Čak i ako revno čistite svoju kuhinju, postoji vjerojatnost da radite neku od 5 najčešćih grešaka koje se mnogima događaju pri čišćenju kuhinje. Doznajte koji su to propusti te ih izbjegnite jer će tako vaša kuhinja bolje mirisati, kuhinjski uređaji će trajati dulje i spriječit ćete širenje bakterija na ostale prostorije u domu

1. Preskačemo ručke i kvake
Vi i vaši ukućani nekoliko puta dnevno dodirujete ručku na hladnjaku, mikrovalnoj, pećnici, kvake na vratima te ručkice ladica pa ne čudi da se na njima može skupiti jako puno bakterija. Znanstvenom studijom pronađene su razne vrste bakterija koje mogu uzrokovati bolesti, poput E. coli, na kvakama od vrata te ručkama od hladnjaka i perilica posuđa.

Zato, neka vam uđe u naviku čišćenje kuhinjskih kvaka i ručki koje često previdimo.

'Oštri noževi, naročito oni s drvenim ručkama, ne bi se smjeli prati u perilici posuđa jer se sa svakim pranjem nož otupljuje i previše troši'

2. Ne čistimo dovoljno često pećnicu
Pećnicu ćete najlakše i najbolje očistiti tako da unutrašnjost pošpricate sa svenamjenskim sredstvom za čišćenje te pustite da odstoji preko noći. Ujutro krpom uklonite svu prljavštinu i mrlje. Rešetke u pećnici očistite tako da ih stavite u veliku vreću za smeće, pošpricajte s istim sredstvom za čišćenje te ostavite da odstoji preko noći. Iduće jutro rešetke samo isperite u vodi i sapunu te obrišite suhom krpom.

Kako biste pećnicu lakše održavali čistom, na dno stavite papir za jednokratnu upotrebu koji se smije koristiti u zagrijanoj pećnici, a koji će zadržati sve što bi inače završilo na dnu pećnice.

3. Stavljamo oštre noževe u perilicu posuđa
Oštri noževi, naročito oni s drvenim ručkama, ne bi se smjeli prati u perilici posuđa jer se sa svakim pranjem nož otupljuje i previše troši. Osim toga, vaša perilica vjerojatno čisti puno većom snagom nego što je noževima potrebno. Zato, sve noževe, osim onih od srebra, perite ručno kako bi duže trajali i bili oštri. Pročitajte i 5 velikih grešaka koje svi radimo kad usisavamo.

4. Ne čistimo temeljito dio plamenika na štednjaku koji se može maknuti

Ploča za štednjak jedno je od najmasnijih mjesta u kuhinji. Ukoliko vaš plinski štednjak ima "kapice" na plamenicima koje se mogu maknuti, ne morate ih ribati do iznemoglosti. Najlakše ćete ih očistiti tako da ih zatvorite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem u koju ste dodali oko 50 mililitara otopine amonijaka.

Odložite vrećicu na papir za pečenje i pustite da odstoji preko noći te iduće jutro prebrišite plamenik spužvicom. Plamenici još uvijek nisu čisti? Namočite ih u toploj vodi kojoj ste dodali deterdžent za pranje posuđe koji će otopiti preostalu masnoću te ih nakon nekoliko sati namakanja prebrišite.

Pažnja! Nikada ne miješajte izbjeljivač i otopinu amonijaka jer takva mješavina stvara otrovne pare. Saznajte i koje predmete ne smijete prati s deterdžentom za suđe.

5. Prvo peremo podove

Perete li ili usisavate kuhinjske podove prije nego obrišete police i radne površine, samo si zadajete više posla jer će prašina i mrvice pasti na pod i opet ga zaprljati. Čistite ovim redom: prvo prebrišite police i ladice, zatim radne površine te na kraju operite pod.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju