IQ test za djecu: Uz pomoć grožđice otkrijte koliko je dijete pametno

Podijelite na

Jeste li znali da obična grožđica koju koristimo u pripremi slastica može predvidjeti hoće li dijete biti nadprosječno inteligentno te kako će se snalaziti u školskoj klupi? Nije riječ o triku, već o psihološkom testiranju koje možete isprobati i sami

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 10.2.2016 / 14:15

Različiti testovi mogu naslutiti sklonost djeteta, ali to ne znači da je riječ o stopostotnoj točnosti

Različiti testovi mogu naslutiti sklonost djeteta, ali to ne znači da je riječ o stopostotnoj točnosti (Foto: Gulliver/Thinkstock)


Na velikom broju mališana starih 20 mjeseci provedeno je vrlo jednostavno istraživanje kroz igru, koje uključuje samo dva elementa - sušenu grožđicu i čašu.

Testiranje traje samo jednu minutu, a kako tvrde znanstvenici, vrlo je učinkovito za otkrivanje stupnja koncentracije, zapažanja i sposobnosti učenja kod vrlo male djece.

Rezultati tog istraživanja bit će vidljivi u predškolskoj dobi, odnosno između 6. i 8. godine života, kada djeca kreću u školu. U tom razdoblju života djeca prolaze kroz velike promjene te su pred njih stavljeni brojni zadaci na koje neki još uvijek nisu spremni.

"Testiranje traje samo jednu minutu i vrlo je učinkovito za otkrivanje stupnja koncentracije, zapažanja i sposobnosti učenja kod vrlo male djece"

Uz pomoć rezultata testiranja, kako tvrdi istraživanje, znanstvenici mogu predvidjeti je li dijete spremno za školu, odnosno hoće li imati poteškoće kod učenja i savladavanja novih izazova i zadataka tijekom daljnjeg školovanja i puberteta.

TEST INTELIGENCIJE S GROŽĐICOM

- Ovaj test predviđen je za djecu od 20 mjeseci, čija je koncentracija puno slabija od onij starije dobi.

- Želite li da rezultati budu što vjerodostojniji roditelji ne bi trebali testirati dijete, već treća osoba, prema kojoj dijete nema toliko izražene osjećaje.

- Posjednite dijete na stolac, a ispred njega na stol stavite grožđicu te je poklopite čašom.

- Osoba treba objasniti djetetu kako smije uzeti (ili pojesti) grožđicu tek kada mu se dozvoli te se odmaknuti od stola.

- Dijete koje izdrži minutu, a da ne prekrši pravilo smatra se iznadprosječno inteligentnim djetetom.

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se