Iako možda ne pripadaju tradicionalnim žanrovima, postoje i takozvani girl power filmovi koji se preporučuju za gledanje svima barem jednom u životu, a posebno damama.

Riječ je o filmskim uspješnicama koje veličaju nezavisne, snažne i prodorne žene ili pak žensku potporu u izazovnim vremenima u svijetu u kojem i dalje vladaju uglavnom muškarci.

To su filmovi koji daju nadu u bolje sutra, inspiriraju na okretanje nove stranice u životu i potiču na uklanjanje negativnih stvari, navika i osoba iz svoje svakodnevnice.

Uoči Međunarodnog dana žena, koji se slavi 8. ožujka, napravili smo popis 12 takvih filmova, koje svakako vrijedi pogledati jednom, ili nekoliko puta.

Erin Brockovich, 2000.
Biografska drama o samohranoj majci troje mališana koja bez prethodnog fakultetskog obrazovanja dokaže jednu od najvećih ekoloških katastrofa u Kaliforniji, te pomogne bolesnim stanovnicima gradića Hickley dobiti financijsku odštetu, ultimativni je girl power film. Ne samo da je Julija Roberts za ulogu Erin Brokovich dobila prvog (i jednog) Oscara u svojoj karijeri, već je isti snimljen prema stvarnim događajima. Ovo je jedan od onih filmova koji nas je naučio da upornost i strpljenje pobjeđuje svaki problem. (I da Aaronu Echhartu sjajno stoji tijara!)

Merida Hrabra, 2012.
Inspirativne i hrabre žene dolaze u različitim oblicima – čak i kao animirane junakinje Disneyjevog filma. Marida Hrabra je neustrašiva kći kralja kojoj tradicija i obitelj nalažu da nađe dobrog muža i počne se ponašati kao dama. No njoj je od uskih korzeta i dosadnih razgovora draže vrijeme provesti s lukom i strijelom u ruci lutajući zelenim škotskim pašnjacima. Ova uzbudljiva ženska bitka protiv ustaljenih običaja i pravila proglašena je najboljim animiranim filmom na Oscarima 2013. godine.

Mulan, 1998.

Animirani film "Mulan" donosi nam priču o još jednoj neustrašivoj djevojci koja je predstavljala svojevrsnu prekretnicu u prezentaciji ženskih likova u dotadašnjim Disneyjevim filmovima. Umjesto krhke dame koja traga za moćnim princem za glavni lik stavili su narodnu junakinju iz kineskih legendi. Kada je njezina zemlja bila suočena s opasnošću, Mulan je prema vjerovanju zamijenila svojeg oca, prerušila se u muškarca i krenula u bitku s neprijateljima.

Skrivene junakinje, 2016.
U svemirskoj utrci za slanje prvog čovjeka izvan Zemljine orbite između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, NASA je imala prednost. Ne samo da je ta prednost bila grupa žena koje su zbog svojih matematičkih sposobnosti nazivali i ljudskim računalom, već su bile i Afro-Amerikanke. Skrivene junakinje je film snimljen po istinitim događajima koji prati uspon Katherine (Taraji P. Henson), Dorothy (Octavija Spencer) i Mary (Janelle Monae) u NASA-i u nemogućim uvjetima.

Njihova liga, 1992
Bejzbol je oduvijek bio muški sport, izuzev u vrijeme drugog svjetskog rata. Zbog manjka slobodnih muškarca za igru, šefovi bejzbolskih momčadi tada su pokrenuli žensku ligu, a igračice podvrgnuli neumjesnim stereotipima. O ovom trenutku u povijesti govori i film "Njihova liga" redateljice Penny Marshall koji bi se mogao svidjeti i onima koji inače nisu ljubitelji sportskih priča.

Plavuša s Harvarda, 2001.

Ima li išta iritantnije od osobe koja sudi ženu prema izgledu? I koja procjenjuje inteligenciju pojedinca prema sadržaju njegova (ružičastog) ormara? "Plavuša s Harvarda" je jedan od onih naizgled luckastih holivudskih komedija koja skriva snažnu girl power poruku – žena može ostvariti svaki cilj ako to poželi i ako uloži svo svoje vrijeme i trud - čak i ako isprva ima pogrešne motive.

Cura na zadatku, 2000.

Stereotipe o lijepim ženama propituje i holivudska komedija "Cura na zadatku" sa Sandrom Bullock u glavnoj ulozi. Ona tumači agenticu FBI-ja Gracie Hart koja krene na tajni zadatak istraživanja potencijalnog bombaškog napada na izboru za miss Sjedinjenih Američkih Država, a putem spozna ljepotu ženskih prijateljstava, ali i neraskidivu potrebu misica da svojim likom i djelom doprinesu miru u svijetu.

Klub prvih supruga, 1996.
Žensko prijateljstvo u središtu je pažnje i urnebesnog filma "Klub prvih supruga" koji je snimljen prema istoimenom romanu Olivije Goldsmith. Brenda (Bette Midler), Elise (Goldie Hawn) i Annie (Diane Keaton) nekadašnje su prijateljice koje se ponovo zbliže nakon 27 godina razdvojenosti i to zbog istog problema – muževi ih iskorištavaju i/ ili varaju s mlađim ženama. Želja za osvetom pokreće nezaboravnu pustolovinu ovih sredovječnih dama, koja ponovo nauče što znači voljeti same sebe, ali i kako im je od muškarca važnija dobra prijateljica.

Čarobne hlače, 2005.

Potpora dobre prijateljice i par kvalitetnih traperica čini čuda! Dokazuje to i romantična drama "Čarobne hlače" u režiji Kena Kwapisa koja prati Lenu (Alexis Bledel), Tibby (Amber Tamblyn), Carmen (America Ferrera) i Bridget (Blake Lively) tijekom jednog ljeta. Film je to koji istražuje prve ljubavi, nezahvalna obiteljska očekivanja, predrasude i brojne druge izazove s kojima se dame svakoga dana suočavaju u svijetu.

Osmijeh Mona Lise, 2003.

Kada buntovna profesorica povijesti počne predavati na prestižnom ženskom sveučilištu Wellesley ponada se kako će poučavati žene koje će jednog dana postati liderice svijeta. No vrlo brzo uviđa da se dame ovdje školuju kako bi postale prve supruge. Razočarana društvom u kojem živi i premalim otporom nezadovoljnih žena, ona će inspirirati svoje učenice da počnu sanjati veće i odvažnije snove.

Tajni život pčela, 2008.

"Tajni život pčela" je drama koja na slojevit način prati život nesretne 14-djevojčice Lily (Dakota Fanning). Ona spletom neobičnih okolnosti završi na farmi pčela koju vode sestre August (Queen Latifah), June (Alicia Keys) i May (Sophie Okonedo). Film je snimljen prema istoimenom romanu Sue Monk Kid, a pokriva širok spektar tema - od rasizma, preko traganja za srećom i prevladavanja trauma iz djetinjstva do otkrivanja da se ljubav i prijateljstvo može naći na neočekivanim mjestima.

Pohane zelene rajčice, 1992.
Neočekivano prijateljstvo tema je i filma Pohane zelene rajčice. Tijekom obilaska staračkog doma ono se rodi između sredovječne Evelyn (Katy Bates) i 82-godišnje udovice Ninny (Jessica Tandy). Iako naizgled nemaju mnogo toga zajedničkog, priče o hrabroj prošlosti simpatične udovice vrlo brzo nadahnu Evelyn da preuzme život u svoje ruke i napravi važne promjene.

Koji vam je najdraži girl power film?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju