Danas će u Rio De Janeiru biti otvorene Ljetne olimpijske igre na kojima će Hrvatsku predstavljati 86 sportašica i sportaša

‘Sport nije za curice’ rečenica je koju često možemo čuti. Rečenica koju bi što prije trebalo izbaciti iz svakodnevnog govora.

Da sport ne poznaje podjele među spolovima dokazuje i 19 žena koje se nalaze u skupini sportašica i sportaša koji će predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru.

Ovih 19 lavica primjer su svim djevojčicama u našoj zemlji koje se svakodnevno bore sa željom da budu uspješne u omiljenom sportu i predrasudama okoline koja ih u tome pokušava obeshrabriti.

Nejednakost se duboko ukorijenila u našem patrijarhalnom društvu, ali zahvaljujući ovim snažnim i uspješnim ženama nove generacije djevojčica mogu sanjati velike sportske snove i na njihovom primjeru vidjeti da oni nisu neostvarivi.

Možda će neka od njih jednog dana ponosno oko vrata nositi olimpijsku medalju. Baš kao streljačica Snježana Pejčić koja je 2008. u Pekingu osvojila broncu i tako postala prva žena koja je za Hrvatsku osvojila medalju na ljetnim Olimpijskim igrama, visašica Blanka Vlašić koja se iste godine kući vratila sa srebrom ili bacačica diska Sandra Perković koja je u Londonu 2002. osvojila zlatnu medalju.

U galeriji pogledajte fotografije sportašica koje će nas predstavljati u Rio De Janeiru, a Olimpijske igre pratite na portalu Gol.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju