Najdugovječnija britanska vladarica - kraljica Elizabeta II. danas slavi 96. rođendan.

Galerija Potret kraljice Elizabete II. iz 1953. godine Uspon kraljice Elizabete II. - 5 Uspon kraljice Elizabete II. - 3 +6 Reklama za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II.

Tijekom svoje vladavine nosila se s brojnim udarcima i izazovima, ali je uvijek zadržala dostojanstvo, osjećaj dužnosti i frizuru, kako je svojedobno kazala glumica Helen Mirren, koja je osvojila Oscara glumeći upravo Elizabetu II.

Elizabeta je rođena u Londonu 21. travnja 1926. godine. Kako bi se adekvatno pripremila za ulogu kraljice, učila je pravo, povijest ustava, umjetnost, glazbu i jahanje.

Svoje prvo službeno javno pojavljivanje imala je sa sa samo 14 godina, u listopadu 1940. godine, a njezine formativne godine obilježio je Drugi svjetski rat.

Bilo je to vrijeme nestašice i tjeskobe za cijelu zemlju, uključujući kraljevsku obitelj, piše u njezinoj službenoj biografiji.

Novi portret kraljice Elizabete II povodom njezinog 96. rođendana Novi portret kraljice Elizabete II povodom njezinog 96. rođendana (Foto: Profimedia)

Godine 1947. godine udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom. Raskošno vjenčanje u Westminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

Elizabeta i Philip upoznali su se 1934. godine na vjenčanju njegove rođakinje princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Par se tajno zaručio 1946. godine i to je bila kontroverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji smatrajući da je sa svojih 20 godina još uvijek mlada.

Zaručnički prsten je bio raskošan, imao je veliki dijamant u sredini okružen manjim dijamantima. Philip i Elizabeta daljnji su rođaci, ali u ono vrijeme nije bilo neuobičajno vjenčati se unutar kruga kraljevskih obitelji kako bi se zadržala čistoća plave krvi.

Elizabetina vjenčanica boje bjelokosti izrađena od satena i ukrašena s preko 10 tisuća bisera uvezenih iz SAD-a i srebrnim nitima nosila je potpis kraljevskog dizajnera Normana Hartnella. Haljina je imala široko rezani dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra.

Uspon kraljice Elizabete II. - 5 Vjenčanje Elizabete II. i princa Filipa (Foto: Guliver)

Izrada haljine je trajala šest mjeseci, a poseban ukras vjenčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile, od posebne važnosti za Elizabetu, jer ga je posudila od svoje majke. Svadbeni buket bio je izrađen od bijelih orhideja i grančica mirte koji je kraljica Viktorija koristila za svoj bidermajer.

Više od dvije tisuće ljudi bilo je prisutno na njihovom vjenčanju. To je bila prva kraljevska svečanost od kraja Drugog svjetskog rata te je vjenčanje proslavljeno širom svijeta.

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada umro, princeza Elizabeta, koja je do tada već rodila princa Charlesa i princezu Anne, sa samo 25 godina postala je kraljica. Nakon toga je rodila još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda.

Za britansku kraljevsku obitelj posljednje desetljeće 20. stoljeća bilo je jedno od najtežih. Iste godine, 1992., dvorac Windsor teško je oštećen u požaru, a turbulentni brak princa Charlesa i princeze Diane se raspao. Kraljica će kasnije reći da je ta godina bila annus horribilis.

Princeza Diana s kraljicom Elizabetom II. 1987. godine Princeza Diana s kraljicom Elizabetom II. 1987. godine (Foto: Guliver)

Međutim, slijedila je i gora. Princeza Diana poginula je 1997.u prometnoj nesreći u Parizu, a zbog prvotnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica i monarhija općenito, pale su na najnižu točku popularnosti.

Elizabeta je priznala kako joj je u najtežim trenucima pomogla vjera i da je, baš kao i kraljica Viktorija, čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvijek bila uvjerena u staro životno načelo - umjerenost u svemu.

Ni ulazak u ovaj milenij nije bio bez izazova za britansku kraljicu. Iako je s radošću prihvatila nove članove svoje najuže obitelji Catherine Middleton i Meghan Markle koje su postale supruge njezinih unuka, princa Williama i Harryja te majke britanskih prijestolonasljednika, isplivali su i određeni problemi.

Britanska kraljica s princem Harryjem i Meghan Markle Britanska kraljica s princem Harryjem i Meghan Markle (Foto: Guliver)

Početkom siječnja 2020. godine vojvoda i vojvotkinja od Sussexa objavili su na Instagramu svoju odluku da se povuku iz britanske kraljevske obitelji i presele se u Sjedinjene Američke Države.

U ekskluzivnom intervjuu s Oprah Winfrey princ Harry i Meghan Markle otkrili su razloge za tu odluku. Iznenadili su svijet priznanjima o narušenom mentalnom zdravlju bivše holivudske glumice koja je tražila pomoć na dvoru, ali je nije dobila. Šokirali su i s izjavom kako su određeni članovi kraljevske obitelji bili zabrinuti za boju kože njihova prva djeteta – princa Archieja.

Cijeli taj slučaj raspetljavao se i tijekom pandemije koronavirusa koji je otežao život za sve ljude svijeta, pa tako i kraljevsku obitelj. Povrh svega, kraljica je ostala shrvana bolom u travnju 2021. godine kada je preminuo njezin suprug Phillip. 

Na posljednjem ispraćaju princa Filipa, kraljica je sjedila sama Na posljednjem ispraćaju princa Filipa, kraljica je sjedila sama (Foto: Profimedia)

Phillip je pokopan je u kapelici sv. Jurja u sklopu dvorca Windsor, a zbog epidemioloških mjera na ispraćaju je bilo svega 30 članova kraljevske obitelji. Jedan od najdirljivijih trenutaka na pogrebu bio je prizor na kraljicu Elizabetu koja je sama sjedila na pogrebu te se s velikom boli oprostila od svojeg supruga s kojim je bila u braku 73 godine.

Kada sam bila djevojčica, platinasto kao oznaka za godišnjice nije postojala. Nitko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati,
rekla je kraljica u svojem božićnom govoru još 2018. godine.

U veljači ove godine proslavila je i platinasti jubilej, odnosno 70 godina vladavine čime je postala najdugovječnijom kraljicom u povijesti.

Uspon kraljice Elizabete II. - 2 Reklama za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II. (Foto: Guliver)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju