Nećemo lagati, volimo mi holivudske blockbustere i superheroji mogu biti sjajni, ali ponekad je dobro za promjenu uživati u filmovima čiji su proračuni manji, a radnja bliža našim svakodnevnim životima.

Takvim filmovima može se pohvaliti i irska kinematografija, a s obzirom na to da je danas Dan svetog Patrika, idealna je prilika za gledanje filmova koji su na ovaj ili onaj način povezani s ovom divnom zemljom.

Mi smo u nastavku teksta izdvojili njih deset.

1. Duhovi otoka (The Banshees of Inisherin 2022.)

Što se dogodi kada iznenada pukne dugogodišnje prijateljstvo između dvaju muškaraca glavna je premisa crne komedije "Duhovi otoka" redatelja Martina McDonagha koja je na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Oscar bila nominirana za devet zlatnih kipića. Radnja filma smještena je u idiličnoj irskoj prirodi, a prati naizgled naivnog Padraica (Colin Farrell) koji pokušava otkriti zašto njegov najbolji prijatelj Colm (Brendan Gleeson) više ne želi s njim razgovarati.

2. Wild Mountain Thyme (2020.)

Film prati život stanara dvije susjedne farme u Irskoj. Jamie Dornan i Emily Blunt su susjedi i prijatelji od djetinjstva upleteni u obiteljski spor oko zemlje, a istovremeno se moraju baviti i kompliciranim osjećajima koje gaje jedno prema drugom.

3. Moje lijevo stopalo (My Left Foot, 1989.)

Drama redatelja Jima Sheridana prati život irskog umjetnika Christyja Browna, rođenog s cerebralnom paralizom, koji može pokrenuti samo svoje lijevo stopalo. Daniel Day-Lewis za ulogu u filmu nagrađen je Oscarom.

Koji od filmova s popisa vam je najdraži?

glasova:

4. Prekid (Intermission, 2003.)

Ovaj film ima nešto za svakoga. Dijelom je kriminalistički triler, dijelom romansa, a ima tu i komedije. Colin Farrell glumi sitnog kriminalca koji dolazi na ideju o pljački, a u cijelu priču uključuje svoje prijatelje.

5. Cure biraju (Leap Year, 2010.)

Amy Adams je Anna, djevojka koja odluči odletjeti u Irsku kako bi svojeg dečka zaprosila 29. veljače jer prema irskoj tradiciji muškarac mora prihvatiti prosidbu na taj dan...

6. Kalvarija (Calvary, 2014.)

U crnoj komediji redatelja Johna Michaela McDonagha irski svećenik, kojeg glumi Brendan Gleeson, dobiva prijetnju smrću i ima tjedan dana da shvati je li ona stvarna.


7. Tajna Kellsa (The Secret of Kells, 2010.)

Film je izazvao veliku pomutnju kada se, gotovo niotkuda, pojavio među nominiranima za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji animirani dugometražni film. Priča prati Brendana, mladića iz srednjovjekovne Irske koji se sprijatelji s vilom i s njom kreće u pustolovinu.

8. Jednom (Once, 2007.)

Redatelj John Carney godinama je razrađivao ideju filma o irskom uličnom glazbeniku iz Dublina koji se zaljubljuje u strankinju. Osmislio je svoje bezimene junake, Dečka i Djevojku, te priču o nerealiziranoj ljubavi dvoje mladih glazbenika koji se upoznaju na ulicama Dublina.

9. U ime oca (In the Name of the Father, 1993.)

Ovaj film Jima Sheridana temelji se na životnoj priči Gerryja Conlona, koji je krivo optužen za IRA-in bombaški napad. Conlon je zbog zločina proveo 15 godina u zatvoru, a film je zaradio osam nominacija za Oscara.

10. Brooklyn (2015.)

Radnja filma smještena je u 1951. godini. Prati Eilis Lacey, mladu Irkinju koja emigrira u Brooklyn kako bi pronašla posao. Tamo se udaje za vodoinstalatera Tonyja prije nego što bude prisiljena birati između života u svom rodnom gradu i života u Brooklynu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju