Ginekološki pregled jednom godišnje trebao bi biti imperativ za sve žene, ali jedno istraživanje otkrilo je da trećina ispitanih žena izbjegava ili odgađa odlazak ginekologu zbog razloga koji se zaista ne bi trebao smatrati bitnim

Anketa britanske dobrotvorne udruge Jo's Cervical Cancer Trust u kojoj je sudjelovalo 2017 žena otkrila je najčešće razloge zbog kojih izbjegavaju ili odgađaju odlazak na ginekološki pregled.

Rak vrata maternice je najčešći rak kod žena mlađih od 35 godina. Zbog toga je odlazak na redovite ginekološke preglede od velike važnosti

Čak trećina ispitanih žena odgovorila je da neće otići na papa-test ako nisu depilirale intimnu zonu. Osjećaj nelagode zbog izgleda vlastitog tijela još je jedan razlog neodlaska ginekologu (35 posto), zbog izgleda stidnice (34 posto) i zbog mirisa vagine (38 posto).

Iz udruge Jo's Cervical Cancer Trust upozoravaju da bi redoviti godišnji odlazak na papa-test svakoj ženi trebao biti imperativ jer se njime mogu otkriti i abnormalnosti stanica koje mogu uzrokovati rak vrata maternice. Ako se bolest otkrije na vrijeme, šanse za oporavak znatno su veće.

Rak vrata maternice najčešći je rak kod žena mlađih od 35 godina. Zbog toga je Jo's Cervical Cancer Trust pokrenuo kampanju #SmearforSmear u kojoj žene na Instagramu pod zadanim hashtagom objavljuju selfije s razmazanim ružem kako bi podigle svjesnost o važnosti odlaska na uzimanje brisa papa-testom.

 

A post shared by Lorna Shaw (@belle_and_blues) on

Kako bi potaknuli žene da redovito dolaze na preglede i oslobode se osjećaja nelagode, liječnici apeliraju da izgled intimnog područja njima uopće nije važan. Dlačice, oblik i miris (osim ako miris nije uzrokovan nekim ginekološkim problemom) ginekolozima su potpuno nevažne stvari kod pacijentica – važno im je samo njihovo zdravlje. Pročitajte i 5 pravila za intimno zdravlje kojih se moramo pridržavati.
 

 

A post shared by Tay (@taylorbombaylor_) on

 

 

A post shared by tbseen (@tbseen) on

 

 

A post shared by Neev Spencer (@neevofficial) on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju