Gotovo 30 posto odgojitelja procjenjuje da se djeca u njihovoj odgojnoj skupini agresivno i nasilno ponašaju nekoliko puta tjedno, dok njih 19 posto izvještava o takvom ponašanju nekoliko puta dnevno, pokazuje istraživanje koje je proveo Centar Luka Ritz.

Udaranje i guranje najzastupljeniji su oblici konfliktnih interakcija u odgojnim skupinama, pokazuje istraživanje provedeno uz suradnju stručnjaka Sveučilišta u Zagrebu na uzorku od 786 odgojitelja zaposlenih u zagrebačkim predškolskim ustanovama.

Po procjeni odgojitelja, prosječno dvoje djece ima sklonost agresivnom ili nasilnom ponašanju prema drugoj djeci, dok prosječno četvero djece u odgojnoj skupini doživljava agresivna i nasilna ponašanja vršnjaka.

Mama i kći Korisni prijedlozi koji će vam pomoći: Kako odgojiti nenasilno dijete?

Bullying Bullying u školama: Što učiniti ako je vaše dijete žrtva ili zlostavljač?

Rezultati istraživanja odnose se na pojavu svih konfliktnih interakcija djece, od kojih se velik dio odnosi na ponašanja koja su sastavni dio razvojne faze djeteta, rečeno je na stručnom skupu "Ne budi zločest - Agresivno ponašanje djece predškolske dobi" u povodu Međunarodnog dana nenasilja.

Po procjeni odgojitelja, prosječno dvoje djece ima sklonost agresivnom ili nasilnom ponašanju prema drugoj djeci.

Iako je većina ispitanika (93 posto) upoznata s postojanjem zakonske regulative koja obvezuje na prijavu kršenja dječjih prava, 82 posto odgojitelja navodi kako nema iskustva s Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja među djecom i mladima, dok ih svega dva posto ima iskustvo postupanja prema nadležnim institucijama.

Kao najčešće razloge za to ističu nepovjerenje u podršku sustava (31 posto) i učinkovitost institucija (29 posto). Tu su i strah od komplikacija sa sudom (21 posto), stav o korumpiranosti institucija (20 posto), nejasnoće čija je odgovornost za prijavu nasilja (18 posto), kao i strah od reakcija roditelja djece (18 posto).

Odgojitelji odnose s roditeljima vide kao najveći izvor stresa na poslu, kao i problematična ponašanja djece, a čak 95 posto odgojitelja svoj posao percipira stresnim. U pogledu dostupnosti stručne podrške na poslu, 56 posto ih navodi kako im je kontinuirano dostupna.

Također, 74 posto odgojitelja navodi kako se u ustanovi u kojoj rade provode preventivni programi usmjereni djeci, a 54 posto kaže da se ne provode edukacije za roditelje radi informiranja i prepoznavanja agresivnih i nasilnih ponašanja djece predškolske dobi. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju