Ljeto nas obilato mazi raznobojnim cvijećem, a bilja koja se redovito nalazi u našim vrtovima i na balkonima svakako je hibiskus.

Ta predivna trajnica, koja cvate sve od lipnja pa do kasne jeseni, porijeklom je iz Azije, a u Europu je donesena u 16. stoljeću. Brojne sorte razlikuju se svojom veličinom, visinom (neke mogu narasti čak i do dva metra), bojom lišća te bojom i građom cvjetova. Na našim balkonima i u vrtovima najčešća je sorta vrtni hibiskus, koji dolazi u ružičastim, bijelim, ljubičastim, plavim i grimiznim nijansama.

Iako je cvijet predivan, a čini ga šest međusobno spojenih latica, on je vrlo kratkog vijeka. Otvara se rano ujutro, s prvim sunčevim zrakama, a zatvara otprilike jedan sat prije zalaska. Ipak, velik broj pupova na ovoj grmolikoj biljci brine se za to da u cvatnji uživamo nekoliko mjeseci godišnje.

HIBISKUS VOLI SUNCE I TOPLINU

Dobro drenirano tlo bogato humusom ono je što treba hibiskusu da bi pokazao svoje najljepše ruho. Voli sunčevu svjetlost i toplinu, no treba pripaziti na to da ne bude izravno izložen suncu tijekom cijelog dana. Njegovo idealno stanište je na polusjenovitu mjestu.

Cvjetovi se otvaraju s prrvim zrakama Sunca i zatvaraju prije zalaska.

Tijekom ljetnih mjeseci potrebno ga je svakodnevno zalijevati, a preporučuje se i redovito prihranjivanje jednom tjedno proizvodima koji se mogu naći u svakom vrtnom centru. Primijetite li pak da su se pupovi počeli smežuravati, to je znak da je biljka previše zalijevana.

Da bi hibiskus bio u svom punom sjaju svake godine, vrlo je važno pripaziti na pravilno obrezivanje. Sve izboje biljke svake bi godine trebalo skratiti za jednu trećinu, idealno u proljeće.
Želite li da vaš hibiskus bude u formi stabalca, potrebno je pripaziti na oblikovanje i razvijanje središnjeg debla, a jednom kada dosegne željenu visinu, treba odstraniti vrh. Tako će se aktivirati pupoljci sa strane i omogućiti bujno cvjetanje.

KAKO SE RIJEŠITI NAMETNIKA I ŽUTILA?

Na hibiskusu, posebno ako se radi o vrsti kineskog sljeza, često se mogu uočiti lisne uši i crveni pauk. Zato je potrebno redovito provjeravati listove te posegnuti za tome namijenjenim pripravcima.

Ljeti se na hibiskusu često primjećuju i žute mrlje na lišću. To se u najvećem broju slučajeva događa zbog kloroze odnosno zalijevanja vodom iz slavine koja je bogata klorom i kalcijem. Zato, ako ste u mogućnosti, pokušajte skupiti kišnicu ili hibiskus zalijte vodom koja je odstajala nekoliko dana.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju