U ožujku 2002. godine Halle Berry upisala se u povijest kao prva Afroamerikanka koja je osvojila Oscara u kategoriji najbolje glumice za film "Bal Čudovišta". Kako je sama priznala, nije očekivala da će sa 74. dodjele kući otići s nagradom jer te godine nije osvojila Zlatni globus, koji je u to vrijeme bio najbolji indikator budućih oskarovaca.

Galerija Denzel Washington i Halle Berry, dobitnici Oscara na najboljeg glumca i glumicu 2002. godine Halle Berry u kultnoj haljini koji je dizajnirao Elie Saab Halle Berry na dodjeli Oscara 2002. +9 Halle Berry na dodjeli Oscara 2002.

Prepustila sam se vjerovanju da neću pobijediti. Ne sjećam se ničega. Ne znam ni kako sam se popela na pozornicu. Bio je to trenutak potpunog zamračenja. Samo pamtim da mi je Russell Crowe govorio: 'Diši.' Onda sam primila zlatni kipić u ruke i počela govoriti, kazala je Halle u prošlogodišnjem intervjuu za New York Times.

Jutro nakon dodjele našla se na naslovnicama brojnih svjetskih medija, a osim emotivnoga govora i povijesne važnosti njezine pobjede, najviše se pisalo o haljini u kojoj je primila svoj prvi i jedini Oscar.

Halle Berry u suzama nakon osvajanja Oscara za najbolju žensku ulogu Halle Berry u suzama nakon osvajanja Oscara za najbolju žensku ulogu (Foto: Guliver Images)

Bila je to velika noć za Halle, ali i za dizajnera njezine haljine, koji je doslovno preko noći postao jedno od najtraženijih imena u modnoj industriji. Libanonac Elie Saab dotad je bio relativno nepoznato ime među zapadnim zvijezdama.

Njegove kreacije povremeno je nosila jordanska kraljica Rania, odjenuo je Bridget Fondu za oskarovsku zabavu Vanity Faira 2001. godine, a Halle Berry odabrala je njegove komade u nekoliko manje važnih prigoda.

Bridget Fonda u haljini Elije Saaba na zabavi Vanity Faira 2001. godine Bridget Fonda u haljini Elije Saaba na zabavi Vanity Faira 2001. godine (Foto: Profimedia)

Među haljinama koje joj je njezin tadašnji stilist Phillip Bloch ponudio za Oscare bila je i jedna Saabova koju je primijetio u lookbooku dizajnera u ljeto 2001. godine. Isprva ju je rezervirao za drugu klijenticu i dodjelu Emmyja: Onda sam je opet sam pogledao i pomislio kako je to ipak pobjednička haljina, oskarovska. Samo sam morao pričekati pravu prigodu.

Phillip Bloch Phillip Bloch (Foto: Guliver Images)

Upravo je ona Halle zapela za oko. Bila je moj favorit, priznala je glumica. Njoj se Saabova kreacija svidjela jer je u pitanju bila klasična haute couture haljina, ali vrlo seksepilna.

Međutim, Bloch kaže kako je originalni dizajn bio previše odvažan, s otkrivenim grudima i viškom volumena u donjem dijelu. Vratio je haljinu Saabu, ali Halle nije mogla prestati razmišljati o njoj.

Ona ima urođenu sposobnost da odjene haljinu i odmah zna kako je to prava haljina za nju, objašnjava Bloch. I definitivno je bila u pravu. Bloch je zamolio Saaba da mu opet pošalje haljinu i zatražio nekoliko promjena, ali kako je dizajner u to vrijeme već imao dogovorene obveze, krojačica Madeleine Aikenberg zadužena je za prepravke.

Halle Berry u kultnoj haljini koji je dizajnirao Elie Saab Halle Berry u kultnoj haljini koji je dizajnirao Elie Saab (Foto: Guliver Images)

Aikenber je uzela dio vezenih detalja u obliku lišća s druge Saabove haljine i ušila ih na oskarovsku.

Haljina je bila jako otvorena, a ne možeš na Oscarima pokazivati grudi. Zato smo morali strateški postaviti detalje kako bismo iskazali poštovanje tom događanju. U originalu je imala patentni zatvarač po cijeloj dužini leđa. Želio sam da to bude pravi haute couture pa smo zatvarač preselili na stranu i dodatno ga sakrili vezom. Dizajneri često naprave predivne kreacije koje zapravo ne pristaju tijelima glumica.

Također posežu za šokantnijim detaljima koji na pisti izgledaju efektno, poput golotinje, ali kada si na crvenom tepihu, haljina mora imati svoj pravi život. U njoj moraš disati, hodati, grliti ljude, moraš imati nesmetanu mogućnost kretanja i ne smiješ se osjećati neugodno. Halle se osjećala ugodno u završnoj verziji haljine, objasnio je Bloch.

Halle Berry na dodjeli Oscara 2002. Halle Berry na dodjeli Oscara 2002. (Foto: Guliver Images)

Saab se uopće nije bunio protiv njegovih intervencija. Phillip je imao vrlo specifične zahtjeve i bio je velika pomoć kod prekrajanja haljine, kazao je.

Za Halle i njezino oskarovsko izdanje i danas ima samo riječi hvale. Bila je elegantna, odvažna i šik. Zbog nje je ime Elie Saab postalo popularno. Proslavila ga je na međunarodnom tržištu, smatra dizajner. Iste godine Elie Saab etablirao se kao bitno ime i među kolegama.

Halle Berry na dodjeli Oscara 2002. Halle Berry na dodjeli Oscara 2002. (Foto: Guliver Images)

Naime, Sindikalna komora visoke mode, jedno od tri glavna tijela Francuske federacije mode, pozvala ga je u svoje članstvo. Iako je Saab već 2000. počeo izlagati u Parizu, 2002. nakon Oscara službeno je postao dio najprestižnije modne institucije, kao prvi Libanonac koji je dobio poziv za članstvo.

Elie Saab Elie Saab (Foto: Guliver Images)

S obzirom na to da je naziv haute couture (visoka moda) u Francuskoj zaštićen zakonom, posebna kontrolna komisija određuje čiji rad zadovoljava kriterije visoke mode i dobiva pravo da svoje kreacije svrstava u tu kategoriju. U početku je Sindikalna komora visoke mode u članstvo prihvaćala samo dizajnere koji su imali atelje u Parizu. Međutim, s vremenom su počeli prihvaćati i takozvane dopisne članove koji nemaju parišku krojačku bazu, ali je njihov rad na razini majstora visoke mode.

Saabova baza i danas se nalazi u Bejrutu, glavnom gradu Libanona. Svoj prvi pariški salon otvorio je 2006. godine, a službeno sjedište njegova brenda u Parizu otvoreno je 2012. godine.

Elie Saab, haute couture, proljeće/ljeto 2023. Elie Saab, haute couture, proljeće/ljeto 2023. (Foto: Afp)

Ekspanziju na globalno tržište učvrstio je otvaranjem vlastitih butika u Londonu, New Yorku, Dubaiju i Ženevi, a njegove kreacije nalaze se na više do 200 prodajnih mjesta diljem svijeta.

Nastavlja se i njegova dominacija na najprestižnijim događanjima u svijetu zabavne industrije. Pred nama je 95. dodjela Oscara koja se održava u ponedjeljak 13. ožujka po našem vremenu i nema sumnje da su brojne slavne dame za tu prigodu i popratne zabave već odabrale neku od predivnih Saabovih kreacija.

Elie Saab, haute couture, proljeće/ljeto 2023. Elie Saab, haute couture, proljeće/ljeto 2023. (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju