Britanski portal 'The Guardian' objavio je članak splitske novinarke Mašenjke Bačić o hrvatskoj internet stranici 'Klinika za pobačaje' (klinikazapobacaje.com) kojoj je cilj odvratiti žene od namjernog prekidanja trudnoće

Kada u Google tražilicu ukucate klinika za pobačaje kao prvi rezultat izađe stranice klinike koja, na prvi pogled, ženama daje informacije o procesu pobačaja. No u stvarnosti, piše u članku splitske novinarke Mašenjke Bačić objavljenog u britanskom Guardianu, stranica klinikazapobacaje.com je dio nacionalne kampanje čiji je cilj odvraćanje žena od pobačaja.

Žene koje abortiraju, piše na toj stranici, imaju veći rizik od depresije, seksualne disfunkcije, raka, razvijanju ovisnosti o drogama te češće pomišljaju na samoubojstvo. Kao jedan od kontakata navedenih na stranici je Meri Bilić, zaposlenica udruge "Betlehem Zagreb: Centar za nerođeni život", jedne od pet udruga u Hrvatskoj koje pružaju sklonište trudnicama koje zbog pritiska obitelji ili financijske situacije razmišljaju o pobačaju. Ako zadrži dijete, udruga ženi pruža besplatnu hranu i smještaj godinu dana.

Britanski portal 'The Guardian' objavio je članak splitske novinarke Mašenjke Bačić o hrvatskoj internet stranici Klinika za pobačaje kojoj je cilj odvratiti žene od namjernog prekidanja trudnoće

Meri Bilić i udruga Betlehem, nastavlja se u članku Guardiana, dio su rastućeg pokreta koji želi zabraniti pobačaj u pretežno katoličkoj Hrvatskoj u kojoj je pobačaj zakonom dozvoljen već desetljećima, ali ženama je sve teže naći stručnjake koji će to napraviti. Bojeći se stigmatizacije i odbijane od velikog broja liječnika koji ne žele raditi pobačaje u javnim bolnicama zbog svojih vjerskih uvjerenja, mnoge žene u Hrvatskoj prisiljene su otići u privatne klinike i napraviti pobačaje koji uopće nisu registrirani.

S dolaskom konzervativne vlade na vlast ove godine, zakonsko pravo na abortus našlo se pod direktnom prijetnjom, što podsjeća na događaje u Poljskoj u kojoj su jedino masovni protesti u listopadu uspjeli spriječiti parlament da proglasi zakon o gotovo potpunoj zabrani pobačaja, tvrdi Guardian.

Pobačaji su danas u Hrvatskoj dozvoljeni u javnim bolnicama i u jednoj privatnoj klinici u Zagrebu. Zbog prava liječnika da odbije izvesti pobačaj, u nekim dijelovima Hrvatske ne postoji niti jedan liječnik koji radi abortuse.

Guardian prenosi i svjedočanstvo djevojke po imenu Sani kojoj je 2011., kada joj je bilo 18 godina, u javnoj bolnici u Splitu rečeno da niti jedan liječnik ne izvodi pobačaje. Tada je nazvala svog ginekologa koji joj je rekao: Ja donosim bebe na svijet, ne ubijam ih. Na kraju se Sani povjerila roditeljima svog dečka koji su dogovorili pobačaj s liječnikom u privatnoj klinici. U liječničkim dokumentima, prekid trudnoće zabilježen je kako spontani pobačaj. Postupak je platila 340 eura (oko 2600 kuna), što je preko dvaput više nego u javnim bolnicama.

"NUDE SPAS, ALI ZA KOJU CIJENU?"

Takvi "skriveni pobačaji" sigurno imaju veze s rapidnim padom broja legalnih pobačaja u Hrvatskoj, dok je broj prekinutih trudnoća koje se u spisima vode kao spontani pobačaji ili pobačaji izvedeni iz medicinskih razloga, od 1998. godine, prema državnim podacima, porastao više nego dvostruko (s 21 na 48 posto).

Silvija Stanić, voditeljica organizacije "Korak po korak" koja pruža savjetovanje i psihološku podršku mladim trudnicama, kaže da nema nikakvih osobnih iskustava s organizacijom Betlehem, ali je rezervirana zbog poruke koju šire, navodi Guardian.

Čula sam da je Betlehem kuća u kojoj žene mogu roditi. Ako je alternativa spavanje pod mostom, onda je institucija u kojoj imaju krov nad glavom svakako spas. Ali pitam se, koja je cijena? Odvajanje vjerskih uvjerenja od države je izuzetno važno, ali ovdje to nije slučaj. Ovo je eksperimentiranje s tuđim životom, izjavila je Stanić. Iz Betlehema pak kažu da redovito surađuju s javnim bolnicama.

Liječnici i medicinske sestre jave nam ako neka djevojka treba pomoć, otkriva Blaženka Bakula, vodiiteljica kuće Betlehem u Zagrebu. Kuća koju vodi, dodaje Bakula, "divno surađuje" sa Centrom za socijalnu skrb.

Hrvatske vlasti dosad su odbile sve pritužbe na stranicu klinikazapobacaje.com u kojima se tvrdi da je to što rade kriminalno djelo. U odgovoru na žalbu javnog tužitelja za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova početkom 2016. rekla je da u radu portala nisu pronađene nikakve protuzakonite radnje, piše The Guardian.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju