Na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava otvorena je 12. po redu manifestacija 'Dani zagrebačkih jagoda. Svježe, domaće, zagrebačke jagode, građani do 25. lipnja mogu kupovati na 31 lokaciji u Zagrebu

Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Odličan su izvor prehrambenih vlakana. Samo jednim obrokom dnevno osiguravate 16 posto preporučenih dnevnih potreba. Prehrambena vlakna djeluju blagotvorno na probavni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

Pri kupnji jagoda potrebno je obratiti pažnju na sljedeće: trebaju imati peteljke te zrele, sočne i crvene plodove bez bijelih ili zelenih vrhova.

Proizvodnja jagoda čini gotovo polovinu ukupne voćarske proizvodnje grada Zagreba. Područje Zagreba i njegove okolice postalo je prepoznatljivo područje najintenzivnijeg uzgoja jagoda u Hrvatskoj.

Manifestaciju 'Dani zagrebačkih jagoda' organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije u suradnji s članovima Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba i Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije 'Jagodni prsten'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju