Iva Ružić prva je Čakovčanka i Međimurka koja je dobila stipendiju na prestižnom američkom fakultetu Harvard. Iva se ovo ljeto seli u SAD i kreće u izazov života, a ova maturantica dokaz je da se rad, trud i učenje uvijek isplate

Na maturanticu Ivu Ružić ovih je dana ponosna cijela njena škola, Gimnazija Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca, ali i čitava Hrvatska. Kao prva Međimurka Iva će od jeseni biti studentica prestižnog Harvarda u američkom gradu Cambridgeu za koji je dobila punu stipendiju.

Iva Ružić prva je Čakovčanka i Međimurka koja je dobila stipendiju na prestižnom američkom fakultetu Harvard. Iva se ovo ljeto seli u SAD i kreće u izazov života

Stipendija na Harvardu iznosi 72.000 američkih dolara (475.200 kuna) po godini, čime se pokrivaju svi troškovi školovanja. Zajedno s Ivom na Harvard odlaze i dvije zagrebačke maturantice, Nika Bešker i Petra Orešković. To je prvi put da u istoj godini iz Hrvatske na Harvard odlaze čak tri maturantice. Uspjeh je još veći jer ove je godine najniži postotak primljenih studenata u odnosu na broj prijavljenih kojih je bilo znatno više nego prethodnih godina, otkriva nam Iva. Spomenimo i to da su na Harvardu studirali i američki predsjednici Barack Obama i John F. Kennedy.

LJETO NA HARVARDU

'Na Harvard odlazim sredinom kolovoza, a predavanja počinju 23. kolovoza. Prije toga upoznat ću se s Harvardom i ostalim kolegama jer se od sredine kolovoza održavaju razni sadržaji poput kulturne razmjene, kampiranja i slično', kaže Iva. Prve dvije godine na Harvardu će slušati općenite predmete, a nakon 2. godine studiranja birat će glavne predmete.

'Kao prvi predmet željela bih izabrati fiziku ili neki drugi tehnički predmet, a kao drugi režiju', ističe Iva. Naime, ova 18-godišnja maturantica već je osam godina članica ŠAF-a u Čakovcu (Škole animiranog filma), a Harvard je 'osvojila' i svojom kreativnošću.

'Kreativnost se na Harvardu jako cijeni'
, dodaje Iva.

A kako je tekao Ivin put do stipendije?

Njena škola koja već godinama surađuje s Harvardom kandidirala ju je za nagradu Harvard Prize Book koja se dodjeljuje najboljim učenicima trećih i četvrtih razreda iz 1.900 srednjih škola diljem svijeta. Iva nagradu nije osvojila, ali samom kandidaturom Harvard je za nju čuo što joj je olakšalo put do dobivanja stipendije.

'Do te nominacije nije mi ni palo na pamet otići na studij u inozemstvo, nisam ni mislila da je to moguće. Da jedna maturantica iz malog Čakovca može studirati na velikom Harvardu', sa smiješkom priznaje Iva. Procedura samog upisa na Harvard je izuzetno zahtjevna. Nakon što je gimnazija predložila Ivu Ružić kao kandidatkinju za stipendiju na Harvardu, Iva je položila američku maturu, ispit za strane govornike engleskog jezika, a morala je napisati i puno eseja. Prijavljuje se preko interneta, a potrebne su i preporuke profesora.

Stipendija na Harvardu iznosi 72.000 američkih dolara (475.200 kuna) po godini. Zajedno s Ivom na Harvard odlaze i dvije zagrebačke maturantice, Nika Bešker i Petra Orešković

Iva je bez greške odradila i intervju s Harvardom te je uspješno odgovorila gdje se vidi na fakultetu, opisala svoju osobnost, rekla čime se bavi te koji su njezini interesi izvan škole. Otkrila je i da joj je nakon fakultetske diplome želja završiti i magisterij, a možda i doktorat.

'Hoću li se nakon Harvarda vratiti u Hrvatsku još ne razmišljam. Voljela bih od školovanja i života u inozemstvu iskoristiti maksimum', priznaje Iva Ružić koja je nedavno u sklopu projekta 'Zemlja znanja' posjetila i osnovnu školu u Svetoj Nedjelji.


KAKO ZAVOLJETI ŠKOLU?

A tko bi bolje savjetovao srednjoškolce kako se motivirati za učenje od buduće studentice Harvarda? Iva je svojim vršnjacima podijelila 3 savjeta kako da im škola postane 'prijatelj':

1. Pronađite predmet, cjelinu, gradivo ili lekciju koja vas zanima
'Meni je u školi sve zanimljivo i zaista uživam slušati nastavu, ali znam da mnogim učenicima nije tako. Stoga bih im savjetovala da probaju pronaći jedan predmet, cjelinu ili lekciju koja ih zanima i da oko toga grade svoje interese', kaže Iva.

2. Bavite se izvanškolskim aktivnostima
'Uvijek kažem da se treba odmarati, uživati i družiti se s prijateljima, a izdvojite vrijeme i za izvanškolske aktivnosti. Važno je da ta motivacije dolazi iznutra, a ne da od toga očekujete neku korist i slično. Ja sam već godinama članica Škole animiranog filma, bavim se fotografijom, članica sam Vijeća učenika te sam u organizaciji Sajma dobrota s kojim smo skupili 30.000 kuna pomoći za potrebite i to je samo dio mojih izvanškolskih aktivnosti', kaže Iva.

3. Ne zaboravite da vam škola može dati široko opće znanje
'Mislim da učenici u hrvatskim školama mogu steći široku opću kulturu što smatram jako dragocjenim. Iskoristite školovanje za osobni razvoj i sticanje općeg znanja što nam, između ostalog, omogućava da budemo svjesni svjesni svega što se oko nas događa', ističe Iva.

4. Najvažnije je učiti s razumijevanjem i logički razmišljati

'Puno važnije od toga koliko učiš je učiti s razumijevanjem i logički razmišljati. Čekati onaj 'aha!' moment kada shvatiš nešto. Ja nikada nisam uočila po cijele dane, ali brzo pamtim', kaže Iva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju