Intolerancija na gluten postala je bolest današnjice na koju nije imuna niti jedna dobna skupina. S obzirom na to kako neprobavljanje glutena može dovesti i do ozbiljnih komplikacija važno je prepoznati simptome i reagirati na vrijeme.

Gluten je dio bjelančevine koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, pira i zobi. No, osim u žitaricama, gluten je sastavni dio brojnih proizvodima široke potrošnje kao što su tjestenina, razni umaci i dodaci prehrani, a prisutan je čak i u nekim ruževima za usne.

Bolest intolerancije na gluten podrazumijeva nemogućnost probavljanja ovog sastojka, a prema posljednjim izračunima, procjenjuje se kako 9 od 10 osoba koje boluju od intolerancije na gluten toga nisu niti svjesne.

Ako sumnjate da i vi spadate u ovu skupinu potrebno je učiniti serološke i dijagnostičke pretrage ili, prije pretraga, prepoznajte najčešće simptome.

Čak 9 od 10 osoba koje boluju od intolerancije na gluten toga nisu niti svjesne

SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA GLUTEN
1. Gruba koža na stražnjoj strani nadlaktica. Ovaj simptom najčešće uzrokuje manjak folne kiseline i vitamina A u organizmu koji može uzrokovati loša razgradnja masnoća uzrokovana oštećenjem crijeva.

2. Probavne smetnje poput nadutosti, plinova, proljeva pa čak i zatvora. Zatvor se najčešće javlja kod djece.

3. Vrtoglavice, umor, malaksalost i bezvoljnost bez posebnog razloga koja dolazi do izražaja nakon obroka koji sadrži namirnice bogate glutenom.

4. Hormonalni disbalans poput snažnih simptoma PMS-a, PCOS (policistični jajnici) ili neobjašnjive neplodnosti.

5. Snažne glavobolje i učestale migrene.

6. Upale i otekline i bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima.

Žitaroice koje ne sadrže gluten:
- kukuruz
- heljda
- proso
- integralna riža
- amarant
- kvinoja

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju