U mlijeku i mliječnim proizvodima naučili smo uživati od malih nogu, počevši s kakaom i kasnije s kavom. No, kod nekih se ljudi s godinama pojavljuje intolerancija na mliječni šećer laktozu pa često odlučimo piti gorku kavu. Uz pravi odabir proizvoda možete uživati u svim blagodatima mlijeka kao što ste to činili u djetinjstvu.

1. Smoothie s mlijekom bez laktoze

Bilo za doručak, večeru ili kao međuobrok, smoothie je zdrava i slatka dnevna doza važnih nutrijenata i vitamina. A najbolje od svega je što možemo smiksati sve što volimo – od voća, povrća pa sve do zobi i mlijeka koje je neizostavan sastojak. No, to ne znači da u njemu ne mogu uživati i oni s intolerancijom na laktozu. U omiljenu kombinaciju namirnica umjesto standardnog mlijeka ulijte Dukat Lagano jutro koje ne sadrži laktozu, a izvor je toliko potrebnog kalcija.

2. Slatki užitak uz kolač sa šlagom

'Još je bolje ako koristite Ghee pročišćeni maslac gdje je voda dodatno odstranjena i laktoza zaista niska. Stoga vam je uživanje u sočnim kolačima zagarantirano. '

Za sve one s netolerancijom na laktozu koji obožavaju jesti kolače dobra je vijest da šlag sadrži vrlo malo laktoze. Ako ga jedete u umjerenim količinama, ostat će vam sladak okus u ustima, a nećete morati brinuti o nadutosti i popratnim tegobama. Također, maslac je još jedna namirnica koja vam u kolačima ne bi trebala stvarati probleme jer sadrži malo laktoze. Još je bolje ako koristite Ghee pročišćeni maslac gdje je voda dodatno odstranjena i laktoza zaista niska. Stoga vam je uživanje u sočnim kolačima zagarantirano. 

3. Zobene pahuljice s kefirom i voćem za bezbrižan početak dana

Zobene pahuljice pune su vitamina i minerala i kao takve stvorene su za produktivan početak dana. Kako biste dobili pravu energetsku bombu pahuljicama dodajte omiljeno voće koje će dodatno zasladiti vaše jutro. No, pahuljice s voćem nisu upotpunjene bez LGG jogurta ili kefira koji je osobito nježan prema osobama s intolerancija na laktozu. 

4. Bogati sendvič s čak nekoliko slojeva sira

Sendvič je teško zamisliti bez sira. Osobe s intolerancijom na laktozu nemaju toliko širok spektar kada je svježi sir u pitanju, no na sreću ne moraju ga odreći polutvrdih i tvrdih sireva. Određeni sirevi provedu i do šest mjeseci na zrenju gdje izgube gotovo svu laktozu. Stoga vam zreli sirevi poput ementalera ili parmezana ne bi trebali stvarati probleme, a savršeno će se sljubiti uz salatu u vašem sendviču.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju