Ginekološki pregled nije nimalo ugodno iskustvo za žene, a ginekolozi to dobro znaju. U nastavku pročitajte tri stvari o pregledu koje bi nam potajno željeli reći.


1. Ne zanima ih izgled vašeg tijela i intimne zone.


Točnije, intimna zona zanimljiva im je samo iz medicinske perspektive. Ginekologe nije briga jeste li depilirali intimnu zonu i noge ili niste, stoga se ni vi ne biste trebale zamarati time. Dlačice su normalna i prirodna pojava te imaju svoju funkciju, a prema nekim istraživanjima, čak 40 posto žena ipak skida dlačice s intimne zone prije odlaska ginekologu.

Ginekolozi od vas prije svega trebaju iskrenost jer će tako najlakše i najbrže ustanoviti uzrok vaših zdravstvenih problema.

Djeluju poput brane koja intimno područje štiti od neželjenih bakterija, ali i zadržavaju zdrave količine bakterija. Također sprečavaju ulazak prašine, prljavštine i drugih čestica koje mogu izazvati iritaciju.

2. Ne žele slušati laži o vašem seksualnom životu.

Ginekolozi od vas prije svega trebaju iskrenost jer će tako najlakše i najbrže ustanoviti uzrok vaših zdravstvenih problema. Međutim, mnoge žene srame se razgovarati o svom seksualnom životu pa često prešute potencijalno važne informacije koje bi mogle poslužiti u postupku postavljanja dijagnoze. Ginekolozi vode brigu o zdravlju najintimnijeg dijela vašeg tijela, stoga je važno da pregledu pristupite spremni na iskrenu komunikaciju. Oni neće osuđivati vas niti vaše seksualne navike. Nema toga što nisu vidjeli i čuli, stoga zaboravite na osjećaj neugode.

3. Razgovorom o planiranju djece ne "tjeraju" vas na trudnoću.

Ginekolozi su tu kako bi vam dali informacije o svim aspektima zdravlja vaše intimne zone i reproduktivnog sustava. Ako znaju da vam određeno zdravstveno stanje može otežati začeće, dužni su vam to reći. Međutim, ne govore to zato što smatraju kako biste trebali roditi, nego zato da vas upute u potencijalne probleme. Ne zanima ih zašto još nemate djecu, a kada vas pitaju planirate li, rade to isključivo zbog vašeg zdravlja.

Pročitajte i 5 pravila o intimnom zdravlju koja su propisali ginekolozi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju