Koliko god savjeta čuli i koliko god mislili da ste spremni na sve što vas čeka u uzbudljivih nekoliko mjeseci po dolasku bebe, sve to past će u vodu kada sami budete prolazili kroz izazovne situacije. Evo kako su naše kolegice i prijateljice reagirale na prve izazove majčinstva.

 

Dobro jutro svim nenaspavanim majkama ma gdje bile, vi ste suvremeni superheroji!

Rođenjem preslatkog stvorenja u kojem vidite i sebe, ali i svoju voljenu osobu, preokrenut će vam se svijet, i to je svim novopečenim roditeljima već od samog početka jasno. Beba ima potpuno drukčiji ritam od onog na koji ste možda navikli. Ako ste bili spavalica, ali i noćna ptica, teško ćete se prilagoditi promjeni, a i oni mirniji tipovi kojima su česta partijanja, putovanja i uzbuđenja strana doživjet će pustolovinu na koju nisu bili spremni.

U početku će vam se činiti da beba po danu samo spava, a upoznavanje sa svijetom nadoknađuje noću. Beba će se buditi za hranjenje, ali i samo da osjeti blizinu mame. 

San je precijenjen. Da mi je netko prije godinu dana da neću spavati ni 3 sata u komadu i tako tjednima te da ću uz to 'normalno' funkcionirati, rekla bih mu da nije normalan.

Prekinut san iscrpljivat će majku, a neispavanost će je učiniti živčanom i bezvoljnom. Važno je sačuvati smirenost i pronaći snagu kako biste izdržali sve izazove tijekom dana. Neke će majke izgubljene sate sna nadoknaditi preko dana i leći skupa s bebom, dok će druge, kojima bebe rado spavaju u kolicima, besciljno šetati ili čak uspjeti popiti i kavu na suncu. 

Najgore mi je kad mi netko kaže da idem leći kad beba spava. Prvo, nisam robot da se mogu programirati na spavanje u bilo kojem trenutku, a drugo, u ta dva sata mira ne znam bih li prije oprala kosu da se osjećam opet kao čovjek ili bih malo samo buljila u prazno.

Jedan je od načina da se roditelji naspavaju taj da legnu navečer kada i beba, no mnogima to nije opcija. 

Tada počinje vrijeme za mamu i tatu. A kako ćemo to vrijeme provesti? Toliko toga želimo, a tako je malo vremena i snage. Hoćemo li prvo večerati ili pospremiti kuhinju? Da ipak prvo upalimo epizodu serije ili da radije malo razgovaramo? Možda da sve preskočimo i malo se mazimo? Ali gladni smo. Što prije napraviti? U čitavom vrtlogu opcija prođe gotovo sat vremena, a nismo se maknuli s kauča, i dalje smo gladni, seriju još nismo upalili, preumorni smo za maženje, priznala je jedna mama na novoj stranici rezerviranoj za roditelje i one koji će to tek postati, Lupilu.hr.

Bebač mi obično čvrsto spava prvih 5 sati kad ga navečer stavimo leći, a onda se češće buditi do samog jutra, odnosno zore... otprilike svaka 2 sata. Taman uhvatimo ritam njegova buđenja. Krepani smo!

Tko je izmislio izraz 'spava kao beba'??? Ne želim spavati kao beba nego kao moj suprug.

No ni neki se očevi ne mogu u prvih nekoliko mjeseci (neki će reći i godina) naspavati kao prije, bilo to zbog ''tankog sna'' ili pak zbog aktivnog sudjelovanja u brizi djeteta. Hranjenje ako je dijete na bočici i nošenje bebe po noći kako bi se izmjenjivao s mamom da se i ona može naspavati najmanje je što mogu učiniti u prvih nekoliko mjeseci za svoju partnericu, naravno, ako im to beba dopušta.


Nitko i ništa ne može vas pripremiti na kolike. Do prije tri tjedna nikad nisam ni čula za tu riječ, a sad bih bubreg dala da prestanu.

Neispavanosti novopečenih roditelja mogu pridonijeti i kolike, odnosno dojenački grčevi u prva 3-4 mjeseca života, koji se mogu javiti odmah po dolasku iz bolnice, a najizraženiji su oko šestog tjedna.

Činit će vam se da kolike nikada neće prestati i da traju mjesecima Činit će vam se da kolike nikada neće prestati i da traju mjesecima Foto: Getty

Iznenadne epizode plača s grčenjem mogu se u tom razdoblju pojavljivati svaki dan, većinom u večernjim satima, a uzrokovane su uglavnom sazrijevanjem probavnog sustava ili fiziološkom nepodnošljivosti laktoze koju bebin uspavani enzim laktaza još ne može probaviti. Takve situacije u kojima gledamo dijete u mukama i ne znamo kako mu pomoći mogu iscrpiti oba roditelja koji neumorno pokušavaju napraviti bilo što kako bi olakšali situaciju.

Sjećam se savjeta jedne pedijatrice na upit kako možemo pomoći našem djetetu, što mu možemo dati: ''Mama, ako imate novca na bacanje, slobodno kupite skupe probiotike, madrace i ostala sredstva ili tretmane koja mu ne mogu odmoći, ali ovo stanje jednostavno mora proći. I tek s drugim djetetom bili smo dovoljno opušteni da prihvatimo činjenicu da to samo moramo izdržati.

Kapi probiotici jedino su što nam je pomagalo, ali im je trebalo neko vrijeme da počnu djelovati.

Mnogi roditelji pronađu način na koji svojoj djeci barem olakšati grčiće. Možda to neće biti vaš način, ali svakako vrijedi sve probati.

Pali stavljati bebu na trbuh, masirati trbuh, dizati nogice u žabicu.

Marama nas je spasila kada nam je bebač imao kolike, samo u marami stegnut uz mene bi zaspao, a meni bi kičma otpala.

Stavljali bismo je na moja ili suprugova prsa, lagano ljuljuškali i ljubuškali. To bi pomagalo najčešće.

Smirio bi se samo ležeći na trbuhu na tatinoj podlaktici i kad bi ga lagano njihao.

Nama su svojevremeno prijatelji rekli da pomaže ako bebu staviš malo više na jedno rame i skačeš lagano na lopti za pilates. Nisam je imala, ali sam sjedila na rubu kreveta i skakala kao da je imam. To bi ga smirilo.

Kad mi je prvi sin imao kolike, činilo mi se kao da traju cijelu vječnost. Zapisala sam dan kada su počele i završile. Trajale su mjesec i 6 dana, a činilo se kao da smo se pola godine borili s grčevima i plačem.

Niste mi rekli da je dojenje ekstremni sport.

Dojenje prvih mjesec dana može biti izazovno i u većini slučaja vrlo bolno, što može utjecati na psihičko, ali i fizičko stanje novopečenih majki. Kako bi beba počela dojiti, nekada treba biti dosta uporan, a njegovo neprihvaćanje dojke majci može stvoriti neutemeljen osjećaj da je loša majka ili da nešto nije u redu s njezinim mlijekom.

Dojenje postaje lakše ako izdržite sve izazove Dojenje postaje lakše ako izdržite sve izazove (Foto: Getty)

Koliko god se trudili, ona nikako nije htjela prihvatiti cicu. Čak ju je suprug držao naglavačke… ma sve smo probali, sve poze s jastukom i bez njega.

Dojenje je ''pjesma'', kako se kaže, kada se bradavice priviknu i beba počne pravilno sisati, ali do tog trenutka može proći i nekoliko tjedana oštećenih i bolnih bradavica ili upaljenih grudi. Upornost se zaista isplati na kraju, no do cilja je ponekad predugačak put.

Mnoge će mame unatoč raznim poteškoćama nastaviti dojiti zbog pritiska i očekivanja okoline, no svatko ima svoje granice. Neke mame ne mogu dojiti zbog uvučenih bradavica čak i uz pomoć šeširića za bradavice, pa nerijetko moraju odustati od dojenja. U svakom slučaju, uvijek se vodite dobrom starom: Sretna mama = sretna beba.

Imam ragade i plačem koliko me boli dok dojim. Sinoć kad se probudio u sebi sam mantrala da zaspi što prije da mu ne moram dati cicu jer nisam znala koju bih, kad su obje ranjene.

Masti s lanolinom ili flasteri s gelom koji hladi mogu pomoći kod raspuknutih bradavica, a topli oblozi i kružna masaža kod tvrdih i bolnih grudi. Upaljene grudi možete riješiti i ''bakinim receptom'' – dojke prekrijte listom svježeg zelja i nadajte se najboljem.

Osjećam se kao stroj za mužnju i nimalo privlačno.

Dojenje može utjecati i na mamin libido jer se osim bolnih bradavica i dojki osjećaju poput stroja za hranjenje.

Srećom, kroz ove stvari mame malo-pomalo guraju bebini osmijesi, zagrljaji i gugutanja, a zbog takozvane ''mamnezije'' ubrzo zaboravljaju sve stvari na koje ih nitko nije pripremio i spremno idu na drugo.

Utješite se pričama na stranici Lupilu.hr, gdje osim korisnih savjeta za trudnice i roditelje možete ostvariti i popuste na Lupilu proizvode prijavom na njihov newsletter.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju