Svojm izdanjima na prvoj večeri festivala Sanremo poduzetnica i modna influencerica Chiara odlučila je poslati snažnu poruku protiv mržnje, nasilja i seksizma. O kreacijama koje su nastale u suradnji s modnom kućom Dior danas priča cijeli svijet.

Galerija Chiara Ferragni na Sanremu Chiara Ferragni na Sanremu Chiara Ferragni na Sanremu +9 Chiara Ferragni na Sanremu

Pjevačica je svaku od četiri haljine u kojima se pojavila na pozornici objavila i na svojem profilu na Instagramu, uz objašnjenje poruka koje su njima htjeli poslati. O kakvim se haljinama radi i što je njima htjela poručiti, pročitajte u nastavku.

Prvo izdanje: Haljina Manifesto

Kako je u objavi na Instagramu objasnila sama Chiara, kada su počeli razmišljati o haljinama za Sanremo, odmah su znali da ne žele samo odjeću koja je ekscentrična ili pretenciozno lijepa. Osjetili su potrebu da na najpopularnijoj talijanskoj pozornici preko odjeće pošalju snažnu poruku.

Chiara Ferragni na Sanremu Chiara Ferragni na Sanremu (Foto: Profimedia)

Ono što raskošnu crnu haljinu imena Manifesto čini posebnom jest natpis "Pensati libera", odnosno "Misli slobodno", na bijelom plaštu koji ju okružuje. Jednostavne, ali snažne riječi dolaze iz djela umjetnice Claire Fontaine, a napisane su s ciljem da inspiriraju sve žene da se osjećaju slobodnima izaći iz uloge koju im je nametnulo društvo.

Chiara Ferragni na Sanremu Chiara Ferragni na Sanremu (Foto: Profimedia)

Drugo izdanje: Gola, besramna haljina

Ovom haljinom htjela je skrenuti pozornost na prava žena, na njihova tijela i na to kako se o tome kako žene raspolažu svojim tijelom još uvijek diskutira. Haljina simulira golo Chiarino tijelo, izrađena je od tila boje kože i, kažu kreatori, oslobođena je sramote koja se oduvijek nameće ženama, počevši od Eve, prve žene u povijesti koja je osjetila sram.

Iluzijom golotinje htjelo se podsjetiti sve na ravnopravnost koju bi spolovi trebali imati u pokazivanju samih sebe, bez osjećaja osuđivanja ili krivnje. Također, poruka koja se šalje haljinom je i ta da nema opravdanja za muško nasilje ili ublažavanja krivnje.

Chiara Ferragni na Sanremu Chiara Ferragni na Sanremu (Foto: Profimedia)

Haljinom se želi dati glas svim ženama svijeta koje su zlostavljanje i pod zabranama, svima onima kojima se govori da je tijelo izvor srama, predmet želje ili da ono potiče na grijeh, objašnjeno je.

Ta haljina očekivano je izazvala najviše reakcija javnosti, a o njoj se na Instagramu oglasila i kreativna direktorica Diora Maria Grazia Chiuri.

Napisala je kako se radi o kreaciji koja odaje počast ženskom tijelu u vrijeme kada su ženama u nekim zemljama ugrožena reproduktivna prava, oduzeta sloboda studiranja i rada, a pravo na miran život gazi rat. Haljina je ovo koja, napisala je, bez pardona za svaku ženu traži pravo da sija i koja slavi moć žene kao subjekta, a ne objekta želje. Poručuje i da nijedna žena ne bi trebala živjeti u strahu, nepovoljnom položaju, siromaštvu ili se sramiti toga što je rođena kao žena.

Na Chiarinu profilu nižu se pohvale za ovo izdanje.

Ti si umjetničko djelo. Hvala ti za sve što donosiš na pozornicu, za sve nas žene. Volim te, Chiara, samo je jedan od komentara.

Treće izdanje: Haljina protiv mržnje

Ova haljina na pozornicu je donijela neke od kritika upućenih Chiari putem društvenih mreža. Poruke pune mržnje izvezene su crnim biserima na bijelom platnu, a radi se o uvredama koje joj ljudi svakodnevno pišu ispod objava na Instagramu.

Crna slova na bijeloj podlozi simboliziraju stranice knjige koja pripovijeda priču o gađenju protiv kojeg se borimo svaki dan. Donošenjem ovih poruka na Sanremo tvorci su htjeli podsjetiti žene da ne dopuste mrziteljima da utječu na njih jer su bitna samo mišljenja onih koje volimo.

Poručili su i da svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, ali da to ne znači da su dopušteni zloba i mizoginija.

Chiara Ferragni na Sanremu Chiara Ferragni na Sanremu (Foto: Profimedia)

Četvrto izdanje: Kavez haljina

Ideja koja stoji iza ove haljine je oslobađanje novih generacija od rodnih stereotipa. Haljina je sastavljena od kombinezona zarobljenog u suknji od tila. Predstavlja nadu u razbijanje konvencija koje je nametnuo patrijarhat.

Kako je to moguće? Haljina o kojoj bruji cijeli svijet Bella Hadid na pozornici Haljina o kojoj bruji cijeli svijet Haljina o kojoj bruji cijeli svijet +10 Haljina o kojoj bruji cijeli svijet

Do ideja za sve haljine zajedničkim radom došli su sama Chiara i njezin suradnik Fabio Maria Damaro, a iza svake po mjeri rađene haljine stoji modna kuća Dior i kreativna direktorica kuće Maria Grazia Chiuri.

Chiara Ferragni na Sanremu Chiara Ferragni na Sanremu (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju