Blagdanski stol će ove godine izgleda biti prepun domaćih kolača. Istraživanje je pokazalo kako su Hrvati u razdoblju od rujna prošle do kolovoza ove godine kupili više čokolade nego u istom periodu prošle godine. Možemo samo reći da će zbog krize možda biti manje slastica, no ukusnijih!

Čak 96 posto hrvatskih kućanstava je kupilo čokoladu, a čak tri četvrtine njih je kupilo čokoladu za kuhanje.

Čokolada, a pogotovo tamna u koju spada i čokolada za kuhanje, je izvor različitih kemijskih spojeva od kojih neki djeluju na središnji živčani sustav te potiču lučenje hormona koji izaziva osjećaj sreće i zadovoljstva.

Stoga činjenica kako je u proteklih godinu dana 6 posto kupaca više nego lani odlučilo kupiti čokoladu za kuhanje može značiti kako su Hrvati ove godine zadovoljniji narod.

>> Čokolada i piva: Seksi kombinacija za vas i njega

>> Crna čokolada sjajna protiv stresa

No, prema istraživanju GfK Panela koje je i predstavilo povećan broj kupnje čokolade, razlog za povećanu kupnju čokolade za kuhanje može biti i trenutna gospodarska kriza.

'Vrlo je vjerojatno da su pod utjecajem smanjene osobne potrošnje hrvatski građani kolače iz slastičarnica zamijenili onima iz kućne radinosti', stoji u objašnjenju GfK Panela koji kaže kako su kupci ostali vjerni hrvatskoj čokoladi koja je zadržala prednost nad 'stranim' čokoladama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju