Zadar je još jednom dokazao kako je grad koji misli na ljude u nevolji. Zahvaljujući inicijativi Ivana Motušića u gradu je postavljen prvi hladnjak solidarnosti

U Zadru je postavljen prvi hladnjak solidarnosti u kojem građani mogu ostaviti hranu za potrebite sugrađane. Hladnjak je postavljen u zgradi koju Zadrani nazivaju 'Ljepotica', u sklopu marketa Day & Night čiji je vlasnik Ivan Motušić.

Inspiraciju za ovu hvalevrijednu ideju Ivan je pronašao u španjolskom gradu Galdakau koji je prvi u svijetu uspješno proveo inicijativu hladnjaku solidarnosti.

'Hladnjak solidarnosti postavili smo u petak, a danas je, tri dana nakon postavljanja, već skoro pa pun. Namirnicama u hladnjaku može se poslužiti svatko tko nema za objed. Ljudi koji uzimaju namirnice ne kontroliraju se ni na koji način jer idemo na ljudsku savjest. Vjerujemo da nitko ne bi uzeo namirnice iz besplatnog hladnjaka solidarnosti ako mu zaista nisu potrebne', rekao nam je Ivan Motušić.

Poziva građane da ne bacaju kuhane ostatke hrane nego ih zapakiraju u foliju ili plastične kutije i donesu u hladnjak. Naglasak je na kuhanoj hrani ili svježim namirnicama poput voća i povrća, a dobrodošla je i konzervirana hrana, sokovi, voda etc. Sirovo meso, riba, jaja, iskorištene i otvorene boce i tetrapaci ne ostavljaju se u hladnjaku, a važno je obratiti pažnju i na rok trajanja namirnica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju