Odabir imena djeteta nešto je o čemu roditelji krenu razmišljati vrlo rano jer je ime ono što nas obilježava, nosimo ga cijeli život i na temelju njega drugi stječu prvi dojam o nama.

Danas je kreativnost na vrhuncu i mnogo je zanimljivih i modernih imena koja vladaju vremenom u kojemu živimo.

Najnoviji popis najčešćih imena u Hrvatskoj u 2023. godini donio je i neke nove favorite: Marlu, Loru, Lotu, Liama – kratka i zvučna imena koja su istovremeno i efektna i jednostavna.

Naravno, imena kao što su Luka,  Ana, David i Jakov nikad neće izaći iz mode i suvereno vladaju ljestvicom, ne možemo tvrditi da su strana imena preplavila sve.

No ipak, kada ste zadnji put upoznali djevojčicu ili mladu djevojku koja se zove Snježana ili Sanja? Dječaka čije je ime Davor, Damir ili Siniša? Nekad popularna imena, imena naših majka, očeva, djedova i baka danas će rijetko tko dati svojemu novorođenom djetetu.

Od onih iz slavenske mitologije kao što su Vesna, Jelena, Vlasta, Tihana i Vida, ali i ona narodna poput Mirjane, Ljiljane, Nade, Jasne – riznica hrvatskih ženskih imena i više je nego bogata.

Među muškim imenima nekada su se izdvajala ona hrvatskih vladara Zvonimira, Branimira, Krešimira, Domagoja, Tomislava i Hrvoja, a nisu zaostajali ni ŽeljkoZoran, Mladen, Igor i Robert.

U nastavku zato izdvajamo popis muških i ženskih imena koja nikako ne bi smjela pasti u zaborav, nose ih vaše majke, očevi, prijateljice ili čak djedovi i bake, a lijepo bi bilo i da ih ponesu i sačuvaju i neke nove generacije.

Ženska imena

Vesna

Jasna

Ljiljana

Gordana

Sanja

Snježana

Nada

Mirjana

Vlasta

Vida

Jelena

Tihana

Marina

Danijela

Muška imena

Davor

Damir

Siniša

Domagoj

Hrvoje

Zvonimir

Branimir

Krešimir

Željko

Mladen

Robert

Igor

Zoran

Koja vam se imena za djecu više sviđaju?

glasova:

Bebe Šest divnih novih imena na popisu najčešćih u Hrvatskoj (i njihova značenja)

Blizanci 20 imena za djevojčice i dječake koja imaju snažna značenja

Beba 50 posebnih imena iz imendanskog kalendara za djevojčice i dječake

Beba među cvijećem Simbol novog početka: 30 najljepših proljetnih imena za djevojčice i dječake

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju