U vremenu kada je jeftinija roba s kraćim rokom trajanja gotovo preuzela tržište, postolar iz Zagreba prkosno ne odustaje od kvalitete izrađujući cipele kojima su vjerne generacije žena

Već pet desetljeća ljubav majstora Zvonimira Simonovića i starog postolarskog zanata živi istim neraskidivim žarom. Iako je svoju radnju na Ilici zamijenio onom u Dalmatinskoj 12, a centar poplavila uvozna jeftina roba, postolarska radnja u kojoj se svojedobno dnevno naručivalo i po dvadeset modela cipela, još uvijek odolijeva vremenu i priča tradicijsku bajku starih obrta.

Majstor šuster i vrhunski modelar koji je odijevao dame iz cijele bivše države, već je s 19 godina izvrsno baratao postolarskim zanatom. Jedan od omiljenih zagrebačkih postolara u svoju je poslovnu priču krenuo 60-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme kada su tradicijski obrti bili na vrhuncu.

Vrhunskom modelaru cipela iz zagrebačkog centra vraća se već treća generacija žena

Poznatom po izradi vrhunskih balerinki i čizama koje traju godinama, majstoru iz zagrebačkog centra vraća se već treća generacija žena.

'Vjerujte da sam ja osamdesetih tjerao mušterije, imao sam tri radnika i naručivalo se po dvadeset pari cipela dnevno', kroz osmijeh se prisjeća virtuoz ženskih modela.

KAKO JE LOUIS VUITTON OTKRIO ZVONIMIRA?

Danas se mnogi čude opstanku starog zanata koji s prizvukom prošlih vremena mami nostalgični osmijeh turistima, slučajnim prolaznicima, ali i novim mušterijama iz cijelog svijeta željnima kvalitete i udobnosti ne pitajući za cijenu.

'Prošle godine je ušla jedna Talijanka i sva u čudu pitala nas je li mi tu još uvijek radimo i stvaramo cipele' kroz osmijeh kaže Zvonimir. Otkrio ih je i agent Louisa Vuittona koji je ušao u dućan 2012. godine kako bi im nekoliko mjeseci nakon toga javio kako su izašli u katalogu Louis Vuitton City Guide.

Postolarsku štafetu 1999. godine predao je u ruke kćerki Nataši Trinajstić, no majstor Zvonimir još uvijek svake subote prošeće do svoje radnje. Njihove klijentice danas su unuke i kćeri vjernih mušterija, baka čiju je modnu mladost stilizirao vrhunskim cipelama.

CIPELE KOJE TRAJU TRI DESETLJEĆA

Zanimljivih anegdota iz života zagrebačkog majstora ne nedostaje, a rado se prisjeća 'crtice' s gospođom koja je nakon niza godina došla po nove čizme.



'Gospođa je došla s našim čizmama koje su trajale čak 28 godina i zatražila je isti takav model', prisjeća se postolar.

Nije stoga neobično da se na njihovoj Facebook stranici često zna zaigrati igra 'Pronađi Zvonimira'. Naime, mušterije koje pronađu 10, 20 i više godina stare cipele Zvonimir dobit će upravo toliko popusta.

Cijene balerinki s potpisom starog majstora kreću se od 400 do 800 kuna, dok zimske čizme koštaju od 2.300 kuna pa nadalje. Rimljanke pak i apostolke sa žigom Zvonimir platit ćete oko 400 kuna.

Na cipele po narudžbi mušterije će pričekati od 10 do 15 dana, no majstor i majstorica garantiraju da će trajati godinama. U ponudi materijala raspon je zbilja velik od najkvalitetnije kože poput ševro mekane i izrazito fine do telećeg i junećeg boksa, kozjeg velura, ali i trendi printa.

Dame koje traže kvalitetu i udobnost s hrvatskim potpisom već godinama se majstoru vraćaju po čizme, balerinke, a posljednjih godina hit su i derbi i oxford šareni modeli, potom cipele s resama.
No ono što je konstanta posebno u proljeće su klasične balerinke, ali i one platnene, s mašnicama ili pak u kombinaciji materijala. No bez obzira koji model odabrali u postolarskoj radnji Zvonimir sve cipele nose isti nazivnik kvalitete i udobnosti, koja traje godinama.

Cipele s potpisom majstora Zvonimira traju i po nekoliko desetljeća

Upravo su kvaliteta i udobnost te atraktivnost ono što svaka Zvonimir cipela mora imati, no iako će svaku mušteriju saslušati i uvažiti želje - jednu stvar ne vole čuti.

'Ne volimo raditi kopije modela koje nam donesu klijentice', odlučna je Nataša dodajući kako ne žele raditi ni neke ekstravagantne modele koje klijentice donose s interneta.

Njihova obuća nosi pečat ručne izrade, od samog početka ideje, preko dizajna i same izrade. U postolarskoj radnji Zvonimir osim narudžbi cipela po mjeri možete obaviti i sve popravke. Kvaliteta je to koja se još uvijek uspješno nosi sa zasićenim tržištem i odolijeva gigantu masovne proizvodnje, koji nesmiljeno guta male zanate.

U maloj uličici nedaleko trga, starinskim šarom i duhom prošlosti u omiljenoj radionici, unatoč i usprkos svemu, 'ostaje šuster sa svojim širclom'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju