Najnovija istraživanja upućuju da su sisavci 'programirani' pomoći bebama kada čuju njihov plač. Srna u divljini, primjerice, odazvat će se pozivu ljudske bebe ili mačkice

Istraživači iz kanadskog sveučilišta u Winniepegu snimili su plač beba nekolicine sisavaca – sve od ljudskih beba, preko mačaka, šišmiša, tuljana i srna.

Potom su te snimke puštane srnama u divljini kako bi se provjerile njihove reakcije.

Iako su istraživači pokušali dokazati hipotezu da će majka sisavaca nagonski reagirati na plač bilo koje bebe bez obzira na vrstu, iznenadilo ih je kad srna iz divljine potvrdila tu premisu.

Srna je naime reagirala na plač ljudske bebe, mace i tuljana, koji imaju sličan zvuk kao i njena mladunčad.

Srna je reagirala na plač ljudske bebe, mace i tuljana, koji imaju sličan zvuk kao i njena mladunčad

Svaki zvuk plača pušten je preko zvučnika skrivenih u prirodni okoliš ovih životinja.

Kad je srna čula 'prepoznatljivi' zvuk tuljanove bebe koja vrlo slična negodovanju laneta, nagonski se približila skrivenom zvučniku na oko 10 metara. 

Zvukovi drugih sisavaca držali su srne na sigurnoj udaljenosti od oko 25 metara, dok na zvukovi ptića srna uopće nije reagirala.

Prijašnja istraživanja potvrdila su da će ljudi reagirati na plač beba pasa i mačaka, te da će psi reagirati na plač ljudske bebe, no ta je veza pripisana pripitomljenom odnosu između kućnih ljubimaca i ljudi.

Ovo istraživanje, publicirano u stručnom magazinu The American Naturalist upućuju da su sisavci 'programirani' odazvati se plaču beba iz iste vrste.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju