Jeste li se ikada zapitali koliko hrane svakodnevno bacate u smeće? Ponekad ne iskoristimo sve namirnice koje smo kupili, a nakon nekoliko dana to isto završi u otpadu. Nažalost, takav scenarij se često odvija u mnogim kućanstvima, i to najčešće s povrćem kojem je rok trajanja – kratak. Kako bi vam pomogli da maksimalno iskoristite životni vijek svog omiljenog povrća, za vas smo sastavili najbolji način za pohranu i zamrzavanje.

 


STVARI KOJE TREBATE ZNATI O ČUVANJU POVRĆA

Izbjegavajte čuvati voće i povrće na istom mjestu. 

Mnogi plodovi ispuštaju plin etilen koji ubrzava proces kvarenja. Neki od najvećih proizvođača plinova su marelice, jabuke, avokado, banane i rajčice.

Nemojte odmah prati povrće.
Vlaga ubrzava proces dozrijevanja, pa izbjegavajte pranje povrća prije same pripreme za jelo.
Ako nemate izbora, operite ga i pohranite u zatvorenu posudu s papirnatim ručnicima.

Ako je narezano, pravac hladnjak!
Svi proizvodi koji su prethodno izrezani ili oguljeni trebaju biti u hladnjaku.

Da, povrće možete držati u zamrzivaču
Iako zamrznuto povrće na kojem se nalaze veliki komadi inja, a ponekad i leda mogu biti izvor frustracije, bitno je odabrati hladnjak koji posjeduje novu tehnologiju koja sprječava lijepljenje hrane i uklanja vlagu.

Smrznuto povrće i voće Smrznuto povrće i voće Foto: Getty Images

KAKO ODRŽATI POVRĆE SVJEŽIM

Šparoge
Gdje pohraniti: Polica za hladnjak
Rok trajanja: 4 dana

Ako ne planirate odmah pojesti šparoge, podrežite peteljke i ostavite ih uspravno u čaši vode te ih zaštitite plastičnom vrećicom.

Zamrzavanje: Prije zamrzavanja šparoga, dobro ih je blanširati. Nakon cca pet minuta u kipućoj vodi, premjestite ih u hladnu vodu s ledom te ih tamo držite isto koliko ste ih blanširali. Posušite ih i stavite u plastičnu vrećicu i zamrznite.

 

Paprika
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku (zbog visoke vlažnosti)
Rok trajanja: 4-7 dana

Vlaga uzrokuje truljenje paprika, pa ih držite neopranima i suhima. Za maksimalnu hrskavost pohranite ih u plastičnu vrećicu.

Zamrzavanje: Operite ih i uklonite sve sjemenke. Zatim izrežite paprike, zamrznite na sat vremena. Kad se smrznu paprike, prenesite u hermetički zatvorenu posudu i vratite u zamrzivač.

Povrće i voće u plastičnim posudama Povrće i voće u plastičnim posudama Foto: Getty Images
Brokula
Gdje pohraniti: Polica u hladnjaku
Rok trajanja: 2-3 dana

Svježa brokula brzo se kvari te ju je potrebno pojesti što prije. No, prije spremanja poškropite glavice brokule vodom i labavo ih omotajte u kuhinjski ručnik.

Zamrzavanje: Svježu brokulu prije zamrzavanja treba kuhati na pari ili blanširati. Počnite s ispiranjem glave i rezanjem u cvjetove. Glave kuhajte pet minuta, zatim ih stavite ih u ledenu vodu na pet minuta vrijeme i čuvajte ih u zatvorenim vrećicama.

Smrznuta mrkva Smrznuta mrkva Foto: Getty Images
Mrkve
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku
Rok trajanja: dva tjedna

Svježu mrkvu stavite u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak.

Zamrzavanje: Kada jednom operete i ogulite mrkve blanširajte ih oko pet minuta, osušite i spremite u plastičnu vrećicu i stavite u zamrzivač.

Brokule Brokule Foto: Getty Images

Špinat
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku
Rok trajanja: tri do pet dana
Prethodno oprano zelenje stavite u plastičnu posudu, te na njih položite papirnati ručnik prije dodavanja sljedećeg sloja špinata.

Zamrzavanje: Ako planirate pojesti špinat u idućih nekoliko mjeseci, zamrznite ga sirovog. No, ako vam to nije u planu blanširajte ga dvije minute, pustite ga da se ohladi na papirnatim ručnicima te ga nakon toga spremite u vrećicu za zamrzavanje, istisnite zrak i stavite u zamrzivač.

Hladnjak Gorenje SidebySide ima jedan od najboljih sustava hlađenja na tržištu, ugrađen u zamrzivački dio, koji sprječava nakupljanje leda i inja na povrću i ostaloj hrani. Upravo ta karakteristika pozitivno utječe na njegov prostor za pohranjivanje, koji će biti maksimalno iskorišten bez nakupljanja nepotrebnog leda koji ionako samo zauzima prostor. Paketi ili komadi zamrznute hrane se neće lijepiti jedan za drugi, što će pomoći pri održavanju vašeg zamrzivača čistim i urednim.

Odlučite li se i vi sačuvati hranu, sada je prava prilika da to učinite, i to s dodatnim pogodnostima. U razdoblju od 15. travnja do 31. srpnja uz kupnju hladnjaka Gorenje NoFrost ili SideBySide, prijavite svoj račun i sudjelujte u nagradnoj igri te osvojite jednu od 100 nagrada ukupno vrijednih 200.000 kuna! Potražite više informacija na www.gorenje.hr.
 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju