Prošla je godina vratila osmijeh na lice svim kazalištarcima i ljubiteljima kazališta jer su vrata kazališta napokon bila širom otvorena i kulturna su zbivanja bila tražena više nego prijašnjih godina.

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da se u kazališta uputilo čak 36 posto posjetitelja više nego prošle sezone, sveukupno njih čak 1.795.958.

Radilo je čak 155 kazališta, a bila su aktivna i 34 amaterska kazališta, što dodatno potvrđuje koliko je ta umjetnost voljena i uvijek aktualna i zanimljiva.

Izvedeno je više od 11.000 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu, što je 18 posto više nego u prethodnoj sezoni.

Čak 1688 djela predstavljeno je zainteresiranoj publici, a većinu ih potpisuju domaći autori – njih 1098.

Amaterska su kazališta također imala pune ruke posla te izvela ukupno 139 djela 117 domaćih autora, a 56 predstava odigrano je premijerno. Sveukupno je u Hrvatskoj i inozemstvu izvedeno 488 različitih kazališnih djela amaterskih kazališta.

Gotovo 4500 predstava za više od pola milijuna najmlađih posjetitelja

Najmlađa publika nipošto nije bila zanemarena, profesionalna kazališta za djecu izvela su 619 djela, gotovo 50 posto više nego prošle sezone, a pogledalo ih je čak 520.250 najmlađih posjetitelja. Ta brojka svakako ulijeva nadu u interes djece za kulturu od malih nogu te dokazuje da ne uživaju samo u vremenu provedenom pred ekranima.

U netom završenoj sezoni bilo je aktivno 37 profesionalnih orkestara i ansambala, od toga šest simfonijskih i velikih orkestara, sedam komornih orkestara i 24 komorna ansambla.

Scena iz kazališne predstave 'Crvenkapica' kazališta Trešnja Scena iz kazališne predstave 'Crvenkapica' kazališta Trešnja (Foto: kazalište Trešnja)

Izvedeno je impresivnih 649 koncerata, priredbi i proslava s više od 200.000 posjetitelja. Brojka koncerata također je narasla, 12 posto više nego u sezoni prije. Broj posjetitelja bio je još i veći, i to za 28 posto.

Profesionalni zbor održao je 25 koncerata, jedan više nego u sezoni prije, a u njima je uživalo 10.800 posjetitelja, odnosno 29 posto više publike nego u prethodnoj sezoni.

Ponos hrvatske folklorne tradicije, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" izveo je 77 koncerata, pet više nego u prijašnjoj sezoni, a i interes za njihov jedinstveni rad bilježi blagi porast, privukli su dva posto više publike.

Sandra Bagarić Pet razloga zbog kojih bismo jednu večer u kafiću trebali zamijeniti kazalištem

U inozemstvu je predstave pogledalo 16 posto više posjetitelja nego u prethodnoj sezoni, a veći je interes vladao i za dječje predstave.

Amaterska se kazališta također sve više voli i prati pa ih je na gostovanjima podržalo 18 posto više gledatelja.

'U malu je uša đava' splitskog HNK veliki je kazališni hit 'U malu je uša đava' splitskog HNK veliki je kazališni hit (Foto: HNK Split)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju