Škotski nutricionist Mike Lean sa sveučilišta u Glasgowu i poduzetnik Donnie Maclean proizveli su i na tržište plasirali, kako tvrde, prvu nutricionistički uravnoteženu pizzu, prenosi BBC

Njihove pizze sadrže 30 posto dnevnih preporučenih vrijednosti kalorija, proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Profesor Lean izjavio je da je ideja o proizvodnji zdravih pizza stigla iz čiste frustracije.

'Nedavno smo proučavali gotovu hranu koju proizvodi pet vodećih lanaca supermarketa u Škotskoj. Ta su jela beznadežno neuravnotežena. Imaju soli za cijeli dan, zasićenih masti za cijeli dan ili više, a nekih drugih sastojaka koji organizmu trebaju nemaju uopće. Nitko ne vodi brigu o nutritivnim vrijednostima', kazao je Lean.

>> Slatki grijeh kao stvoren za uživanje u hladu

Stoga su profesor i njegov financijer, ostavivši temeljne sastojke pizze istima i ne mijenjajući previše okus, pronašli načina da u njoj smanje razinu soli, a povise razinu vitamina C, A i B12, te magnezija i kalcija koristeći se, primjerice, malim količinama crvenog papra u umaku od rajčice i morskih trava u tijestu.

Jedan veliki britanski supermarket već je pristao uvrstiti njihove pizze na svoje police, a Maclean pregovara s ostalima. Pizze će biti samo u smrznutom obliku jer se nutritivni sastojci tako mogu bolje očuvati. S obzirom na to da je njihova pizza nešto skuplja od ostalih, sljedeća im je namjera sniziti cijenu, a nakon toga se posvetiti ostalim vrstama brze hrane. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju