Elizabeta II., najdugovječnija britanska vladarica, danas slavi 94. rođendan.

Galerija Philip i Elizabeta na svom medenom mjesecu Vjenčanje Elizabete II. i princa Philipa Elzabeta II. nakon svoje krunidbe +1 Philip i Elizabeta sa svojom djecom, princem Charlesom i princezom Anne

Tijekom svoje vladavine nosila se s brojnim udarcima i izazovima, ali je uvijek zadržala dostojanstvo, osjećaj dužnosti i frizuru, kako je svojedobno kazala glumica Helen Mirren, koja je osvojila Oscara glumeći upravo Elizabetu II.

Elizabeta je rođena u Londonu 21. travnja 1926. godine. Kako bi se adekvatno pripremila za ulogu kraljice, učila je pravo, povijest ustava, umjetnost, glazbu i jahanje.

Svoje prvo službeno javno pojavljivanje imala je sa sa samo 14 godina, u listopadu 1940. godine, a njezine formativne godine obilježio je Drugi svjetski rat.

Bilo je to vrijeme nestašice i tjeskobe za cijelu zemlju, uključujući kraljevsku obitelj, piše u njezinoj službenoj biografiji.

Godine 1947. godine udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom. Raskošno vjenčanje u Westminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

Vjenčanje Elizabete II. i princa Philipa Vjenčanje Elizabete II. i princa Philipa (Foto: Profimedia)

Elizabeta i Philip upoznali su se 1934. godine na vjenčanju njegove rođakinje princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Par se tajno zaručio 1946. godine i to je bila kontroverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji smatrajući da je sa svojih 20 godina još uvijek mlada.

Zaručnički prsten je bio raskošan, imao je veliki dijamant u sredini okružen manjim dijamantima. Philip i Elizabeta daljnji su rođaci, ali u ono vrijeme nije bilo neuobičajno vjenčati se unutar kruga kraljevskih obitelji kako bi se zadržala čistoća plave krvi.

Elizabetina vjenčanica boje bjelokosti izrađena od satena i ukrašena s preko 10 tisuća bisera uvezenih iz SAD-a i srebrnim nitima nosila je potpis kraljevskog dizajnera Normana Hartnella. Haljina je imala široko rezani dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra.

Slika nije dostupna "Povijest se ponavlja": Princ Harry i Meghan Markle podsjetili na priču staru 84 godine

Kraljica Elizabeta i princ Philip s princem Charlesom Ljubav Elizabete II. i princa Philipa: "On je bio i ostao moja snaga kroz sve ove godine"

Izrada haljine je trajala šest mjeseci, a poseban ukras vjenčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile, od posebne važnosti za Elizabetu, jer ga je posudila od svoje majke. Svadbeni buket bio je izrađen od bijelih orhideja i grančica mirte koji je kraljica Viktorija koristila za svoj bidermajer.

Više od dvije tisuće ljudi bilo je prisutno na njihovom vjenčanju. To je bila prva kraljevska svečanost od kraja Drugog svjetskog rata te je vjenčanje proslavljeno širom svijeta.

Krunidba Elizabete II. Krunidba Elizabete II. (Foto: Profimedia)

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada umro, princeza Elizabeta, koja je do tada već rodila princa Charlesa i princezu Anne, sa samo 25 godina postala je kraljica. Nakon toga je rodila još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda.

Za britansku kraljevsku obitelj posljednje desetljeće 20. stoljeća bilo je najteže. Iste godine, 1992., dvorac Windsor teško je oštećen u požaru, a turbulentni brak princa Charlesa i princeze Diane se raspao. Kraljica će kasnije reći da je ta godina bila annus horribilis.

Međutim, slijedila je i gora. Princeza Diana poginula je 1997.u prometnoj nesreći u Parizu, a zbog prvotnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica i monarhija općenito, pale su na najnižu točku popularnosti.

Elizabeta je priznala kako joj je u najtežim trenucima pomogla vjera i da je, baš kao i kraljica Viktorija, čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvijek bila uvjerena u staro životno načelo - umjerenost u svemu.

Philip i Elizabeta sa svojom djecom, princem Charlesom i princezom Anne Philip i Elizabeta sa svojom djecom, princem Charlesom i princezom Anne (Foto: Profimedia)

Prije dvije godine kraljica je sa suprugom, 98-godišnjim princom Philipom, proslavila 70. godišnjicu braka, ali je nakon njegovog umirovljenja, ali i mnogobrojnih problema sa zdravljem, sve više događanja morala odrađivati sama.

Kada sam bila djevojčica, platinasto kao oznaka za godišnjice nije postojala. Nitko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati, našalila se kraljica u božićnom govoru 2018. godine.

Prije dva tjedna, u tek drugom obraćanju naciji izvan prazničnih prigoda, pozvala je Britance da u borbi s koronavirusom pokažu odlučnost svojih predaka. Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni, rekla je, evocirajući ratni duh nacije.

Philip i Elizabeta na svom medenom mjesecu Philip i Elizabeta na svom medenom mjesecu (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju