ne odaberete plod s oštećenjima.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju