Frustracije i ljutnja bile su velikim dijelom prisutne kada ne bih razumjela učitelja za vrijeme sata. Iz razgovora s drugim polaznicima primijetila sam koliko toga propuštam, a često se događalo i da za neke bitne pojmove ne bih znala godinama. Bilo je teško prihvatiti tu činjenicu, ali sve to pomoglo je odrediti moj put u svijetu joge, priča nam Iva Mihanović, slobodna umjetnica, osoba s invaliditetom od 60 posto i osoba koja čuje svega 15 posto.

Dio tog puta danas je vođenje satova joge za gluhe i nagluhe u Zagrebu koji su službeni start imali početkom travnja.

Kao najbolja motivacija za pokretanje nečeg ovakvog Ivi je poslužio upravo vlastiti život.

Ideja je bila prisutna dulje vrijeme, sazrijevala je otprilike godinu dana, a cijela situacija polako se razvijala u željenom smjeru. O tome da počnem razmišljati o jogi za gluhe osobe s prilagođenim programom dovelo me prije svega moje iskustvo.

Dugogodišnjim prakticiranjem joge kod raznih učitelja primijetila sam, naime, da satove ne mogu pratiti zbog slabog sluha.

Kod odabira bili su mi važni frekvencija i ton glasa, način govora učitelja i, naravno, sama energija učitelja, priča Iva, koju su nedostatak sluha i velika želja za znanjem na kraju potaknuli da krene na satove joge kod učiteljice Sandre Petre Pintarić, koja joj je približila, kaže, predivno znanje o jogi.

Odaziv na prve satove joge za gluhe i nagluhe je bio više nego očekivan, a reakcije okoline vrlo pozitivne.

ODLIČAN ODAZIV I POZITIVNE REAKCIJE

Odaziv na prve satove joge za gluhe i nagluhe, kaže Iva, bio je više nego očekivan, a reakcije okoline vrlo pozitivne.

Na jednom od satova bilo je prisutno čak sedmero polaznika, a samo dva tjedna od početka već su bile formirane dvije grupe. Iva nam je objasnila i kako izgleda sat.

Radi se o Dharma yogi. Polaznike se prvo upoznaje s tehnikama disanja, što im i najviše odgovara jer su, kaže Iva, uvijek pod stresom te napeti i oprezni zbog gluhoće, a disanje i meditacija jako ih opuštaju.

Na satu prolazimo kroz osnovne asane (položaje) koje su jako korisne za zdravlje. Usmeno se prolazi kroz osnovne principe joge, služimo se pločom radi boljeg razumijevanja kako bi se strani pojmovi i izreke ispravno naučili.

Na satu se koristi znakovni jezik. Uz razgovjetan i jasan izgovor i on pomaže prije objašnjavanju vježbica. Moje kretanje po prostoru prilagođeno je tako da me polaznici vide iz bilo kojeg položaja u kojem se nalaze.

Koristi se ploča za pisanje različitih naziva, imena položaja (asana), tehnika disanja i slično. Većina polaznika ima oštećenje sluha od 100 posto i oslanja se na čitanje s usana, stoga je prostorija dobro osvijetljena.

Prolazi se osnovno gradivo i glavne pojmove u jogi. Za vrijeme sata pažnja je najviše usmjerena na disanje, odnosno dah više nego na sam izgled položaja.

Kraj sata posvetimo relaksaciji i opuštanju u ležećem položaju (shavasana) u trajanju od 5 do 10 minuta. Nakon toga slijedi kratka meditacija i svjesno disanje. Satovi su prilagodeni početnicima i svakoj životnoj dobi, objasnila nam je Iva.

Priznaje da bi joj bilo iznimno drago da interes gluhih osoba još poraste i da se cijela priča proširi i izvan Zagreba, pa i izvan granica Hrvatske jer, kaže Iva, radi se o programu koji podržava zdrav život i radi na poboljšanju života u svakom pogledu.

A na tom putu svaka je podrška dobrodošla i potrebna, zaključuje Iva.

Prve reakcije na jogu su pozitivne, a odaziv dobar Prve reakcije na jogu su pozitivne, a odaziv dobar (Foto: Iva Mihanović)

KVALITETA ŽIVOTA I PROMJENE

Umjetnost i joga predivna su zanimanja koja nemaju baš puno mogućnosti u Hrvatskoj. Naša (jogijska) misija je pomagati drugima, podučiti druge zdravom načinu života, kako se osloboditi od napetosti, ispravnoj prehrani, disanju, razmišljanju..., objašnjava i dodaje kako je svjesna da je teško mijenjati stare navike i okrenuti se zdravom životu, ali i da bilo kakva promjena na van počinje u nama samima.

Ne samo da kvaliteta života gluhih i nagluhih osoba u Hrvatskoj može biti bolja, već i kvaliteta života kod svih ljudi može uvijek biti bolja. Ako mene pitate što treba mijenjati, rekla bih puno toga - cijeli sustav, školstvo, način razmisljanja, prehranu, svijest o postojanju i djelovanju, kaže Iva.

Ivino kretanje po prostoru prilagođeno je tako da je polaznici vide iz bilo kojeg položaja u kojem se nalaze.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Za kraj je progovorila o planovima za budućnost.

Uskoro, 26. travnja u 20 sati u našem studiju održat će se Yoga nidra i zvučna kupka potpuno prilagođena za gluhe osobe.Takvih programa za gluhe osobe do sada nije bilo.

U planu je još puno aktivnosti kao što su likovne radionice sa svjetlom, art terapija slikanja mandala i čakra te izrada tapiserija.

Općenito likovno i kreativno izražavanje djeluje vrlo pozitivno na naš um, rješava nas stresa i napetosti, također je jedna vrsta meditacije kroz rad
, rekla nam je Iva.

Detalje o treninzima i planovi za budućnost pronađite i na Facebook stranici Dharma Yoga - yoga za gluhe.

Joga za gluhe i nagluhe Na satu se koristi znakovni jezik (Foto: Iva Mihanović)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju