Robna kuća IKEA započela je s distribucijom novog kataloga čija je tema "Napravi mjesta za život kojom" kojom IKEA želi potaknuti ljude da u svome domu, uz pomoć inspirativnih IKEA rješenja i dobro dizajniranih proizvoda, naprave mjesta za svoje potrebe i snove. U posebnom je fokusu život u dnevnom boravku i oko njega, koji predstavlja središte svih dnevnih aktivnosti te je mjesto povezivanja s članovima obitelji i prijateljima

Četvrti po redu IKEA katalog za 2018. godinu stići će na adrese 406 .350 kućanstava u Zagrebu i okolici do 12. rujna.

U posebnom fokusu novog IKEA kataloga je život u dnevnom boravku i oko njega, koji predstavlja središte svih dnevnih aktivnosti te je mjesto povezivanja s članovima obitelji i prijateljima

Novim katalogom želimo potaknuti ljude da u svome domu naprave mjesta za aktivnosti koje vole te ga prilagode željenom stilu življenja. Posebna je pažnja dana rješenjima za ugodniji život u dnevnom boravku jer su istraživanja 'Život kod kuće' koja provodimo pokazala da naši sugrađani u Hrvatskoj i svijetu koriste dnevne boravke za različite aktivnosti, a dnevni boravak predstavlja i najvažniji prostor u smislu socijalnih interakcija.

Zato ovogodišnjom temom kataloga 'Napravi mjesta za život' građanima želimo pružiti rješenja koja će im omogućiti više mjesta i vremena za njihove strasti i hobije, poput gledanja filmova, sporta, uzgoja biljaka, igranja s mališanima te organizacije proslava i druženja s dragim ljudima u njihovim dnevnim boravcima, istaknula je Iva Debogović, voditeljica odjela unutarnjeg uređenja u robnoj kući IKEA Zagreb.

U katalogu se može pronaći i inspiracija kako ukrasiti dom biljem, neovisno o razini znanja, prostora i vremena te naučiti kako smanjiti otpatke hrane kod kuće. Naime, IKEA istraživanje o održivim navikama građana Zagreba i okolice kod kuće, otkrilo je prošle godine kako sedam od deset građana Zagreba baca hranu u smeće. Cijeli proizvodni lanac IKEA kataloga nosi FSC certifikat, koji jamči odgovorno upravljanje šumama.

Novi proizvodi u katalogu slave dnevni boravak – srce naše svakodnevice


Za dvije trećine ispitanika dnevni boravak služi za spavanje, a za više od 70 posto njih blagovanje

U novom katalogu također se mogu pronaći inspiracija i pametna rješenja kako napraviti mjesta za stvari koje su nam važne u životu, počevši s dnevnim boravkom. Modularna sofa VIMLE olakšava organizaciju u domu te tako daje više vremena za uživanje u druženju s najmilijima, a uz EKET rješenja za odlaganje lako ćete napraviti mjesta za uspomene kojih se još dugo žele prisjećati. U fotogaleriji pogledajte šest IKEA dnevnih boravka i proizvode za uređenje dnevnog boravka te se inspirirajte za uređenje vlastitog doma.

IKEA je tijekom godine provela istraživanje među građanima kako bi saznala koje su im preferencije kada su u pitanju dnevni boravci. Istraživanje je tako otkrilo kako je dnevni boravak najveća prostorija u domu građana u Hrvatskoj, a preferiraju otvorene prostore (dnevne boravke zajedno s kuhinjama), koje ima gotovo sedam od deset ispitanika.

Za dvije trećine ispitanika dnevni boravak služi za spavanje, a za više od 70 posto njih blagovanje. U dnevnom se boravku sa svojim mališanima igra 6 od 10 ispitanika. Za polovicu kućanstava uključenih u istraživanje dnevni boravak služi i kao radni prostor. Uz sofu, najčešći detalj u dnevnim boravcima u Hrvatskoj je televizor, i to u više od 80 posto kućanstava.

Dnevni boravci u kućanstvima u Hrvatskoj služe za odlaganje važnih osobnih stvari, a preferirana boja rješenja za odlaganje je bijela, hrastovina te breza. Na preferirani stil dnevnog boravka najčešće utječe kuhinja, koja se planira prva. Stil ovisi i o podneblju pa tako građani u Zagrebu preferiraju intimniji dnevni boravak, toplije tepihe i dvostruke zastore, dok građani u Splitu radije vole otvoreniji dnevni boravak, lakše tepihe (ako uopće) i mekše zastore koji omogućuju cirkulaciju zraka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju