Pilula za dan poslije hitna je kontracepcija koja se primjenjuje u takozvanim izvanrednim stanjima i ne bi smjela postati redovito sredstvo kontracepcije kao ni zamjena za redovitu kontracepciju. Ginekolog, doc. dr. sc. Dubravko Lepušić ispričao nam je najvažnije činjenice koje treba znati o piluli za dan poslije.

1. Tablete hitne kontracepcije koje sprečavaju trudnoću koriste se 120 sati ili najkasnije 5 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode (u tom slučaju preporučaju se tablete Ella One) te najkasnije 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa (u tom slučaju preporučuju se tablete Escapelle). No princip je da se uzmu što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Istraživanja su pokazala da je uspješnost hitne kontracepcije oko 96 posto. Uz spolni odnos točno na ovulaciju šanse da zatrudnite uz uzimanje hitne kontracepcije su tek 4 posto, ističe ginekolog, doc. dr. sc. Dubravko Lepušić.

Uzimanjem hitne kontracepcije, odnosno tablete za dan poslije može se pojaviti drugačija menstruacija – slabija, jača, drugačije boje. Svi ovi simptomi potpuno su normalni i nisu znak trudnoće niti komplikacije

--ginekolog, doc. dr. sc. Dubravko Lepušić

2. U Hrvatskoj se kao hitna kontracepcija podjednako koriste tablete Ella One i tablete Escapelle.
U Hrvatskoj se, kao i u velikoj većini zemalja Europske unije, mogu koristiti na osobnu želju, jednostavno odlaskom u ljekarnu te kupnjom tableta za dan poslije bez recepta.

Moja je preporuka ipak se savjetovati sa stručnjakom, ginekologom ili liječnikom školske medicine jer nije svaki organizam isti, a osim toga kod nekih postoje i određena zdravstvena ograničenja za uzimanje hormonskih preparata. U interesu vlastitog zdravlja, ali i kulture znanja bilo bi dobro prije uzimanja tableta hitne kontracepcije obaviti konzultacije i ginekološki pregled, savjetuje dr. Lepušić.

3. Prije uzimanja hitne kontracepcije potrebno je isključiti trudnoću jer uzimanje u tom slučaju nema smisla. Ne preporučuje se uzimanje tableta za dan poslije kod teških oblika astme te isto tako kod pacijentica s nasljednim poremećajem nepodnošenja galaktoze, nedostatkom Lapp laktaze ili malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

4. Najčešće prijavljene nuspojave pilula za dan poslije mogu biti glavobolja, mučnine, bolovi u abdomenu i bolna menstruacija, isto tako i nadutost, poriv za povraćanjem, bol i napetost u grudima. No sve su te nuspojave rijetke i nisu opasne.

5. Uzimanjem tableta za dan poslije može se pojaviti drugačija menstruacija – slabija, jača, drugačije boje.

Svi ovi simptomi potpuno su normalni i nisu znak trudnoće niti komplikacije. U slučaju uzimanja tablete za dan poslije moguće je da se poremeti ritam menstrualnog ciklusa. U slučaju da se i dalje brinete zbog trudnoće jer vam menstruacija kasni više od četiri dana, možete napraviti urinski test za trudnoću, preporuča dr. Lepušić.

6. Kada je riječ o stupanju u spolne odnose nakon uzimanja tablete za dan poslije, u principu nema povezanosti niti ograničenja broja spolnih odnosa nakon uzimanja pilule.

No pretpostavljam da će svaka djevojka i žena koja drži do sebe i svojeg zdravlja voditi računa da se takva hitna situacija ne desi opet u kratkom vremenskom roku.

Znanje, edukacija i vještine kod mladih su ključne. Tu nije dovoljno da se educira samo djevojka, nego svakako i njezin partner jer se radi zajedničkoj odgovornosti. Edukacija mladih, pa i cjelokupne populacije, nešto je što će podizanjem znanja i vještina stvoriti kulturu brige o sebi i svojem zdravlju
, zaključuje ginekolog Dubravko Lepušić.

7. Pilula za dan poslije može se uzimati višestruko
, ali to nije preporučljivo, pogotovo ne u istom menstruacijskom ciklusu jer može doći do predoziranja (u tom slučaju u pravilu dolazi do nepravilnog menstruacijskog krvarenja). Pri tome ne postoji "protuotrov", a daljnje je liječenje simptomatsko te je tada u svakom slučaju potrebno javiti se ginekologu na konzultacije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju