Životni tempo modernog doba često ostavlja malo prostora za stvari koje nas opuštaju nakon radnog dana. Kako bismo uspostavili ravnotežu između ubrzanog tempa života i maksimalnog iskorištavanja slobodnog vremena, ključno je prepoznati znakove iscrpljenosti i implementirati zdrave navike koje će nam pomoći obnoviti energiju.

Iscrpljenost nakon posla nije nešto s čime se lako nosimo, ali uz nekoliko pametnih trikova, možemo povratiti energiju i uživati u slobodnom vremenu.

Tjelovježba ima snažan utjecaj na našu energiju i raspoloženje Tjelovježba ima snažan utjecaj na našu energiju i raspoloženje Foto: Getty Images

U zdravom tijelu, zdrav duh

Redovita tjelovježba ima snažan utjecaj na našu energiju i raspoloženje. Bitno je uključiti barem 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti svaki dan. Nakon toga ćemo se osjećati iscrpljeno, ali istovremeno i zadovoljno jer se tjelovježbom pojačano luči serotonin, poznat kao "hormon sreće", koji će nas ispuniti pozitivnom energijom. Kako bismo podržali rad mišića i smanjili umor, trebamo se oboružati magnezijem, poželjno organskim oblikom zbog bolje bioraspoloživosti, odnosno apsorpcije u organizam.

Dietpharm Magnezij Malat 400 Dietpharm Magnezij Malat 400 Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac

Magnezij je popularni antistresni mineral kojeg nerijetko ne unosimo dovoljno hranom jer kisele kiše i umjetna gnojiva uzrokuju osiromašenje tla magnezijem zbog čega je u biljkama i životinjama smanjena koncentracija magnezija. Kako tijelo ne može samo proizvesti magnezij, ne trebamo se ustručavati uzeti ga u obliku dodatka prehrani, naravno, uz pridržavanja uputa.

Dietpharm u svom portfelju donosi dva organska oblika magnezija. Dietpharm Magnezij Malat 400 sadrži maličnu odnosno jabučnu kiselinu koja ima ključnu ulogu u prijenosu energije unutar naših stanica zbog čega je pravi izbor sportaše, rekreativce i osobe koje pate od kroničnog umora. To je razlog i zašto se konzumacija preporučuje u jutarnjim satima. Ima manji laksativni učinak u odnosu na druge oblike magnezija zbog svog blažeg djelovanja na organizam, a obogaćen je vitaminima D i B6 koji doprinose održavanju normalne funkcije mišića i živčanog sustava i apsorpciji magnezija u organizam.

Tehnike disanja i meditacija

Meditacija, joga, učenje tehnika disanja i druge tehnike svjesnosti mogu nam pomoći opustiti se i smanjiti stres i tjeskobu. Trebamo sjesti mirno, fokusirajti se na disanje i zaboraviti na brige koje nas muče. Dovoljno je tome posvetiti svega deset minuta dnevno, a za bolji učinak možemo ih prakticirati i dulje. Redovita meditacija također može pridonijeti unutarnjem miru i obnovi energije. Te će nam jednostavne tehnike disanja pomoći da se opustimo i pripremimo za miran san.

Dietpharm Magnezij Malat 400 i Dietpharm Magnezij Citrat 375 Dietpharm Magnezij Malat 400 i Dietpharm Magnezij Citrat 375 Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac

Prepoznajte znakove iscrpljenosti

Važno je biti svjestan znakova umora i iscrpljenosti poput smanjene koncentracije, poteškoća sa snom ili promjena raspoloženja i prepoznati ih na vrijeme. Ako primijetimo ove simptome, trebamo si dati dovoljno vremena za oporavak. U tome nam mogu pomoći i dodaci prehrani, u prvom redu magnezij citrat i malat koji će doprinijeti smanjenju umora, iscrpljenosti i ispuniti tijelo energijom, ali i olakšati san. Dietpharmov Magnezij Citrat 375 dolazi u tri različita oblika – kapsula, direkt i šumećih tableta, a tu je i Dietpharm Magnezij Malat 400 koji dolazi kao prašak za topljenje u vodi. Koji oblik ćemo odabrati, ovisi o našim preferencijama. Dietpharm Magnezij Citrat 375 doprinosi ravnoteži elektrolita i normalnoj funkciji mišića i živčanog sustava pa je zato idealan za osobe koje su izrazito aktivne tijekom dana. Njega će obožavati i oni koji se svakodnevno bore sa smanjenom koncentracijom, poteškoćama sa snom ili naglim promjenama raspoloženja jer pridonosi normalnoj psihološkoj funkciji. Upravo je to ono što nam treba nakon napornog dana kada jedino što želimo jest odmoriti se i zaspati pravim snom pravednika.

Dietpharm Magnezij Malat 400 Dietpharm Magnezij Malat 400 Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac

Povežite se s prirodom

Vrijeme provedeno na otvorenom ima pozitivan utjecaj na emocionalno stanje i energiju. Nakon posla prošećite se parkom, posadite cvijeće ili jednostavno uživajte u svježem zraku. Priroda ima moć regeneracije.

Namirnice bogate magnezijem Namirnice bogate magnezijem Foto: Getty Images

Posvetite pažnju prehrani

Iako se to ne može dovoljno puta naglasiti, važno je u sebe unijeti dovoljno tekućine- u prvom redu vode. Na taj način ćemo iz organizma izbaciti sve što je loše i učiniti dobro svome tijelu tako što ćemo ga nahraniti iznutra. Bitno je i konzumirati hranu bogatu hranjivim tvarima jer ona pridonosi održavanju vitalnosti. Svoje dnevne menije možemo obogatiti orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, lisnatim zelenim povrćem, sjemenkama, a kada osjetimo potrebu za slatkim tu je i kakao. Sve su te namirnice bogate magnezijem bez kojeg naše tijelo ne bi moglo napraviti niti jedan pokret jer je on zadužen za više od 300 biokemijskih procesa u tijelu.

Utrka s vremenom i iscrpljenost nakon posla često nas tjeraju da zaboravimo naša vlastita zadovoljstva, a vrijeme za sebe pretvara se u popodnevni odmor u krevetu koji nam može poremetiti dnevni ritam. Važno je prepoznati znakove iscrpljenosti na vrijeme i napuniti tijelo energijom uz pomoć hrane i dodataka prehrani koji će nam pomoći da uspostavimo ravnotežu između poslovnog i privatnog i nadiđemo umor koji nas koči da živimo život punim plućima.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Dietpharm po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju