Lucija Lugomer, prvi hrvatski plus size model, više nije sama. U promoviranju raskošnijih tijela u modnom svijetu pridružile su joj se Riječanka Dorotea Samac i Zagrepčanka Iva Peranović

Dorotea Samac i Iva Peranović hrvatski su plus size modeli i djevojke koje su unijele revoluciju u modni svijet jer imaju viška kilograma, veću stražnjicu, celulit... Zapravo izgledaju poput većine običnih djevojaka i sve su traženije manekenke.

Luciji Lugomer, prvom hrvatskom plus size modelu, u promoviranju raskošnijih tijela u modnom svijetu pridružile su se Riječanka Dorotea Samac i Zagrepčanka Iva Peranović

'Ne smatram se debelom. Smatram da dobro izgledam, možda imam koji kilogram viška, ali meni to dobro stoji. Plus size modeli su po meni žene s oblinama, žene koje vole svoje tijelo i uživaju u njemu', kaže 23-godišnja Riječanka Dorotea u prilogu emisije 'Provjereno'. Iva pak priznajte kako smatra da bi se previše toga odricala kada bi cijeli život bila na dijetama i plakala zbog toga što će ljudi reći.

'Smatram se plus size modelom zato što volim jesti i zato što me ima, kako bi se reklo. Za ovaj posao trebaš imat samopouzdanja, vjerovati u sebe da bi se izložio tom pritisku i kritikama. Uvijek će biti - ona promovira pretilost, ležanje na kauču s čipsom. To su predrasude', kaže 19-godišnja Zagrepčanka Iva. Pogledajte i dokaz da konfekcijski broj 46 nikada nije izgledao bolje.

Odlaze li one magične brojke, oni ideali ljepote za kojima uzdišu žene, a i muškarci - 90 60 90 - s modnih pista i naslovnica? Istraživanje jednog britanskog sveučilišta pokazalo je kako ljudima više 'sjednu' naslovnice i reklame s djevojkama prosječne veličine. One i s malo većom stražnjicom i s malo više celulita. One koje izgledaju malo više poput - nas. Iva je nedavno odradila fotografiranje za jedan od najvećih francuskih ženskih modnih brendova. Uz dosta pozitivnih, našlo se i negativnih komentara.


'Komentar je bio da promoviram pretilost. To me povrijedilo jer sam cijeli život u sportu. Volim jesti, ali kako netko tko me ne poznaje može pričati o meni'
, kaže Iva. I Ivi i Dorotei dugo je trebalo da prihvate kako ne moraju nositi veličinu 36. Da je 40 i 42 sasvim u redu. Pogledajte i XL model čije su obline ‘rasturile’ oskarovski tepih.

'Od malih nogu sam bila bucka, mučila se s dijetama, mršavjela, debljala se, cijeli život u krug. Sad sam napokon došla u tu fazu kad sam to ja. Tko voli super, tko ne voli, žao mi je', ističe Iva, a Dorotea dodaje:

'Bilo je trenutaka kada bih se pogledala u ogledalo i pomislila 'ajme katastrofa, ništa mi ne stoji, što sam ja div, slon, užas'. Onda me to nekako prođe. Našminkam se i kažem si 'imaš lijepe usne, lijepu kosu, lijepe grudi.'

Iako je i Ivi i Doroteji sad u glavi potpuno nova ploča, tinejdžerski dani bili su bolni i teški.

'Bilo je svakakvih komentara, od kita do krmače, svega! U srednjoj je jedan dečko izjavio 'nju bi trebalo prepoloviti i staviti u 2 topa i lansirati je negdje'. U stilu, ja sam toliko velika da ne stanem u jedan top', priča Iva.

U prilogu emisije 'Provjereno' upoznajte Doroteu Samac i Ivu Peranović koje hodaju stopama Lucije Lugomer, prvog hrvatskog plus size modela.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju