Prošlo je 26 godina otkako je Jelena Rozga graciozno na prstima ušetala u naše živote. Ili bolje rečeno - uplesala. U ožujku 1996. godine predstavila se hrvatskoj javnosti kao nova pjevačica grupe Magazin, i to ni više ni manje nego na Dori. Velika pozornica nije uplašila tada 19-godišnju Splićanku, koja je prvim nastupom osvojila naklonost publike. Danas je Jelena jedna od najvećih regionalnih glazbenih zvijezda, koju očekuje regionalna turneja pod nazivom "Minut srca mog".

Isti naziv nosi i njezin novi akustični album koji je nedavno predstavila na promociji u zagrebačkom hotelu Esplanade. Kompilacija akustičnih obrada njezinih najvećih hitova i najdražih pjesama predstavlja pjevačicu u potpuno novom glazbenom ruhu, kreiranom uz pomoć producenta Srđana Sekulovića Skansija.

Turneju će otvoriti 17. prosinca u Areni Zagreb velikim koncertom koji je već rasprodan, a pjevačica svojoj publici garantira pravi spektakl. Dugo se već pripremam za ovaj koncert, pazim na svaki detalj i zaista želim svojoj publici pokloniti večer za pamćenje. Jedva čekam! Kostime za koncert u Areni i za mene i za plesače izrađuju moji dugogodišnji suradnici iz eNVy rooma, prve probe već su počele i oduševljena sam, a vjerujem da će se svidjeti i mojoj publici, rekla nam je Jelena u ugodnom razgovoru između proba za nadolazeći koncert.

Jelena Rozga Jelena Rozga (Foto: John Pavlish)

Na pitanje je li na početku karijere sanjala da će jednog dana postići ovakav uspjeh i puniti dvorane diljem regije, skromna pjevačica kaže kako o tome uopće nije razmišljala: Bila sam samo sretna što se mogu baviti onime što volim. Pune dvorane su, naravno, nešto o čemu svaki glazbenik sanja, ali ne mogu reći da mi je to bio primarni cilj. Cilj mi je bio dugo trajati i uživati u svakom trenutku karijere, od snimanja u studiju do velikih koncerata, a to mi se i ostvarilo.

Da se kojim slučajem umjesto glazbe nastavila baviti svojom prvom ljubavi, baletom, nema sumnje da bi i tada ostvarila zavidnu karijeru, s obzirom na njezin talent i želju za radom.

Međutim, nikad nije požalila zbog toga što je naposljetku odabrala glazbu. Sve se u mojoj karijeri posložilo na najljepši način. Baletu, osim na lijepom držanju, mogu zahvaliti i na tome što me već u djetinjstvu naučio nekim važnim lekcijama koje su te vezane ne samo za radnu etiku nego i za uživanje u plodovima mukotrpnog rada, bez kojeg nema uspjeha, kazala je.

Osobine kojima me netko može kupiti su vjernost i iskrenost. I prema samom sebi i prema onima koji su dio tvog života.

Svoje snove ostvarila je upravo zahvaljujući predanosti poslu, a otkrila nam je i svoju formulu za uspjeh: Nema tu velike filozofije. Red, rad i disciplina. Uvijek to ponavljam, a zvuči kao klišej. Formula se čini vrlo jednostavnom, ali je sve samo ne to. Potrebno je puno odricanja, hrabrosti i, naravno, velika ljubav prema onome što radite i vjera u sebe.

Naravno, i potpora najmilijih ljudi, koju Jelena ima od samog početka karijere. Utočište od stresa i svakodnevice pronalazi u druženju s prijateljima. Ako se ne možemo vidjeti uslijed obaveza, putovanja ili, eto, socijalne distance koje smo se morali pridržavati tijekom pandemije, onda razgovaramo telefonski, do dugo u noć. Lijepo je s prijateljima dijeliti sretne trenutke, ali je jako važno podijeliti i one loše, kaže pjevačica.

Loši trenuci zasigurno su i oni u kojima na vidjelo izađu problemi uzrokovani dvjema dijagnozama o kojima je Jelena javno govorila u nekoliko navrata - Hašimotova bolest i tahikardija: Možda sam baš zbog tih problema i stavila brigu o svom zdravlju na prvo mjesto. Nažalost, čovjek o zdravlju počne razmišljati tek kad se pojave prvi problemi. Pazim se, redovito idem na kontrole, a uravnotežena prehrana temeljena na mediteranskim namirnicama i tjelovježba sastavni su dio moje svakodnevice. Svaki je koncert jedan pošteno odrađen trening. Ponekad me glazba ponese, pa i ne osvijestim da sam zapravo dva sata bez prestanka u pokretu.

Jelena Rozga Jelena Rozga (Foto: John Pavlish)

Jeleni su prijateljstva iznimno važni u životu. No radi li razliku između ženskih i muških prijateljstava?
Ženska su mi prijateljstva važna jednako koliko i muška. Ne radim razliku u tom smislu, a u prvi plan uvijek stavljam ljudske kvalitete, nikako spol. Svi su mi moji prijatelji nezamjenjivi. Osobine kojima me netko može kupiti su vjernost i iskrenost. I prema samom sebi i prema onima koji su dio tvog života.

Jelena Rozga s dizajnerskim dvojcem eNVy room Jelena Rozga s dizajnerskim dvojcem eNVy room (Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell)

Važan dio koncerata svakako je i moda. Jelena ističe kako su joj, kada je u pitanju odijevanje, na nastupima jednako važni i udobnost i izgled kombinacije: I to bez kompromisa. Inzistiram i na efektnosti, odnosno sceničnosti i na udobnosti odjevnih kombinacija. Točno kako ste i rekli - to je važan dio scenskog nastupa, a ja poštujem svaki njegov segment, pa tako i taj. U slobodno vrijeme ipak malo manje inzistiram na sceničnosti, a više na udobnosti. Traperice, fini džemperi, tenisice dio su moje svakodnevne garderobe. Volim imati i lijep baloner, kožnatu jaknu. Moda je nešto što me veseli, a omiljeni domaći brendovi su mi svakako eNVy room i Klisab. Od stranih brendova volim Magdu Butrym, Khaite, Ganni, Rotate, Sacai, a u zadnje vrijeme i Normu Kamali.

Jelena je poznata i kao ljubiteljica dobrih štikli. Iako je mnogim ženama nemoguće izdvojiti jedan najdraži model koji bi mogle nositi bez prestanka, pjevačica bez problema navodi svoga apsolutnog favorita: Salonke Manolo Blahnik Hangisi, i to u kraljevsko plavoj boji. Podižu svaku kombinaciju, savršeno se uklope u gotovo svaku, a pritom su i jako udobne.

Jelena Rozga u štiklama Hangisi dijaznera Manola Blahnika Jelena Rozga u štiklama Hangisi dijaznera Manola Blahnika (Foto: Sanjin Strukic/Pixsell)

Razgovor smo završili setom kratkih modnih pitanja koji su nam još malo približila njezin stil. Između mokasina i tenisica ipak se odlučila za potonje i sportsku obuću. U dvoboju male crne haljine i crnog odijela ipak je odabrala odijelo iako kaže da je mala crna haljina klasik za sve prilike.

A sunčane naočale ili šešir? To se Splićanku ne pita. Volim šešire, ali bez sunčanih naočala se ne može, zaključila je Jelena.

Jelena Rozga na modnoj reviji nove kolekcije dua Klisab - 1 Jelena Rozga na reviji modnog brenda Klisab (Foto: Tomislav Miletic/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju