Diana i David Murphy (Demi Moore i Woody Harelson) oženili su se odmah nakon srednje škole, zaposlili i napravili sve kako bi izgradili svoju kuću iz snova. No kad američko gospodarstvo pogodi recesija, oboje ostanu bez novca i mogućnosti da ostvare svoj cilj.

Galerija Demi Moore u Muglerovoj haljini u filmu Nemoralna ponuda - 2 Demi Moore u Muglerovoj haljini u filmu Nemoralna ponuda - 4 Demi Moore u Muglerovoj haljini u filmu Nemoralna ponuda - 1 +0 Demi Moore u Muglerovoj haljini u filmu Nemoralna ponuda - 3

U očajničkom pokušaju da spase svoju investiciju odlaze u Las Vegas kako bi kockanjem namaknuli potreban novac da otplate željenu nekretninu, no to im ne polazi za rukom. A onda upoznaju milijunaša Johna Gagea (Robert Redford) i život im se promijeni iz korijena.

Diana zaluta u jedan od ekskluzivnih butika u Las Vegasu i na prvi pogled zaljubi se u dugu crnu haljinu s tankim naramenicama.

Isprva ni ne primijeti da je sa zanimanjem proučava naočiti stranac dok ona pokušava isprobati taj luksuzni model preko svojih kratkih hlačica, bijelog topa i predimenzionirane košulje. Štoviše, muškarac joj ponudi kupiti haljinu, koja dolazi s vrtoglavom cijenom od 5000 dolara.

Demi Moore u Muglerovoj haljini u filmu Nemoralna ponuda - 4 Demi Moore u Muglerovoj haljini u filmu Nemoralna ponuda - 4 (Foto: Profimedia)

No Diana ga odbija uz riječi: Haljina je za prodaju, ali ne i ja. Riječi su to koje bi obeshrabrile mnoge muškarce, ali ne i Johna Gagea. On ih doživi kao izazov te odluči platiti milijun dolara kako bi proveo jednu noć s tom djevojkom iz snova.

Nakon što je film "Nemoralna ponuda" redatelja Adriana Lynea izašao u svjetska kina u travnju 1993. godine, ljudi su se pitali samo dva pitanja: bi li i sami prihvatili milijun dolara da provedu noć s neznancem te tko je napravio crnu haljinu koju Demi Moore u konačnici i dobije na dar od stranca.

Odgovor na prvo pitanje je vrlo individualne prirode, a za drugo je zaslužan Thierry Mugler.

Francuski kreator prepoznatljivog dizajnerskog potpisa tijekom plodne karijere pokazivao je sklonost prema stvaranju avangardnih i pomalo teatralnih komada odjeće koji slave žensku figuru. Imao je zapanjujuću vještinu transformacije i najjednostavnijih odjevnih komada u nešto novo i posebno.

S nekoliko izreza na predjelu grudi uzdigao je malu crnu haljinu iz Nemoralne ponude u senzualni komad odjeće o kojem se priča i nakon 30 godina od izlaska filma u kino.

Marilyn Monore: Najskuplja haljina u povijesti filma koja se i danas kopira Marilyn Monroe Marilyn Monroe u koktel haljini kostimografa Williama Traville Marilyn Monroe u koktel haljini kostimografa Williama Traville +2 Koktel haljina iz filma Sedam godina vjernosti prodana je na aukciji 2011. godine

Kada je Thierry Mugler preminuo u siječnju prošle godine, Demi Moore objavila je nekoliko fotografija iz filma te napisala na svojim društvenim mrežama:


Bila mi je čast nositi jednu od kultnih haljina Thierryja Muglera. Svijetu će nedostajati njegov genij.

Kako je Muglerova haljina postala inspiracija za nemoralnu ponudu, pogledajte u videu s YouTubea u nastavku teksta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju