Ako ste ikada poželjeli „ući“ u neku priču, Ivanina kuća bajke mjesto je na kojem se ti snovi gotovo pa mogu ostvariti.

Smještena usred grada Ogulina, Ivanina kuća bajke, nazvana tako prema našoj najčitanijoj književnici za djecu Ivani Brlić-Mažuranić rođenoj u Ogulinu, već na prvi pogled daje naslutiti da je unutra jedan sasvim drugačiji svijet. I to kakav! Uistinu imate osjećaj kao da ste ušli u samu bajku, u neko drugo vrijeme i prostor.

Riječ je o jedinstvenom multimedijalnom i interaktivnom centru za posjetitelje u svijetu koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo.

Ove godine ujedno prvi put sudjeluje u manifestaciji Mjesec hrvatske knjige, koja se održava od 15. listopada do 15. studenog pod geslom Razlistaj se! pa će svakog petka tijekom trajanja manifestacije na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama videozapisima predstaviti neke od knjiga pohranjene u njihovoj Bajkovitoj biblioteci.

Kako je uopće nastalo ovo čarobno mjesto, što sve možemo vidjeti u njemu, zašto svi žele razgovarati s Bjesomarom te kako se mali i veliki osjećaju kada uđu u kuću, otkrili su nam djelatnici Centra.

KAKO JE NASTALA IVANINA KUĆA BAJKE?

Kako nam kažu, čitava je ideja započela još 2006 godine kada je na poziv Turističke zajednice Grada Ogulina izrađena studija razvoja kulturnog turizma Ogulin – zavičaj bajke. Muzeološki program i koncepciju osmislila je Dragana Lucija Ratković Aydemir u suradnji s dizajnerskim timom na čelu s Vanjom Cuculićem i Vladimirom Končarom iz studija Revolucija. U svim fazama projekta sudjelovalo je šezdesetak suradnika različitih profila, struka, znanja, talenata i vještina po čemu je rad na Ivaninoj kući bajke pokazni primjer timskog interdisciplinarnog i multimedijalnog projekta.

Mali ali vrijedan tim neprestano razvija nove kreativne ideje, a bajkovito okružje u kojem rade svakako doprinosi tome.

Postizanje njegove uspješnosti ne bi bilo moguće bez motiviranog lokalnog stanovništva koje je sudjelovalo u brojnim aktivnostima i podržavalo svoj grad kao zavičaj bajke.

Ipak, glavni je poticaj realizaciji projekta dala Turistička zajednica grada Ogulina, odnosno direktorica Ankica Puškarić i njezina suradnica Aleksandra Kolić Puškarić, koje su pomno, predano i dugotrajno pripremale dokumentaciju uz tehničku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Zahvaljujući dobro pripremljenom projektu, 15. ožujka 2012. sklopljen je ugovor sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Zagreb o dodjeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekta Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Turistička zajednica je kao ugovaratelj i nositelj svih projektnih aktivnosti u partnerstvu s Gradom Ogulinom i Konzervatorskim odjelom u Karlovcu i suradnicima iz Ministarstva kulture Zagreb, Udrugom Ogulinski festival bajke Ogulin, Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Radost Ogulin, Društvom Naša djeca Ogulin i Turističkom zajednicom Karlovačke županije uspješno realizirala sve projektne aktivnosti do 15. prosinca 2013. godine.

Ivanina kuća bajke službeno je otvorena 13. prosinca 2013. godine. I tako je započela čarolija koja već gotovo punih sedam godina oduševljava i male i velike.

STABLA KOJA GOVORE, ČAROBNO ZRCALO I TAJNA ŠPILJA

Kako točno izgleda taj jedinstveni prostor u ovoj regiji, pojasnile su nam djelatnice Kuće.

Kada uđete u Kuću, prvo što ćete zapaziti je Čarobna šuma u kojoj stabla pripovijedaju priče iz Ivaninih djela i zgode iz njezina života i gdje se uz pomoć vrijednih ruku može složiti prava bajka. Začarani hodnici dvorca pozivaju na istraživanje o domaćici Ivanine kuće bajke, o bajci općenito, o poznatim europskim bajkopiscima, skupljačima i istraživačima bajki, o čarobnim predmetima u bajkama te o likovima u bajkama; sve to istražujući dodirne ekrane.

Kako dalje dodaju, osim pet dodirnih ekrana, posjetitelji imaju mogućnost provirivati kroz dvije špijunke i vidjeti bajkovite preobrazbe i prijevode naslovnica Ivaninih djela. Ognjište je najtopliji kutak u kojem možete poslušati 79 europskih bajki, dok u Bajkovitoj biblioteci možete pronaći knjige bajki i knjige o bajkama.

Najvrijednije izdanje koje imamo u svome vlasništvu je prvo izdanje Priča iz davnine iz 1916. godine. U središtu začaranog dvorca nalazi se Tajanstvena odaja koja je ujedno i malo kino u kojem posjetitelji mogu pogledati tri animirana filma.

Za sam kraj istraživanja stalne izložbe ostavljamo tajnu špilju i naše Čarobno zrcalo koje posjetiteljima otkriva njihovu „unutarnju čudesnu sliku” i čarobnu moć. Čarobno zrcalo ujedno je i najveća atrakcija Ivanine kuće bajke i ono je neizostavan dio posjeta. Na katu, u najvišoj kuli dvorca, nalazi se Kreativna soba koja je primarno namijenjena za odvijanje kreativnih i edukativnih radionica koje produbljuju znanje o bajkama te potiču maštu i kreativnost, ali i prostor u kojem se održavaju povremene izložbe, čitanja i pripovijedanja bajki te brojne druge bajkovite aktivnosti.

Ne čudi što su i mali i veliki posjetitelji očarani čim uđu u ovaj prostor iako, kako nam kaže ovaj vrijedan tim, one najmanje nerijetko pomalo preplaši zvučna kulisa. Ipak, jednom kada uđu, prepuštaju se jedinstvenom doživljaju, pa čak i oni koji misle da sa svojom školskog grupom idu posjetiti „još jedan muzej u nizu“.

Odmah nakon ulaska ne skrivaju svoje oduševljenje. Već je ulaz u Čarobnu šumu vrlo često popraćen izrazima iznenađenja i zadovoljstva, a nakon što završimo s obilaskom, djeca obično žele ostati i duže nego što je to planirano. Osim toga, ono što ih također oduševljava je to što ih na ulazu dočeka naša djelatnica odjevena kao Ivana Brlić-Mažuranić ili kao Malik Tintilinić ili Palunkova žena.

Važno je napomenuti da djelatnice govore iz perspektive lika koji predstavljaju i to vrlo često kod posjetitelja izaziva 'vau' efekt, do te mjere da našu kostimiranu Ivanu zovu teta Ivana. A da ne spominjemo konstantne emotivne reakcije i izjave naših malih posjetitelja! Sretne smo jer od njih dobivamo pozitivne kritike i reakcije. Tako znamo da se razvijamo u pravom smjeru jer, ipak, djeca su najveći i najiskreniji kritičari.

A ono što im „teta Ivana“ i ostale djelatnice pružaju, uistinu je raznoliko i namijenjeno svim uzrastima djece.

U stalnoj ponudi imamo 16 kreativnih i edukativnih radionica namijenjenih svim dobnim skupinama. Izdvojili bismo dvije koje su kod djece najomiljenije: Radionica o patuljcima namijenjena djeci vrtićke dobi i mlađim osnovnoškolcima i radionica Ja sam…? koja je namijenjena starijim osnovnoškolcima.

Čarobno zrcalo je najzanimljiviji dio Ivanine kuće bajke i nerijetko posjetitelji čekaju u redu ne bi li porazgovarali s Bjesomarom.

Naravno, radionice prilagodimo dobi sudionika, a cilj svih radionica je produbiti znanje o Ivani Brlić-Mažuranić i njezinim bajkama te bajkama općenito, potaknuti sudionike na čitanje i ukazati na važnost pripovijedanja u svrhu razvijanja jezičnog izražavanja i mašte. Također, dodatno za učenike četvrtih i šestih razreda osnovnih škola nudimo i Nastavni sat s Ivanom, program čije je provođenje odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Vjerujemo da ćemo u daljnjem radu u ponudu uvrstiti i programe za ostale razrede osnovnih škola, kažu nam.

Želite li i sami posjetiti Ivaninu kuću bajke i ujedno napraviti jednodnevni izlet koji ćete dugo pamtiti, to možete učiniti i ovih dana. Kuća je otvorena i usred ove krize, uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i mjera. Radno vrijeme je od utorka do nedjelje od 10 do 17 sati. Najave svih budućih događanja možete pratiti na mrežnim stranicama i društvenim mrežama ili im se obratiti i na e-adresu info@ivaninakucabajke.hr ili na 047/525-398.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju