Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je novu kazališnu sezonu na konferenciji za medije na kojoj su govorili: intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Nikša Bareza, ravnatelj drame Ivica Buljan, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, redatelj Krešimir Dolenčić, dramski pisac Miro Gavran i redatelj Rene Medvešek. Ulomke iz Mozartove opere Čarobna frula interpretirali su Marija Kuhar Šoša i Tomislav Mužek.

Intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč napomenula je kako je posjećenost predstava u ovoj kazališnoj sezoni bila iznimna te se nada kako će bogati program predviđen za iduću sezonu izazvati jednako zanimanje publike.

Najavila je idući Festival svjetskoga kazališta koji će se održati krajem rujna te program Filozofskoga teatara u sljedećoj sezoni. Naglasila je kako će i u sljedećoj sezoni zagrebački HNK inzistirati na susretanju klasičnih i suvremenih djela, kojima nastoji postavljati pitanja o našem vremenu, očekujući da u zajedništvu s našom publikom pronađemo odgovarajuće odgovore.

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč napomenula je kako je posjećenost predstava u ovoj kazališnoj sezoni bila iznimna te se nada kako će bogati program predviđen za iduću sezonu izazvati jednako zanimanje publike

Maestro Nikša Bareza predstavio je program Opere koja će u sljedećoj sezoni producirati tri nova naslova: Mozartovu Čarobnu frulu, Verdijev Trubadur i Rossinijevu Ženu s jezera koja nastaje u koprodukciji s Opéra de Lausanne. Za prosinac je najavio Božićni koncert, koji je prošle godine bio sjajno prihvaćen.
Operu Čarobna frula režirat će Krešimir Dolenčić, koji je rekao kako se iznimno veseli projektu i ponovnoj suradnji s Hrvatskom narodnim kazalištem u Zagrebu.

Program Baleta predstavio je Leonard Jakovina te istaknuo kako se Balet zagrebačkog HNK-a u proteklih nekoliko sezona profilirao u ansambl koji se s visokom interpretativnom kvalitetom upušta u najrazličitije plesne izričaje, od klasike do suvremenog plesa, te je predstavio tri nova ambiciozna projekta: Metropolis (Thea von Harbou - Jiří Bubeníček), Opasne veze (Pierre Choderlos de Laclos - Giorgio Madia) i Annonciation - La Stravaganza (Večer Angelina Preljocaja), najavljujući kako publiku u novoj sezoni očekuje raznolikost, zahtjevnost i velike umjetničke kreacije.

Ivica Buljan je istaknuo kako predstave koje zagrebački HNK prikazuje posljednjih sezona imaju zadaću reći nešto posebno o ovome trenutku te pozivati publiku na komentare i sudjelovanje. Napominje kako nasilje svijeta vidimo, proizvodimo i osjećamo, a Hrvatsko narodno kazalište demokratski je forum u kojemu izražavamo stavove.
Najava nove sezone u zagrebačkom HNK Najava nove sezone u zagrebačkom HNK (Foto: PR)

Najavio je premijere u idućoj sezoni: Mačku na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa, Glumicu Pascala Ramberta, Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana, Antigonu Slavoja Žižeka, Tri sestre, autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu) i I am Europe Falka Richtera. Posebno je naglasio kako će u zagrebačkom HNK-u u Zagrebu prvi put biti postavljeno djelo poznatoga domaćeg dramskog pisca Mire Gavrana koje je HNK naručio. Prisutni su imali ekskluzivnu priliku čuti izvadak iz drame Svaki tvoj rođendan koju će režirati Rene Medvešek i čija je premijera najavljena za 30. prosinca 2018.

Po završetku konferencije intendantica je najavila kako uskoro počinje upis pretplate za novu kazališnu sezonu. Od 1. lipnja zainteresirana publika moći će odabrati za sebe najbolju od 12 različitih pretplata, a od 15. lipnja, zagrebački HNK osigurava novi način kupnje pretplate – preko interneta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju