Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema. Žene se nerijetko žale na konstantno vraćanje upale, a nije im jasno zbog čega se to događa. Manje je poznato da i svakodnevne navike mogu pogodovati razvoju gljivične upale.

Prisutnost gljivice u ljudskome organizmu fiziološka je i normalna. Naime, rod Candida dio je fiziološke flore rodnice u do 50 posto žena koje nemaju nikakve simptome. Postoji više vrsta Candide, no daleko je najčešća Candida albicans koja se viđa u 80 do 90 posto upala rodnice (vaginitisa) i upala spolovila (vulvitisa), govori ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić.

Candida u rodnicu vjerojatno dospije iz debeloga crijeva, no ne izaziva uvijek upalu. Da Candida ne bi izazvala bolest, tj. simptome, potrebno je da okoliš u rodnici bude neoštećen, odnosno da rodnica obiluje fiziološkim "dobrim" bakterijama kakav je laktobacil koji osigurava dovoljnu kiselost rodnice.

'Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema u žena. Žene se nerijetko žale na konstantno vraćanje upale, a nije im jasno zbog čega se to događa'

Daleko najčešći, dominantni simptom upale - vulvovaginalne kandidijaze jest svrbež. Javlja se i nelagoda ili čak i bol pri spolnom odnosu i mokrenju. Iscjedak je bijelo-grudast, poput sira, no može biti i prozirnovodenast. Ako postoji neugodan miris iscjetka, vjerojatnije se radi o bakterijskoj ili miješanoj infekciji. Spolovilo je zacrvenjeno, može biti otečeno te žena osjeća žarenje i nelagodu, ističe dr. Grujić. Saznajte i 6 najčešćih uzročnika svrbeža intimnog područja.

Ne postoje jedinstvene mjere koje bi mogle pružiti zaštitu od ove neugodne i česte bolesti. No želite li smanjiti rizik nastanka upale uzrokovane gljivicom, izbjegavajte iduće četiri svakodnevne navike:

1. Konzumiranje velikih količina hrane ili pića koja sadrže kvasac ili šećer
Čini se gotovo preočito da bi bilo istinito, ali nije mit: kada konzumirate hranu koja sadrži šećer i kvasac, ove tvari dospijevaju u krvotok, a potom u rodnicu (vaginu). Gljivica se hrani šećerom i škrobi. Pivo i vino sadrže kvasac i šećer, pa pretjerano konzumiranje alkohola može pogodovati nastanku gljivične upale.

Ako ste skloni gljivičnim upalama, budite umjereni u konzumiranju slatkiša te hrane poput pljesnivog sira, gljiva i bilo koje fermentirane vrste hrane.

2. Prečesto uzimanje antibiotika
Antibiotici mogu ubiti bakterije koje uzrokuju bolest ali mogu uništiti i 'dobru' bakteriju (Lactobacillus ili Bacillus vaginalis -Doederleinov bacil) koja održava kiselost rodnice, tj. pH rodnice niskim.

Kada nema dovoljno laktobacila, rodnica nije dovoljno kisela, pa se povećava mogućnost za nastanak gljivične upale, kaže dr. Grujić.

3. Uzimanje određenih vrsta kontracepcije
Gljivičnu upalu viđamo češće kod korisnica hormonalne kontracepcije, ali i kod trudnica. U tom slučaju propisujemo kontracepciju s manjom dozom estrogena te probiotike.

No dobrobit hormonalnih kontraceptiva daleko nadmašuje probleme koje uzrokuje gljivična upala, pa skoro nikada nije potrebno odustati od propisivanja hormonalne kontracepcije, objašnjava ginekologinja Jasenka Grujić. Pročitajte i 7 pitanja o kontracepciji koje mora postaviti svaka žena.

4. Nošenje preuske i mokre odjeće
Da bi gljivica uzrokovala upalu, okoliš mora biti topao, vlažan i nedovoljno kiseo. Kada je spolovilo stisnuto ("ne diše"), veća je mogućnost da se stvore takvi uvjeti.

Sintetička i druga uska odjeća koja nadražuje i mehanički, može povećati šansu za nastanak gljivične upale. Nakon tjelovježbe i plivanja savjetuje se obući suhu i čistu odjeću. Doznajte i 3 opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju