Svom djetetu morate osigurati kvalitetan i miran san. Donosimo vam najčešće pogreške roditelja kod uspavljivanja zbog kojih beba ne može spavati

1. Preskakanje rutine prije spavanja

Ona pomaže vašim mališanima da se opuste, a za vas je to lijep način zbližavanja s djetetom. "Rutina spavanja jednostavna je strategija koja čini značajnu razliku u tome koliko brzo će vaše dijete zaspati i koliko će im u tome trebati vaša pomoć", otkrila je Megan Faure, autorica knjige The BabySense Secret.

Iako se može činiti kao dugotrajan proces, dugoročno vam štedi energiju i vrijeme. Sat vremena prije nego što želite da vaša beba zaspi započnite s odabranom rutinom. Topla kupka vam može pomoći da opustite bebu, a nakon toga je smjestite u zamračenu sobu i pustite najdraži CD s uspavankama ili čitajte priču.

2. Ignoriranje znakova umora

Razvijanje rutine prije spavanja pomaže vašim mališanima da se opuste.

Uvijek je važno uočiti znakove koji pokazuju da je dijete umorno. Neki od tih znakova uključuju trljanje očiju, zijevanje, usporenu aktivnost, nervozu, gubitak interesa za ljude i igru. Ako propustite te znakove koji se javljaju kada prirodno dođe vrijeme za uspavljivanje vašeg djeteta, njegovo tijelo neće proizvoditi smirujući hormon melatonin. Umjesto toga, nadbubrežne žlijezde proizvest će hormone koji su povezani sa stresom pa će dijete biti nervozno i razdražljivo. Ako pažljivo promatrate svoje mališane, uočit ćete kako se ti znakovi često pojavljuju u isto vrijeme.

3. Prerano odvikavanje od kinderbeta i navikavanje na krevet

"Ovo je klasična pogreška koju roditelji čine. Nemojte premjestiti dijete u pravi krevet sve dok se ne može samo popeti van iz kinderbeta", ističe Faure. Kad se dijete može samo izvući iz njega tada je dobro vrijeme za seljenje u pravi krevet.

5. Uspavljivanje djeteta gdje god se nalazite

Drijemanje u dječjim kolicima, automobilskoj sjedalici ili visokoj stolici nije dovoljno dobro jer dijete ne pada u duboki i mirni san. Kako biste razvili naviku kvalitetnog spavanja, dijete treba biti u poznatoj zoni tj. u prostoru u kojem spava svaki dan.

Naravno, ako vam u određenom trenutku obaveze to ne dopuštaju i nalazite se negdje s djetetom koje je jednostavno previše umorno, pustit ćete ga da spava. Samo je važno paziti da to ne postane navika jer biste u suprotnom mogli imati problema prilikom uspavljivanja kod kuće.

Uvijek je važno uočiti znakove koji pokazuju da je dijete umorno.

6. Nedosljednost oko rasporeda spavanja

Dosljednost je ključna za djecu, pogotovo kada je riječ o spavanju. Djeci je potrebno redovito vrijeme za spavanje i razumno vrijeme za noćno spavanje kako bi se regulirali dnevni i noćni ciklusi hormona, a djeca osjećala sigurnima zbog predvidljivog rasporeda.

Raspored spavanja vrlo je važan za postavljanje naših unutarnjih satova. Dosljedan raspored spavanja pomoći će djetetu da postane pospano i zaspe u isto vrijeme svaki dan. Ako se raspored neprestano mijenja, to je poput letenja iz jedne vremenske zone u drugu svake noći i tijelo ne zna kada zaspati. Borbe oko odlaska na spavanje često nastaju zbog nedosljednog rasporeda, budući da roditelji prerano ili prekasno pokušavaju staviti svoju djecu na spavanje. Naravno, tu moramo imati mjesta za određenu fleksibilnost.

7. Puštanje djeteta da ostane budno do kasno zbog uvjerenja da će onda dulje spavati

To možda zvuči kao dobra ideja. Naposljetku, kada tinejdžeri odlaze kasno u krevet, žele spavati do podneva idući dan. Naravno, to jednostavno ne funkcionira za one najmlađe. Njihov unutarnji sat toliko je snažan da ih budi ujutro uvijek u približno isto vrijeme, bez obzira kada idu na spavanje. Roditelji koji dopuštaju svojim mališanima da ostanu dugo budni, zapravo dobivaju iscrpljeno, nervozno i umorno dijete sljedeći dan.

8. Roditelji nisu na istoj strani

Roditelji moraju biti ujedinjeni u odgoju, a posebno kada je riječ o poboljšanju djetetova sna.

Roditelji moraju biti ujedinjeni u odgoju, a posebno kada je riječ o poboljšanju djetetova sna. Morate se složiti oko taktike koju ćete koristiti kako bi pomogli svom djetetu da se nauči umiriti i dobiti kvalitetan san. U redu je da se vaše rutine malo razlikuju, ali velike odluke moraju biti dogovorene unaprijed.

Te odluke uključuju vrijeme kada beba treba na spavanje i hoćete li se oslanjati na bilo kakve navike kako bi beba zaspala. To znači da jedan roditelj ne može odlučiti da je ljuljanje bebe dok ne zaspi dobra u redu ako drugi roditelj to ne želi raditi kad je vrijeme spavanja ili usred noći.

Sjednite zajedno i dogovorite što najbolje funkcionira za vašu obitelj. Ako jedan od vas ustaje više od drugog, tada prednost u odlučivanju ima roditelj koji više sudjeluje u uspavljivanju djeteta. Zapamtite kako je biti dosljedan svake noći neophodno za uspješan proces spavanja.

9. Prerano odustajanje

Nikad nije prekasno za promjenu loših navika spavanja, ali roditelji trebaju prakticirati strpljenje. Ako očekujete brze rezultate kada pokušavate promijenit navike koju ste stvorili zadnjih par mjeseci ili godina često, to baš i nije realno.

Roditelji trebaju posvetiti dva do tri tjedna treniranju spavanja kako bi vidjeli značajne promjene. Neki roditelji upadnu u zamku vjerujući da će se navike spavanja njihovog djeteta same od sebe promijeniti i da u međuvremenu moraju izdržati neprospavane noći. To jednostavno nije točno, ističe West. S vremenom i trudom s vaše strane, beba i cijela obitelj uskoro će mirno spavati tijekom noći. Kao i u bilo koji posao, i u ovaj treba uložiti trud koji će se na kraju isplatiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju