Smatra se da je hrvatski nogometni dres jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih u svijetu.

Galerija Zvonimir Boban, 1998. Niko Kovač, 2006. Mario Mandžukić, 2012. +7 Marcelo Brozović, 2016.

Postoje legende prema kojima se nastanak hrvatskog grba s crveno-bijelim poljima, koja su stoljećima kasnije prenesena i na nogometni dres, smješta u vrijeme narodnih vladara. Prema jednoj od njih, grb je nastao u vrijeme kralja Stjepana Držislava.

Nakon što su kralja zarobili Mlečani, mletački dužd Petar II. Orseolo čuo je da dobro igra šah. Stoga ga je izazvao na tri partije i obećao mu slobodu ako  pobijedi. Stjepan Držislav pobijedio je sve tri partije i time zadobio slobodu, a prema nekim verzijama priče i vlast nad dalmatinskim gradovima. Kao sjećanje na svoju pobjedu stavio je na svoj grb šahovnicu.

Prema jednoj drugoj legendi, bijelo i crveno polje na grbu simboliziraju Bijelu i Crvenu Hrvatsku, pri čemu bijela simbolizira samostalnost Hrvatske, a crvena njezin podređeni položaj.

Do danas nisu pronađeni povijesni izvori koji bi ovo potvrdili, no te dvije legende najčešće se spominju u literaturi.

Postoji i informacija koja kaže da kvadratići zapravo predstavljaju tvrđavu, odnosno tvrđavni zid kao simbol tadašnje Hrvatske koja je bila suočena s osmanlijskim osvajanjima.

Ta crveno-bijela polja predstavljaju grafičku modifikaciju utvrde, a ne šahovsko polje, kako tvrdi većina legendi, zbog toga što se na tadašnju Hrvatsku gledalo kao na predziđe kršćanstva, a boje su se tu našle sasvim slučajno, ovisno o dostupnosti materijala.

Tko je dizajnirao prvi hrvatski nogometni dres?

Taj uzorak crveno-bijelih kvadratića s početnom crvenom bojom kasnije je prenesen i na hrvatski grb, a prilikom dizajniranja hrvatskog nogometnog dresa, nametnuo se kao očito rješenje kreacije.

Uloga dizajniranja dresa hrvatske nogometne reprezentacije, za prvo pojavljivanje na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, bila je dodijeljena akademskom slikaru Miroslavu Šuteju. Taj je dres imao velik broj kvadratića koji se kasnije nikada nije ponovio, ali je taj baš dizajn ipak odredio najprepoznatljiviji simbol hrvatske reprezentacije.

Desetak godina taj je dres proizvodio Lotto, a odmak od tradicionalnih kvadratića napravljen je tek na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine kada je naša reprezentacija osvojila dotad najviše mjesto – brončanu medalju pobjedom nad Nizozemskom.

Niko Kovač, 2006. Niko Kovač, 2006. (Foto: Sanjin Strukic/Pixsell)

Na tim dresovima kvadratići više nisu bili pravilni, nego su simbolizirali vijoreću zastavu.

Od 2000. godine više nije bilo kragne kao na prethodnim dresovima, a onaj iz 2006. mnogi smatraju najljepšim. Tijekom godina mijenjale su se i pozicije kvadratića, nastali su i tamnoplavi gostujući dresovi s crveno-bijelim kvadratićima sa strane ili na samo jednom dijelu dresa, no ipak su oni originalni najpamtljiviji.

Dres za EURO 2024. ima dosad najveće kvadratiće te tek njih osam na prednjoj strani. Ivan Perišić u novom dresu za EURO 2024 Ivan Perišić u novom dresu za EURO 2024 (Foto: Ante Cizmic/Cropix)

Po takvim se majicama, s crveno-bijelim kvadratićima, hrvatski navijači raspoznaju bilo gdje u svijetu.

Koji dres vam se najviše sviđa?

glasova:

U anketi nam recite koji se dres Hrvatske nogometne reprezentacije vama najviše sviđa. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju